UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 2779/19.06.2018 adresată Domnului Bogdan Marius Chiriţoiu - Președinte Consiliul Concurenței, Ref: liberalizarea pieței de transport rutier de persoane din România

Nr. 2779/19.06.2018

CONSILIUL CONCURENŢEI
Domnului Bogdan Marius Chiriţoiu - Preşedinte

Ref: liberalizarea pieţei de transport rutier de persoane din România

Stimate Domnule Preşedinte,

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR, în calitate de asociaţie profesională reprezentând firme româneşti de transport rutier de persoane, vă solicită să ne comunicaţi punctul de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la liberalizarea pieţei de transport rutier de persoane din România.

Liberalizarea transportului rutier de persoane naţional în Statele Membre este tendinţa actuală la nivel European. În ultimii ani, mai multe State Membre precum Germania, Franţa şi Italia au decis să îşi deschidă pieţele naţionale, în timp ce alte State Membre precum Suedia sau Marea Britanie au pieţele naţionale de transport rutier de persoane liberalizate de zeci de ani. De asemenea, Comisia Europeană a propus măsuri importante de liberalizare a pieţelor naţionale pentru servicii regulate cu autobuze şi autocare şi a excursiilor locale, prin Pachetul privind mobilitatea curată, respectiv prin revizuirea Regulamentului nr.1073/2009 privind accesul la piaţa europeană de transport cu autocare şi autobuze, publicat în 08.11.2017.

Impactul liberalizării transportului rutier de persoane, conform Studiilor recente ale Comisiei Europene, evidenţiază îmbunătăţirea standardelor de calitate şi a opţiunilor clienţilor, prin creşterea numărului de servicii oferite şi a frecvenţei acestora, favorizând un mediu competiţional orientat spre diversificare şi inovare, cu efecte pozitive atât asupra raportului calitate-preţ al serviciilor oferite clienţilor, cât şi asupra siguranţei rutiere şi protecţiei mediului. În documentul de evaluare a impactului propunerii Comisiei Europene privind liberalizarea transportului rutier de persoane în UE, se estimează că aceasta va conduce la reducerea costurilor cu poluarea aerului cu 590 milioane EUR; crearea a 85 000 de noi locuri de muncă în 2030; o contribuţie de 2,8 miliarde EUR la reducerea costurilor accidentelor.

Liberalizarea transportului rutier de persoane în România este o necesitate semnalată de mult timp autorităţilor române de către UNTRR. În ultimii ani, asociaţia noastră a solicitat Ministerului Transporturilor liberalizarea transportului rutier naţional de persoane prin reguli şi nu prin haos pentru a stimula dezvoltarea pieţei naţionale de transport rutier de persoane, investiţia în vehicule ecologice şi inovarea în domeniu. Considerăm că piaţa de transport rutier din România ar trebui liberalizată începând din 2019, în locul următoarei licitaţii, urmând modelul statelor europene care şi-au liberalizat piaţa naţională de transport rutier de persoane.

De asemenea, UNTRR a semnalat autorităţilor române necesitatea aplicării Regulamentului 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători, respectiv a obligaţiei de încheiere a contractului de servicii publice de către transportatorii rutieri de persoane prin curse regulate, în transportul local organizat de municipii şi Consiliile Judeţene, precum şi în cel interjudeţean.

În aşteptarea punctului de vedere al instituţiei dumneavoastră pe marginea celor mai sus menţionate, vă mulţumim şi vă stăm la dispoziţie pentru informaţii suplimentare.

Cu deosebită consideraţie,

Secretar General
Radu Dinescu

Click aici pentru varianta PDF a documentului



Ultima modificare a paginii: 22.06.2018

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii