UNTRR


Proiectul de Ordin al viceprim-ministrului, ministrul transporturilor și infrastructurii pentru aprobarea unor derogări de la aplicarea tarifelor prevăzute în anexa nr. 1 și nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A.

                Proiectul de Ordin al viceprim-ministrului, ministrul transporturilor și infrastructurii pentru aprobarea unor derogări de la aplicarea tarifelor prevăzute în anexa nr. 1 și nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A.

 

Data publicării: 18.05.2022

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 19.05.2022

Scurta descriere a reglementării:

În contextul conflictului actual din Ucraina, Republica Moldova întâmpină dificultăți în ceea ce privește aprovizionarea cu mărfuri pe cale maritimă, generate de imposibilitatea primirii containerelor cu marfă în portul Odessa.

Având în vedere numărul foarte mare al containerelor ISO cu mărfuri destinate Republicii Moldova, care au fost redirecționate către portul Constanța, autoritățile din Republica Moldova au solicitat sprijinul autorităților române în scopul facilitării transportului pe rețeaua rutieră din România a containerelor, cu o lungime maximă totală de până la 45 de picioare, cu vehicule înmatriculate în Republica Moldova.

În vederea facilitării desfășurării acestor transporturi, a fost promovat Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 228/2022 privind aprobarea unor derogări de la aplicarea tarifelor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 208 din data de 02 martie 2022.  Ordinul a prevăzut aplicarea derogărilor până la data încetării conflictului din Ucraina, dar nu mai mult de 60 de zile de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial al României. Astfel, OMTI nr. 228/2022, cu modificările și completările ulterioare,  și-a încetat aplicabilitatea la data de 30.04.2022.

Având în vedere prelungirea conflictului din Ucraina, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, a solicitat prin actul cu nr. 11-2276/04.05.20222, prelungirea facilităților acordate prin ordinul mai sus menționat.

Prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea unor derogări de la aplicarea tarifelor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., pentru vehiculele rutiere înmatriculate în România și în Republica Moldova, în următoarele condiții:

  1. Vehiculele sunt compuse dintr-un autovehicul tractor înmatriculat în România sau în Republica Moldova, indiferent de țara de înmatriculare a semiremorcii tractate de acestea;
  2. Vehiculele sunt compuse dintr-un autovehicul cu două axe cu semiremorcă cu 3 axe care transportă unul sau mai multe containere sau cutii mobile, cu o lungime maximă totală de până la 45 de picioare, dacă masa totală a vehiculului este mai mică sau cel mult egală cu 47,0 tone și înălțimea mai mică sau cel mult egală cu 4,50 m;
  3. Vehiculele sunt compuse dintr-un autovehicul cu 3 axe cu semiremorcă cu două sau 3 axe care transportă unul sau mai multe containere sau cutii mobile, cu o lungime maximă totală de până la 45 de picioare, dacă masa totală a vehiculului este mai mică sau cel mult egală cu 50,0 tone și înălțimea mai mică sau cel mult egală cu 4,50 m;
  4. Masele pe axe ale vehiculelor prevăzute la punctele 2 și 3 nu depășesc masele maxime pe axe care pot fi autorizate în circulație, așa cum sunt ele prevăzute la art. 41 alin. (8) din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  5. Traseul autorizat va avea ca puncte de origine/destinație Constanța port - Albița PTF,    autorizațiile speciale de transport putând fi emise pentru ambele sensuri ale traseului.

Derogările de la aplicarea tarifelor prevăzute în anexele nr. 1 și nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică până la data încetării conflictului din Ucraina, dar nu mai mult de 90 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

Documente supuse consultării
Instrument de motivare

Text proiect

 

Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor : office@untrr.ro

Ultima modificare a paginii: 23.05.2022

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii