UNTRR


2016.12.06 - Intervenție comună UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI către dl. Andrei MICU – PREȘEDINTE / DIRECTOR GENERAL ref. la autorizarea EXIMASIG România pentru emiterea de polite RCA

29.11.2016

EXIMBANK

 

Domnului Andrei MICU – PREȘEDINTE / DIRECTOR GENERAL

 

Ref.: autorizarea EXIMASIG România pentru emiterea  de polițe RCA

Stimate Domnule Președinte,


Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI vă solicită să dispuneți inițierea de demersuri imediate astfel încât Compania de Asigurări – Reasigurări Exim România (EximAsig România) să fie autorizată de către Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a emite asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie conform legislației în vigoare.

Având în vedere situația gravă generată de modul defectuos de gestionare de către ASF a condițiilor de emitere a polițelor RCA precum și de falimentarea celor două societăți de asigurare cu capital românesc ASTRA ASIGURĂRI și CARPATICA ASIG, considerăm că este necesară reechilibrarea pieței de asigurări RCA prin autorizarea unei firme de asigurare-reasigurare cu capital integral de stat.

Consiliul Concurenței a mentionat în raportul privind piata asigurarilor din Romania: „piața asigurărilor auto obligatorii (RCA) prezintă o serie de trăsături oligopoliste, fapt care permite unor companii de asigurări să refuze clienții cu daunalitate mare oferindu-le tarife mult mai mari, în condițiile în care polițele RCA sunt obligatorii prin lege”.

De asemenea, Raportul menționează faptul că asigurările RCA au o pondere de 66% din asigurările auto încheiate în România, ceea ce arată profitabilitatea acestui produs de asigurare, deși acest lucru nu este recunoscut de asigurători.

Compania de Asigurări – Reasigurări Exim România are deja expertiza în domeniul asigurărilor din transporturi având în vedere că din 2012 a fost autorizată de ASF să încheie:

– Asigurări de mijloace de transport aerian (incluzând și riscuri de natura catastrofică);

– Asigurări de răspundere civilă pentru mijloace de transport aerian

Prin acest demers, vă solicităm să dispuneți inițierea procedurilor prin care EXIM ASIG să fie autorizată de către ASF, astfel încât înainte de finalul perioadei de plafonare a tarifelor acest asigurător să aibă capacitatea  de emitere și gestionare a polițelor RCA pe întreg teritoriul României.

Exprimându-ne încrederea în sprijinul dumneavoastră vă stăm la dispoziție pentru orice informații suplimentare și vă rugăm să primiți expresia înaltei noastre considerații.

2016.12.06 - Intervenție comună UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI către dl. Andrei MICU – PREȘEDINTE / DIRECTOR GENERAL ref. la autorizarea EXIMASIG România pentru emiterea de polite RCA, pentru documentul original in format pdf  apasă aici





Ultima modificare a paginii: 06.12.2016

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii