Informare cu privire la lucrarile celei de a 96-a Sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii
Informare cu privire la lucrarile
celei de a 96-a Sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii
- Comitetul pentru intarirea capacitatii OIM in contextul globalizarii
Cea de a 96-a Sesiune a Conferintei Internationale a Muncii s-a desfasurat la Geneva, Elvetia, in perioada 30 mai - 15 iunie 2007.
La Conferinta au participat delegati si consilieri pe linie guvernamentala, patronala si sindicala, din partea tarilor membre ale Organizatiei Internationale a Muncii. Conform raportului Comitetului de Acreditare al Conferintei, din cele 180 de state membre ale OIM au fost reprezentate 169, fiind acreditati 2813 delegati si consilieri pe linie guvernamentala, patronala si sindicala. Fiecare stat membru al ILO are dreptul sa isi trimita 4 delegati la Conferinta: doi delegati guvernamentali, un delegat patronal si unul sindical, fiecare dintre acestia cu dreptul de a vota independent.
Rolul Conferintei Internationale a Muncii este de a adopta si verifica respectarea standardelor internationale ale muncii, de a stabili politica si bugetul Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) si de a alege membrii Organismului de Conducere al Organizatiei. Incepand cu anul 1919, Conferinta a servit ca un important forum international pentru dezbaterea problemelor sociale globale.
Domnul Kastriot Sulka – Ministru Adjunct in cadrul Ministerului Muncii, Afacerilor Sociale si Egalitatii de Sanse din Albania, a fost ales in functia de Presedinte al celei de a 96-a Sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii, alaturi de trei vicepresedinti pentru grupurile guvernamental – domnul Carlos Antonio da Rocha Paranhos (Brazilia), patronal – domnul Michel Barde (Elvetia) si sindical – domnul Marc Blondel (Franta) .
Lucrarile Conferintei Internationale a Muncii s-au desfasurat conform agendei Conferintei si Buletinelor zilnice ale reuniunilor acesteia, la Palatul Natiunilor si la sediul Biroului International al Muncii, in plen si pe comitete constituite pentru abordarea punctelor de lucru stabilite, respectiv:
Comitetul de Aplicare a Standardelor;
Comitetul pentru Munca in sectorul piscicol;
Comitetul pentru Intarirea Capacitatii OIM de a isi asista membrii in atingerea obiectivelor sale in contextul Globalizarii;
Comitetul pentru promovarea firmei sustenabile.
In Sesiunea Plenara au fost discutate urmatoarele puncte de pe agenda Conferintei:
I.a) Raportul Presedintelui Organismului de Conducere si Raportul Directorului General OIM;
I.b) Raportul Global asupra urmarilor Declaratiei OIM privitoare la Drepturile si principiile fundamentale ale muncii;
II. Program, buget 2008–09 si alte probleme;
III. Informatii si rapoarte asupra aplicarii conventiilor si recomandarilor.
Cea de a 96-a Sesiune a Conferintei Internationale a Muncii a fost onorata sa primeasca vizita a numeroase personalitati internationale care s-au adresat Conferintei in cadrul unor sesiuni speciale ale acesteia:
Excelenta Sa Dna. Michelle Bachelet, Presedinte Chile,
Excelenta Sa Dl. John Kufuor, Presedinte al Republicii Ghana,
Presedintele Uniunii Africane,
Excelenta Sa Shaikh Salman bin Hamad Al Khalifa, Printul Coroanei Bahrain,
Excelenta Sa Dl. Lech Kaczyñski, Presedintele Poloniei,
Excelenta Sa Dna. Portia Simpson-Miller, Prim-Ministru Jamaica,
Excelenta Sa Dl. Abdoulaye Wade, Presedintele Republicii Senegal,
Excelenta Sa Felipe de Borbón, Print de Asturias,
Excelenta Sa Dl. Mahinda Rajapaksa, Presedintele Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka.
Raportul din acest an al Directorului General OIM - domnul Somavia, abordeaza problemele cheie implicate in promovarea muncii decente pentru o dezvoltare durabila. Raportul evidentiaza punctele aflate pe agenda Conferintei din acest an si in care domnul Somavia considera ca dialogul social si tripartitismul se confrunta cu provocari majore, fata de care OIM trebuie sa-si demonstreze capacitatea de a gandi inovator si de a actiona urgent, atat in dezvoltarea de politici, cat si in construirea capacitatii institutionale.
Aceste probleme au fost adresate de raport in urmatoarele puncte:
O abordare echilibrata a dezvoltarii durabile;
Politici mai coerente de comert, finante, investitii si angajare;
Promovarea unei tranzitii sociale catre locurile de munca “verzi” implicate in dezvoltarea unei economii durabile;
Amenintarea inechitatii crescute si a inghetarii salariilor;
Imbunatatirea procesului de elaborare de politici necesita o baza de fundamentare mai mare asupra pietei muncii, pentru masurarea deficitelor de munca decenta;
O abordare globala a protectiei sociale;
Modernizarea guvernantei in lumea muncii;
Cresterea eficacitatii Natiunilor Unite si a sistemului multilateral.
Domnul Bindea, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si delegatul guvernamental din partea Romaniei a luat cuvantul in cadrul lucrarilor in plen ale Conferintei Internationale a Muncii, adresand felicitarile Guvernului Roman pentru Raportul Directorului General si comentariile sale pe marginea “muncii decente pentru o dezvoltare durabila”, inteleasa ca acel tip de crestere economica care satisface nevoile societatii de bunastare pe termen scurt, mediu si lung. Partenerii sociali din Romania si ONG-urile joaca un rol deosebit de important in procesul de aplicare a Planului national de dezvoltare, a Strategiei Nationale pentru Angajare, a Strategiei pe termen mediu si scurt pentru formare profesionala continua si a Strategiei nationale pentru egalitate de sanse. In final, domnul Bindea a aratat ca Guvernul Romaniei urmareste aplicarea obiectivelor OIM ale muncii decente in cadrul obiectivelor de dezvoltare durabila.
Domnul Ovidiu Nicolescu – delegatul patronal al Romaniei, a prezentat situatia actuala a miscarii patronale din tara, reliefand progresele realizate in directia unificarii patronale sub umbrela ACPR.
Domnul Hosu – delegatul sindical al Romaniei a prezentat situatia miscarii sindicale din tara la acest moment, precizand dificulatile de organizare a activitatii sindicale, determinate de restrictii legislative si mentionand observatiile adresate, in acest sens, de organizatiile sindicale din Romania Conferintei Internationale a Muncii din acest an, cu privire la aplicarea in Romania a Conventiei nr.87 a OIM referitoare la libertatea de asociere si protectia dreptului de organizare, 1948 (ratificata de Romania in 1957).
Domnul Arnout De Koster – Centrul International de Formare al OIM de la Torino, a prezentat Grupului patronal reunit cu ocazia Conferintei, programul pentru Activitati Patronale 2007:
mai multe teme de formare pentru mai multi participanti (de la 450 la aprox. 750);
o importanta crestere si diversificare a finantarii;
accent puternic pe dezvoltarea materialelor de training;
cresterea calitatii.
Reprezentantul Centrului International de Formare de la Torino a solicitat tuturor reprezentantilor organizatiilor patronale prezente la intalnire sa furnizeze datele de contact la care doresc sa primeasca informari asupra activitatii centrului.
Grupul de lucru al Organizatiei Internationale a Patronilor (OIP) asupra Responsabilitatii Sociale Corporative (CSR) a organizat in data de 11.06.2007 o intalnire in cadrul careia au fost abordate urmatoarele puncte:
intrumentarul OECD de atentionare asupra riscurilor (OECD risk awarness tool) pentru companiile multinationale, in zonele cu o slaba guvernare, elaborat de Directoratul pentru Afaceri Financiare si de Intreprindere, Divizia Investitii – brosura distribuita in cadrul sedintei;
Programul de Conformitate Sociala Globala (Global Social Compliance Program) – o initiativa a Forumului de Afaceri din domeniul Alimentar;
Invitatia la Simpozionul asupra Aspectelor Sociale si legate de Munca ale Sitemelor de Productie Globale – Geneva, 17-19 0ctombrie 2007.
Lucrarile Comitetului pentru Intarirea Capacitatii OIM de a isi asista membrii in atingerea obiectivelor sale in contextul Globalizarii
La prima sa intalnire din data de 30 mai 2007, Conferinta Internationala a Muncii a constituit Comitetul pentru Intarirea Capacitatii OIM de a isi asista membrii in atingerea obiectivelor sale in contextul Globalizarii.
Comitetul a avut prima sa intalnire in data de 30 mai 2007, fiind compus din 175 de membri (80 membri guvernamentali, 33 membri patronali si 62 membri sindicali). Presedintele Comitetului a fost domnul J.J. Elmiger (membru guvernamental, Elvetia), iar cele 2 pozitii de Vicepresedinti au fost detinute de domnul A.W.Tabani (membru patronal, Pakistan) si domnul R.Trotman (membru sindical, Barbados).
Lucrarile Comitetului s-au desfasurat in plen (exprimarea punctelor de vedere ale membrilor guvernamentali pe marginea Raportului V pregatit de OIM si analizarea punctuala a fiecarui capitol al Raportului, in vederea completarii si aprobarii acestuia) si pe grupuri de lucru - patronal si sindical (membrii fiecarui grup analizand fiecare sectiune a Raportului V si exprimand comentarii si observatii, preluate de purtatorii de cuvant ai fiecarui grup si prezentate in plen).
Raportul V, pregatit de OIM pentru Conferinta Internationala a Muncii din acest an a abordat perspectivele de intarire a OIM pentru a raspunde nevoii unei dimensiuni sociale a globalizarii prin Agenda Muncii Decente, propunand spre analiza urmatoarele aspecte:
problema guvernarii in intarirea capacitatii institutionale a OIM
intarirea guvernarii verticale prin conectarea obiectivelor globale cu actiunea pe plan national si posibilitatea efectuarii de catre Conferinta Internationala a Muncii, a unor revederi ciclice ale progreselor legate de realizarea obiectivelor strategice ale Agendei Muncii Decente,
intarirea guvernarii orizontale prin actiuni integrate pentru Munca Decenta; rolul cooperarii tehnice pentru intarirea capacitatii programelor nationale pentru Munca Decenta de a promova o abordare integrata; incurajarea prin mijloace normative;
noi parteneriate pentru Munca Decenta: acorduri bilaterale, regionale si multilaterale; promovarea convergentei unor interese si obiective economice si sociale comune cu alte organizatii multilaterale relevante; reintarirea rolului statelor in parteneriat cu alti actori.
Rezolutia cu privire la intarirea capacitatii OIM in contextul globalizarii, sintetizand concluziile mebrilor Comitetului in urma discutiei generale pe baza Raportului V, solicita:
Organismului de Conducere al OIM sa plaseze pe Agenda celei de a 97-a sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii (2008) un punct care sa sintetizeze rezultatele discutiei din acest an asupra intaririi capacitatii OIM si care sa considere propunerile cu privire la un forma si continutul unui document normativ (de autoritate) in acest domeniu;
Directorului General OIM - sa creeze cadrul necesar unei largi consultari a membrilor asupra continutului posibil al unui astfel de document.
Materialele analizate in cadrul Conferintei din acest an pot fi consultate la sediul UNTRR/CNPR sau accesate pe Internet, la: http://www.ilo.org/public/english/standards/relm/ilc/ilc96/index.htm .
Delegat UNTRR/CNPR
Roxana Radu
21.06.2007