UNTRR


Simpozionul: „Cadrul Normativ Necesar pentru Promovarea Biocombustibilor in Romania”, 4 mai 2007, Universitatea „Politehnica” Bucuresti

Simpozionul: „Cadrul Normativ Necesar pentru Promovarea Biocombustibilor in Romania”, 4 mai 2007, Universitatea „Politehnica” Bucuresti

 

Evenimentul a fost organizat de colectivul Centrului pentru Stiinte Ingineresti Avansate de la Universitatea „Ovidius” Constanta in cadrul proiectului: PROCAR - PROMOVAREA PRATICIPARII LA PROGRAME EUROPENE DE CERCETARE IN DOMENIUL UTILIZARII CARBURANTILOR ALTERNATIVI IN TRANSPORTUL RUTIER” finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin programul Cercetare de Excelenta.

Una din activitatile fundamentale pentru productia, distributia, comercializarea si utilizarea biocombustibililor consta in stabilirea unui cadru normativ coerent, aliniat la standardele si reglementarile europene si internationale. In cadrul acestui simpozion au fost prezentate Standardele si Reglementarile europene si romanesti din domeniul productiei de combustibili si s-a subliniat importanta productiei de biocombustibili la nivel mondial dar mai ales in Europa si anume: reducerea dependentei de importul din tarile furnizoare de petrol, reducerea gradului de poluare si a emisiilor de CO2, dezvoltarea de noi oportunitati pentru activitati agricole si procesare industriala.

Romania este una din tarile membre ale UE cu un potential agricol si de procesare semnificativ (peste 9 mil de ha de teren arabil cu capacitati de procesare si experienta in domeniu) care ar permite asumarea unui rol important pe piata europeana de biocombustibili. In acelasi timp, Romania reprezinta una din pietele pentru combustibili alternativi cu o rata de crestere ridicata. Nu in ultimul rand, prin industria de constructii autovehicule care adreseaza o piata globala, Romania poate promova concepte avansate de vehicule flexibile pentru utilizarea unei largi game de combustibili. Din toate aceste motive, manifestarea a trezit interesul unui numar mare de specialisti din industria de procesare, de constructii de autovehicule, organisme de certificare, ministere si agentii cu atributii in domeniu. De asemenea, la lucrari au participat cadre didactice, cercetatori si studenti. Invitatii din strainatate au fost: Jens Haupt de la Arbeitsgemeinschaft Qualitätsmanagement Biodiesel, Germania, Ortwin Costenoble de la NEN, Olanda, Rodica Faucon de la Renault, Franta, Luigi Allocca de la Instituto Motori Di Napoli, Ilona Vảri de la Mol Group, Ungaria.

Prezentarile din prima sesiune au fost astfel grupate incat sa permita o analiza la zi a situatiei din industria si agricultura romaneasca, a cadrului normativ la nivel national si raportarea la contextul international. In aceasta sesiune s-au facut prezentari din partea colectivelor de cercetare de la Universitatile din Constanta, Pitesti, Ploiesti, Institutul de Cercetare pentru Instrumentatie Analitica – ICIA Cluj Napoca, Asociatia Romana pentru Standardizare si din partea Comitetului European de Standardizare si a Organizatiei Internationale a Constructorilor de Autovehicule. 

Cea de-a doua sesiune, a fost dedicata prezentarilor legate de cadrul normativ la nivel european din perspectiva producatorilor de biocombustibili si a constructorilor de autovehicule.

O analiza comparativa a cadrului de reglementari si a masurilor de incurajare a utilizarii biocombustibililor in diferite tari europene cum ar fi, Franta, Germania, Benelux, Ungaria si Romania a fost realizata in sesiunea a 3-a.

Ultima parte a lucrarilor a fost dedicata unor prezentarii de propuneri de colaborare pentru implementarea sistemelor de asigurare a calitatii in industria de procesare, in distributia combustibililor, in domeniul cercetarilor legate de noi metode de producere si conditionare a biocombustibililor.

Urmare a discutiilor purtate la acest simpozion s-a convenit pregatirea unui viitor proiect de colaborare pentru Programul Cadru 7 al Comisiei Europene cu titlul: “The improvement of fuel flexibility of diesel engines by advanced control of the combustion of biofuels conditioned with colloidal suspension of solid fuel nanoparticles “- Acronim: Bio-Nano-Fuels. Coordonatorul acestui proiect va fi Instituto Motori CNR – Napoli din Italia si va avea ca parteneri propusi, alaturi de Universitatea “Ovidius” din Constanta, institutii de prestigiu in domeniu cum ar fi: Imperial College din Londra, Fueltech din Norvegia, Electrovac din Austria, Institutul Boren din Turcia. 

Prof. dr. ing. Eden Mamut                                                       Dr. ing. Cornel Armand Vladu
Universitatea “Ovidius” Constanta                                           Secretar general al SIAR





Ultima modificare a paginii: 02.08.2007

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii