UNTRR


Examinarea medicală şi psihologică - clarificări

Conform prevederilor O.u.G. nr. 8/2013 privind reorganizarea reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor şi modificării Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Ministerul Transporturilor a emis un set de 6 ordine proprii şi 2 ordine comune cu Ministerul Sănătăţi, ordine care reglementează activitatea medicală şi psihologică în domeniul transporturilor. Aceste ordine au titlul generic de legislaţia secundară în domeniul siguranţa transporturilor, au fost publicate în cursul lunii noiembrie 2013 în Monitorul Oficial al România şi aduc modificări privind examinarea medicală şi psihologică.

Noua legislaţie secundară în domeniul siguranţa transporturilor stipulează următoarele obligaţi pentru persoanele juridice angajatoare:

  • să asigure participarea personalului angajat în funcţii cu atribuţii în siguranţa transporturilor la examinarea medicală şi psihologică periodică;
  • să utilizeze personalul cu atribuţii în siguranţa transporturilor numai conform avizelor medicale şi psihologice deţinute;
  • să asigure evidenţa şi păstrarea avizelor de aptitudine/inaptitudine medicală şi psihologică, pe perioada valabilităţi acestora.

Legislaţia secundară în domeniul siguranţa transporturilor stabileşte că examinarea medicală şi psihologică este obligatorie pentru funcţiile cu atribuţii în siguranţa transporturilor şi se efectuează pentru:

  • admiterea în unităţile de pregătire (calif bare) pentru funcţii cu atribuţii în siguranţa transporturilor;
  • angajarea într-o funcţie cu atribuţii în siguranţa transporturilor;
  • examinarea periodică a personalului cu atribui în siguranţa transporturilor;
  • schimbarea funcţiei cu atribuţii în siguranţa transporturilor în cazul în care baremul medical şi/sau psihologic este superior faţă de cel stabilit pentru funcţia deţinută anterior;
  • la termenele de revizuire stabilite de comisiile medicale şi psihologice în siguranţa transporturilor pentru personalul care a obţinut aviz restrictiv.

Examinarea medicală şi psihologică se poate efectua suplimentar la solicitarea persoanelor juridice angajatoare sau a organelor de inspecţie şi control pentru siguranţa transporturilor.

Solicitarea se face atunci când se constată că personalul cu atribui în siguranţa transporturilor are un comportament necorespunzător la locul de muncă, a produs accidente, prezintă afecţiuni care influenţează capacitatea de muncă sau a beneficiat de concedii medicale prelungite de peste 60 de zile.

Funcţiile cu atribuţii în siguranţa transporturilor pentru care sunt necesare avize de aptitudine medicală şi psihologică sunt:

  • Manager de transport,
  • Conducător auto transport de persoane,
  • Conducător auto regim taxi/închiriere,
  • Conducător auto transport de marfă,
  • Conducător auto transporturi speciale de mărfuri periculoase (ADR),
  • Conducător auto transporturi speciale transport agabaritic,
  • Conducător auto transporturi speciale transport bancar/valori,
  • Instructor de conducere auto,
  • Consilier mărfuri periculoase (ADR).

Conform noii tipologii de avizare, pentru conducătorii auto, avizele de aptitudine medicală şi psihologică se emit pentru tipul de transport (marfă, persoane, etc.) fără să se mai specifice şi tipul de cursă (intern sau internaţional - TIR).

Noile reglementări modifică şi termenele pentru controlul periodic al examenului medical şi psihologic; toate persoanele între 18 şi 65 de ani care deţin funcţii pentru care sunt necesare avize de aptitudine medicală sau psihologică, indiferent de funcţie, trebuie să efectueze aceste examene anual.

Examinarea medicală a persoanelor cu atribuţii în siguranţa transporturilor se efectuează în scopul verificării stării de sănătate, a depistării precoce a afecţiunilor medicale incompatibile cu funcţia pentru care se solicită examinarea, precum şi pentru prevenirea apariţiei acestor afecţiuni.

Specialităţile medicale obligatorii pentru care se efectuează examinarea medicală sunt:

  • Medicină internă
  • Chirurgie generală
  • Oftalmologie
  • Otorinolaringologie
  • Neurologie
  • Psihiatrie

Examinarea psihologică a persoanelor cu atribuţii în siguranţa transporturilor se efectuează în scopul evaluării capacităţilor cognitive (percepţie, memorie, gândire), a celor motrice (reactivitate, coordonare) şi a celor integrative (atenţie, emotivitate, motivaţie, structură atitudinal-valorică), precum şi al psihodiagnozei aptitudinal-comportamentale, conform funcţiei pentru care se solicită examinarea.

Examinarea psihologică urmăreşte:

  • Stabilirea stadiului de maturitate psihică şi a existenţei/inexistenţei capacităţilor aptitudinal-atitudinale necesare integrării în funcţiile cu atribuţii în siguranţa transporturilor
  • Stabilirea nivelului competenţei aptitudinal-atitudinale specifice funcţiei cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei solicitate.

Evaluarea psihologică tine cont de raportul care se stabileşte între standardele ocupaţionale specifice postului/locului de muncă, rezultate din analiza psihologică a muncii, din fişa postului, şi standardul minimal de cerinţe psihologice.

Trebuie precizat faptul că examinarea psihologică nu se poate efectua fără un aviz medical valabil.

Neprezentarea personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor la controlul periodic medical sau psihologic, din cauze imputabile salariatului, implică, după expirarea valabilităţii avizului, retragerea temporară de la exercitarea funcţiei.

Modificări au apărut şi referitor la unităţile agreate de Ministerul Transporturilor. Începând cu data de 1 ianuarie 2014, a încetat agrearea unităţilor medicale şi psihologice autorizate în baza vechilor reglementări. Din data de 06.12.2013 Direcţia Medicală din cadrul Ministerului Transporturilor agreează unităţi medicale şi psihologice în vederea examinărilor medicale şi psihologice a personalului din transporturi cu funcţii în siguranţa transporturilor, conform OMT /OMS nr. 1262/1393/18.11.2013.

Conform comunicatului Ministerul Transporturilor, avizele medicale şi psihologice emise conform periodicităţii din OMLPTL nr. 447/2003 pentru controlul periodic al personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor rămân valabile până la data de01.05.2014.

De asemenea la solicitarea UNTRR, Ministerul Transporturilor a precizat că avizele medicale şi psihologice emise de unităţi agreate conform OMLPTL nr. 447/2003 au o valabilitate de 12 luni de la data emiterii.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost publicată lista unităţilor medicale şi psihologice agreate începând cu 1 ianuarie 2014.

Avizele medicale şi psihologice eliberate de unităţi medicale şi psihologice care nu apar pe această listă sunt nule.





Ultima modificare a paginii: 24.04.2014

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii