UNTRR


Cabinetul de Av. Paulopol: Analiză comparativă privind avantajele și dezavantajele unei Societăți cu Răspundere Limitată (S.R.L) vs o Persoană Fizică Autorizată (PFA)

Avand in vedere faptul ca pentru prestarea oricarei activitati de natura economica este nevoie de constituirea unei forme legale, prezentul studiu isi propune sa analizeze in mod comparativ avantajele si dezavantajele unei Societati cu Raspundere Limitata (S.R.L) vs o Persoana Fizica Autorizata (PFA).

Analiza are in vedere prevederile legale in vigoare la data de 1 septembrie 2020 si are ca scop abordarea atat a aspectelor juridice, cat si a implicatiilor fiscale.

I.  Din punct de vedere fiscal;

S.R.L. care nu inregistreaza venituri de peste 1 milion de euro anual este inregistrat ca platitor de impozit pe microintreprindere. Impozitul pe microintreprindere este in cuantum de 1% din venituri (daca societatea are cel putin un salariat) sau 3% (daca societatea nu are niciun salariat).

Impozitul pe microintreprindere se cumuleaza cu impozitul pe dividende, respectiv5% din valoarea dividendelor.

Astfel, o microintreprindere poate achita un impozit cumulat de pana la 8% (in cazul societatilor fara angajati) sau de pana la 6% (in cazul societatilor cu cel putin un angajat).

O societatea care realizeaza venituri de peste 1 milion de euro anual devine platitoare de impozit pe profit in cuantum de 16%, acesta cumulandu-se cu impozitul pe dividende in cuantum de 5%.

In ceea ce priveste PFA-urile, daca optati pentru aceasta forma de organizare, veti plati urmatoarele impozite si contributii:

Contributiile la pensie (CAS):

·  Fie 25% din pragul minim (2230 lei salariul minim pe economie x 12 luni), adica 6690 lei pe an

·  Fie 25% din suma aleasa, daca inregistrati un venit net anual mai mare si doriti sa cotizati mai mult pentru pensie;

·  Daca obtineti venituri anuale sub plafonul minim de 26760 lei pe an si doriti sa platiti contributii CAS, puteti face acest lucru, caz in care veti plati 25% din 26760 lei, adica in total 6690 lei pe an.

Contributiile la sanatate (CASS):

·  10% din pragul minim de 26760 lei (2230 lei salariul minim pe economie x 12 luni), adica 2676 lei pe an;

·   Nu exista posibilitatea de a contribui mai mult!

·   Daca obtineti venituri sub plafonul minim de 26760 lei pe an si vreti sa fiti asigurat in sistemul de sanatate publica, puteti face acest lucru, caz in care veti plati 10% din 13380 (plafonul minim calculat la 6 luni), adica in total 1338 lei pe an.

Celor doua contributii (pensie si sanatate) li se adauga impozitul pe venit in cuantum de 10%.

Astfel, in cazul unui PFA, totalitatea impozitelor si contributiilor se poate ridica la un procent anual de aproximativ 35% din venituri.

SRL-ul sau angajatii sai pot beneficia de anumite facilitati fiscale daca sunt indeplinite anumite criterii de eligibilitate. Facilitati fiscale ar fi: deducere personala; scutire de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala pentru programator / persoane cu handicap; indemnizatie de insertie; sume de la stat pentru angajarea somerilor sau absolventilor; scutire de la plata contributiilor la nivelul salariului minim pe economie pentru angajatii elevi / studenti / ucenici / pensionari / cu alte CIM-uri /; scutiri pentru angajatii din domeniul constructiilor, daca sunt respectate anumite criterii.

In ceea ce priveste contabilitatea, in cazul unei PFA contabilitatea se poate tine personal, fiind obligatorie depunere unei singure declaratii pe an (Declaratia Unica). Pentru SRL, spre deosebire de PFA, este obigatoriu sa se angajeze/externalizeze un contabil care sa gestioneze veniturile si cheltuielile si sa depuna declaratiile fiscale.

II.  Din punct de vedere juridic;

Intr-un SRL puteti fi asociat unic (ceea ce este asemanator cu functionarea PFA), dar puteti avea si mai multi asociati (maxim 50).

La PFA puteti alege orice cod CAEN, însă pentru fiecare trebuie să justificati pregătirea în acel domeniu (prin acte care să dovedească pregătirea în domeniul respectiv de activitate precum diploma de studii, certificate, atestari profesionale etc.), in timp ce, la SRL, puteti alege orice cod CAEN fara a fi nevoie sa probati in vreun fel modul cum veti realiza activitatea aferenta respectivului cod CAEN.

O PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN, pe cand in cazul unui SRL nu exista o astfel de limitare, putandu-se include in obiectul de activitate oricate clase CAEN se doreste. 

Pentru infiintarea unui SRL este nevoie de varsarea unui capital social in cuantum minim de 200 lei. Pentru infiintarea unui PFA nu este nevoie de un capital initial. Cu toate acestea, in cazul unei insolvente, asociatii SRL raspund doar cu patrimoniul inregistrat al societatii, pe cand PFA raspunde inclusiv cu patrimoniul detinatorului.

De asemenea, la infiintarea unui SRL se percepe de catre Registrul Comertului o taxa de 122 de lei pentru publicarea rezolutiei in Monitorul Oficial, iar in cazul PFA nu exista aceasta taxa la infiintare.

In cazul PFA, veniturile realizate de aceasta pot fi utilizate oricand, fara intocmirea unui act justificativ prealabil,. In cazul SRL. banii incasati de societate vor putea fi utilizati de asociat/i, in interes propriu, doar dupa distribuirea acestora sub forma de dividende, anual sau trimestrial.

In vederea indeplinirii activitatilor aferente obiectelor de activitate, atat SRL., cat si PFA pot angaja persoane fizice, pe baza de contract individual de munca. In cazul PFA numarul contractelor individuale de munca este limitat la 3. Pentru fiecare angajat se vor mai plati, pe langa salariul net al angajatilor, si contributiile din sarcina angajatului (CAS, CASS, Impozit) si contributia din sarcina angajatorului (CAM). CAS este contributia individuala de asigurari sociale si este 25%. CASS este contributia de asigurari sociale de sanatate si este 10%. Impozitul este 10%. CAM este contributia asiguratorie pentru munca si este 2.25%.

În cazul în care dorești să închizi un PFA lucrurile sunt mult mai simple din punctul de vedere al formalitatilor necesar a fi facute la Registrul Comertuluie. Astfel, in vederea inregistrarii acestei operatiuni, este suficienta depunerea cererii de radiere (cu indicarea motivului), a certificatului de inregistrare si a certificatului constatator privind activitatile autorizate. Din punct de vedere al duratei in timp a procedurii de radiere, aceasta este de maxim 3 – 4 zile de la data depunerii cererii la Registrul Comertului.

In schimb, in cazul închiderii SRL, in cea mai simpla varianta (SRL nu are datorii, iar asociatii se inteleg cu privire la impartirea activelor societatii), procedura de radiere din Registrul Comertului presupune intocmirea situatiilor financiare de lichidare, adoptarea a doua decizii a asociatului unic/hotarari ale adunarii generale a asociatilor, parcurgerea a doua etape la Regsitrul Comertului, precum si un interval de timp de minim 45 de zile.In caz de deces al titularului PFA, activitatea nu poate fi continuata de mostenitori, singura consecinta fiind incetarea activitatii si radierea PFA din Registrul Comertului. In cazul SRL, chiar si cu asociat unic, activitatea poate fi continuata de catre mostenitori, care preiau partile sociale. 

III.  Alte mentiuni;

Unul dintre riscurile reale pe care le suporta PFA-urile il reprezinta recalificarea de catre ANAF a contractelor de prestari servicii ca fiind activitati dependente (specifice contractelor individuale de munca). Consecinta directa a recalificarii de catre ANAF o reprezinta perceperea impozitelor si contributiilor asemenea unui contract individual de munca (aproximativ 45%) la care se vor adauga penalitati.

Mai exact, Codul Fiscal defineste 7 criterii pentru incadrarea unei activitati ca fiind independenta, iar daca organele de control considera ca 4 dintre acestea sunt indeplinite vor efectua recalificarea.

Cele 7 criterii mentionate anterior sunt:

  • persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
  • persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
  • riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
  • activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
  • activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
  • persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
  • persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;

Pentru mai multe informatii despre modalitatea prin care va puteti constitui un S.R.L. sau un PFA, despre avantajele si dezavantajele fiecaruia in functie de obiectul specific de activitate, despre implicatiile fiscale precum si modalitatea de derulare a contractelor puteti sa contactati echipa Paulopol la urmatoarele date de contact:

Dan Paulopol-Necula
Managing Partner
dan.paulopol@paulopol.ro
16 Splaiul Unirii, 4th floor, room 402
Bucharest 4, RO - 040035
Romania
Fax: (004) 021 387 34 78
Cell: (+40) 720 722 582
www.paulopol.ro

 





Ultima modificare a paginii: 13.10.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii