UNTRR


Știați că pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei vehiculele au voie să circule doar dacă acestea sunt dotate cu anvelope de iarnă sau echipamente omologate?

 Știați că

 - în conformitate cu HG 69/2012 modificat și completat nerespectarea de către conducătorul auto a obligaţiei de a utiliza la efectuarea transportului rutier de mărfuri sau de persoane pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei numai vehicule rutiere care sunt dotate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori au montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate sau de a nu utiliza la efectuarea transportului rutier de mărfuri sau de persoane pe drumurile publice care nu sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei vehicule rutiere care au montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate se sancționează  cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei și de asemenea se aplică și măsura de imobilizare a vehicului în trafic?

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la de H.G. 69/2012 se poate face de inspectorii I.S.C.T.R și/ sau polițiștii rutieri

- în conformitate cu O.U.G. 195/2002 modificată și completată cu O.G. 5/2011 și Legea 161/2011:
Art 102
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni,
de la 1.305 la 2.900 lei (clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă)  următoarea faptă săvârşită de persoane fizice:
“Pct. 28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;”
Art. 112
(1)Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
h1)autovehiculul nu este dotat, la circulaţia pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori nu au montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;
Conf. alin (2) la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Pentru mai multe informații accesați:

https://old.untrr.ro/info-tari/fisa-romaniei.html

 

https://old.untrr.ro/userfiles/files/Anvelope%20de%20iarna-%20sanc%C8%9Biuni%20%C8%99i%20informa%C8%9Bii%20utile(1).pdf

Ultima modificare a paginii: 13.11.2017

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii