UNTRR


Interventia ministrului Muncii Dragoș Pîslaru privind detasarea lucratorilor, EPSCO 16 iunie 2016

Interventia ministrului Muncii Dragoș Pîslaru privind detasarea lucratorilor, EPSCO 16 iunie 2016

 

LOGO ANTET MMFPSPV

16 iunie 2016

  

 

Vă mulțumesc, domnule Președinte,

Domnule Comisar,

Stimați colegi,

Problematica detașării lucrătorilor a stârnit numeroase dezbateri, prin urmare voi fi concis. Voi atrage doar atenția asupra unui număr de trei aspecte:

 1.România consideră inoportună revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor. Dacă  această inițiativă va fi continuată și dacă ea va fi, în final, aplicată, atunci acest lucru va conduce la apariția unei Piețe Interne mai injuste și mai puțin competitive, deoarece firmele și lucrătorii din anumite state membre vor fi, de fapt, împiedicați să își ofere serviciile pe teritoriul altor state membre, pe baza avantajelor comparative legitime, ce constituie nucleul Pieței Interne și Uniunii Europene.

Insistăm asupra faptului că cele patru libertăți fundamentale sunt un întreg, ce garantează prosperitatea viitoare a Uniunii.

Termenul de „dumping social” folosit câteodată în această dezbatere nu este doar incorect, cât mai ales profund nedrept, în contextul furnizării de servicii transfrontaliere.

  2.În al doilea rând, Comisia ne-a promis promovarea unei abordări mai apropiate de cetățenii Europei. Apreciem în mod deosebit obiectivele incluse pe agenda  Comisiei până în acest moment. În acest context, propunerea de revizuire a directivei privind detașarea lucrătorilor este un pas nepotrivit, ce a fost catalogat astfel de unsprezece parlamente naționale ale statelor membre, adică de reprezentanții direcți ai cetățenilor din întreaga Uniune.

  3.În fine, suntem cu toții de acord asupra necesității unei mai bune implementări a cadrului legislativ existent, inclusiv a directivei de implementare. Vă propun să ne îndreptăm împreună atenția asupra implementării acestei directive, care dispune de toate instrumentele pentru a asigura o mai bună protecție a lucrătorilor și a îmbunătăți condițiile de muncă ale acestora.

 

Stimați colegi,

Problematica protecției lucrătorilor ne unește pe toți și cred că toți putem fi de acord cu acest lucru. Pe de altă parte, protecționismul deopotrivă ne desparte și împiedică crearea unei piețe interne eficiente.

În acest context, încurajăm Comisia să examineze cu grijă opțiunea de retragere a acestei propuneri, nu doar în lumina cartonașului galben al Parlamentelor naționale, dar și din perspectiva păstrării coeziunii pieței interne și creării de locuri de muncă prin sporirea eficienței și prin elaborarea unei noi agende în domeniul creșterii economice.

SURSA: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/4480-cp-interventie-epsco-16062016





Ultima modificare a paginii: 17.06.2016

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii