Știați că începând cu 1 iulie 2022 dacă transportați legume, plante, rădăcini, tuberculi, produse alimentare, imbrăcăminte, incălțăminte trebuie să aveți un cod UIT care să însoțească marfa?
De la 1 iulie 2022 devine obligatorie înregistrarea mărfurilor sensibile, cu risc fiscal ridicat în Sistemul național de monitorizare a transportului rutier RO e-Transport, creat de Ministerul Finanțelor în colaborare cu ANAF și Administrația Vămilor Române.
Scopul urmărit de autorități prin implementarea sistemului RO e-Transport este creșterea colectării impozitelor și taxelor la bugetul de stat, dar și prevenirea și suprimarea comerțului ilegal cu mărfuri.
În Monitorul Oficial cu numărul 430 din data de 3 mai 2022 s-a publicat ORDINUL nr. 802 din 29 aprilie 2022 privind stabilirea bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport
Declararea în sistemul RO e-transport va fi obligatorie pentru următoarele categorii:
- beneficiarul achizițiilor intracomunitare, respectiv furnizorul în cazul livrărilor intracomunitare;
- importatorul, respectiv exportatorul, înscriși în declarațiile vamale în cazul operațiunilor de import și export;
- furnizorul în cazul bunurilor ce fac obiectul unor tranzacții locale;
- depozitarul în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit.
Dacă șoferul vehiculului de transport refuză să prezinte la solicitarea organelor competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau Autorității Vamale Române codul UIT acesta este sancționat cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.
Dacă șoferul nu verifică valabilitatea codului UIT și circulă peste termenul de valabilitate de 5 zile al acestuia, operatorul de transport este sancționat cu amendă de la 10.000 la 50.000 în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum şi confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
Nerespectarea obligației de a declara toată marfa de tip grupaj încărcată în camion, dacă în vehicul se află și marfă cu risc ridicat se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.