UNTRR


Brexit: modificări după anunțul din 17.10.2019 în care UE și Marea Britanie au ajuns la un consens privind Acordul de Retragere

În data de 17 octombrie 2019 a fost făcut anunțul potrivit căruia UE și Marea Britanie au ajuns la un consens privind Acordul de Retragere și la o Declarație Politică revizuită cu privire la viitoarea relație UE – Marea Britanie.

Ce s-a schimbat?

- Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord s-a schimbat semnificativ

- Declarația Politică s-a schimbat.

- Articolele principale ale Acordului de Retragere au rămas neschimbate.

Noul Protocol privind Irlanda de Nord și Irlanda

- Acordul din Protocol nu mai este temporar.

- Prevederile Backstop au fost eliminate.

- Irlanda de Nord rămâne pe teritoriul vamal al Marii Britanii astfel încât nu vor exista controale fizice la frontiera terestră.

- O serie de norme ale pieței unice ale UE vor continua să se aplice Irlandei de Nord, inclusiv normele sanitare și fitosanitare.

- Verificările ori controalele de orice fel vor fi efectuate la trecerea din Irlanda de Nord în continentul britanic și invers - Marea Irlandei devine granița fizică.

- La sfârșitul perioadei de tranziție, Protocolul se va aplica pentru o perioadă de 4 ani. Această perioadă poate fi reînnoită pentru perioade consecutive de 4 ani, cu condiția să fi obținut consimțământul Irlandei de Nord la sfârșitul fiecărei perioade. Dacă nu se obține acordul, o alternativă trebuie negociată într-o perioadă de doi ani.

Declarația politică privind viitoarea relație UE – Marea Britanie

- Marea Britanie a ales un acord de liber schimb (FTA) pentru relația sa viitoare cu UE.

- Transportul rutier va fi în continuare parte a viitoarei relații.

Pașii următori

Înainte de 31 octombrie 2019:

- [Șefii statelor membre ale UE 27 trebuie să aprobe Acordul revizuit.]

- Parlamentul European trebuie să ratifice Acordul - posibil în săptămâna 21 octombrie 2019

- Parlamentul Regatului Unit trebuie să ratifice Acordul

Dacă Acordul va fi ratificat înainte de 31 octombrie 2019, perioada de contingență va dura până cel puțin la data de 31 decembrie 2019, însă în cazul în care se solicită acest lucru (înainte de 1 iulie 2019), această perioadă de tranziție poate fi extinsă cu maximum 2 ani.

Această perioadă de tranziție va permite în continuare aplicarea legislației UE, în cazul în care Acordul nu prevede contrariul. Totodată, normele UE referitoare la transportul rutier vor continua să se aplice, Marea Britanie fiind considerată în continuare stat membru UE – în scopuri vamale.

Perioada de tranziție va fi utilizată pentru a pregăti dispozițiile de punere în aplicare a protocoalelor și pentru a negocia Acordul de liber schimb UE-Regatul Unit.

În situația în care acordul nu va fi ratificat înainte de 31 octombrie 2019, există încă posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească UE fără acord la 31 octombrie 2019, cu excepția cazului în care Regatul Unit cere o prelungire suplimentară și UE o acceptă.





Ultima modificare a paginii: 18.10.2019

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii