UNTRR


SECURITATEA LANTULUI DE APROVIZIONARE

SECURITATEA LANTULUI DE APROVIZIONARE

Actualizarea codului vamal comunitar

Codul vamilor comunitar a facut obiectul unei importante actualizari legate de securitate, care a primit de curand forta de lege. Aceasta actualizare ii intereseaza pe toti cei care sunt implicati in lantul international de aprovizionare. De aceea este important ca operatorii economici si autoritatile vamale ale tarilor terte sa fie informati despre aceasta.

Incepand cu ianuarie 2008, va fi introdus conceptul de operator economic agreat. Cu alte cuvinte, operatorii fiabili care indeplinesc anumite criterii vor putea obtine facilitati in ceea ce priveste masurile de securitate si sa solicite sa beneficieze de simplificarile prevazute prin reglementarea vamala.

Incepand cu iulie 2009, operatorii economici vor trebui sa furnizeze anticipat autoritatilor vamale informatii privind marfurile destinate a fi introduse/parasesc teritoriul vamal al Comunitatii europene. Fara aceste informatii, marfurile nu vor mai putea fi incarcate pe camioane cu destinatia Uniunea europeana.

In forumurile internationale, problemele legate de aceasta actualizare sunt dezbatute cu noii parteneri comerciali principali si ai organizatiilor internationale, cum ar fi Organizatia mondiala a vamilor in contextul cadrului normelor SAFE.

Motivele acestei actualizari

Atentatele teroriste din New York, Madrid si Londra au schimbat fata lumii in care traim. Lupta impotriva terorismului si pentru protectia cetatenilor a devenit pentru guverne mai mult decat o chestiune importanta: o problema strategica. Trebuie sa facem fata unei noi provocari grave: cum se concep si pun in aplicare cel mai bine masurile eficiente care vor trebui sa protejeze impotriva terorismului noile sisteme comerciale si de transport, pastrandu-si in acelasi timp eficienta actuala si avantajele pe care acestea le ofera consumatorilor si intreprinderilor.

Consiliul european din 25 martie 2004 a apelat la protectia sistemelor de transport sub toate formele lor, astfel incat sa garanteze eficienta controalelor vamale si sa faciliteze adoptarea si punerea in aplicare a strategiei de cooperare vamala.

Impreuna cu operatorii economici, vamile au un rol de jucat in securizarea lantului de aprovizionare si faciltarii comertului licit. Un atac terorist care aduce atingere lantului de aprovizionare internationala nu ar ameninta doar vietile, ci ar risca de asemenea sa paralizeze transporturile internationale cu consecinte potentiale dezastroase pentru economia mondiala. In contextul programului de securitate privind problemele vamale al UE, Parlamentul European si Consiliul UE au adoptat in 2005 ceea ce se numeste „modificarile privind securitatea aduse codului vamal comunitar” (vezi IP/05/209) care furnizeaza cadrul juridic masurilor adoptate in regulamentul actual.

Elementele principale

Comisia europeana a adoptat un regulament1 care vizeaza intarirea securitatii marfurilor care intra sau care ies de pe teritoriul vamal al UE si oferirea de facilitati mai mari operatorilor care respecta legislatia. Acesta introduce un cadru care permite o mai buna analiza a riscurilor aplicabile marfurilor care trec frontierele UE. Incepand cu 1 ianuarie 2008, operatorii fiabili (operatori economici agreati), care respecta normele stabilite in materie de securitate, vor beneficia de masurile de facilitare a schimburilor si, incepand cu 1 iulie 2009, va fi instituit schimbul electronic de informatii prealabile intre operatori si autoritatile vamale pentru toate marfurile care intra si ies de pe teritoriul UE. Reglementarea solicita de asemenea ca autoritatile vamale sa schimbe informatiile privind exporturile pe cale electronica in scopul accelerarii procedurilor de export.

Publicarea dispozitiilor de aplicare constituie urmarea Reglementarii CE 648/2005. Aceste dispozitii reglementeaza detaliile operationale ale procedurilor vamale referitoare la masurile prevazute prin acest regulament (vezi comunicatul de presa IP/06/1821). Reglementarea care cuprinde dispozitiile de aplicare a intrat in vigoare pe 26 decembrie 2006 si se aplica conform urmatorului program calendaristic:

De la inceputul anului 2007, este utilizat un cadru comun de gestionare a riscurilor ca un instrument menit sa vina in ajutorul controalelor imbunatatite ale autoritatilor vamale, bazat pe risc. Sistemul de gestionare a riscurilor va fi in intregime informatizat in anul 2009.

 

Pe 1 ianuarie 2008, vor intra in vigoare dispozitiile referitoare la programul operatorului economic agreat (OEA) . Programul OEA va asigura un echilibru intre cresterea exigentelor de securitate si facilitarile in favoarea intreprinderilor care respecta reglementarile.

 

Incepand cu 1 iulie 2009, operatorii vor trebui in mod obligatoriu sa furnizeze in avans autoritatilor vamale informatii privind marfurile introduse sau care parasesc teritoriul vamal al Comunitatii europen.

 

In plus, intrarea in vigoare a reglementarii de aplicare introduce o masura care nu se refera la securitate: autoritatile vamale pot schimba pe cale electronica informatii privind exporturile efectuate intre birourile vamii implicate in procedura. Acest lucru va permite exportatorilor comunitari sa primeasca dovada exportului imediat dupa iesirea marfurilor (sistemul de control al exporturilor). Toate statele membre vor trebui sa fie gata pana cel tarziu 1 iulie 2007.

Masurile introduse vizeaza intarirea nivelului de protectie oferit de controalele vamale pentru marfurile care intra sau ies de pe teritoriul Comunitatii europene.

-----------------
1 Aceasta reglmentare asigura aplicarea amendamentelor la Codul Vamal Comunitar introduse de Parlamentul si Consiliu in 2005 (IP/05/209).

Aceste masuri ar trebui sa permita controale vamale mai rapide si direct la obiect facilitand comertul licit, dar mai riguroase in ceea ce priveste exigentele minime de securitate si de siguranta. Ele constau in introducerea unui nou cadru de gestionare a riscului; acordarea statutului de operatori economici agreati operatorilor fiabili; introducerea obligatiei de a prezenta informatii prealabile la sosire/plecare pentru ansamblul marfurilor care intra sau care ies de pe teritoriul vamal al Comunitatii si facilitarea schimbului de informatii intre administratiile vamale.

Noul cadru pentru gestionarea riscului

Experienta vamala in materie de control al marfurilor, sustinuta de utilizarea sistemelor informatice moderne si de o evaluare eficienta a riscurilor, este vitala pentru detectarea marfurilor ilegale care trec frontierele UE, cum ar fi drogurile, materiile explozive sau nucleare si armele chimice.

Noul regulament stabileste un mecanism mai bun de difuzare a informatiilor privind riscurile si introduce criterii comunitare uniforme de selectie a riscurilor pentru controale, bazate pe sisteme informatizate.

Operatorul economic agreat

Operatorii fiabili si care respecta legislatia vor beneficia de proceduri vamale simplificate si/sau de facilitati in ceea ce priveste controalele vamale aferente securitatii si sigurantei conform sistemului de certificare a operatorului economic agreat.

Sistemul OEA ar trebui sa asigure un lant de aprovizionare mai sigur si mai fiabil de la inceput pana la sfarsit. Obtinerea statutului OEA va constitui o valoare adaugata pentru operator, atestand respectarea criteriilor si controalelor de securitate riguroase. Acest lucru va constitui un avantaj concurential pentru intreprinderile participante.

Informatii privind marfurile inaintea intrarii sau iesirii acestora de pe teritoriul UE

Operatorii vor trebui sa furnizeze autoritatilor vamale informatiile prealabile privind marfurile care intra pe teritoriul vamal al Comunitatii europene sau care ies (declaratii sumare de intrare sau de iesire).

Acest lucru va permite autoritatilor vamale sa efectueze analize mai bune privind riscurile, de exemplu inainte ca marfurile sa soseasca pe teritoriul vamal, si de a se concentra pe incarcaturile cu risc inalt datorita disponibilitatii in stadiul precoce a informatiilor privind riscul.

De asemenea, va permite o procesare si o eliberare mai rapide la sosire, avand ca rezultat un mai mare avantaj pentru operatori.

Sistemul de control al exporturilor

Autoritatile vamale vor fi invitate sa schimbe informatii privind exporturile pe cale electronica intre birourile vamale implicate in aceasta procedura. Este vorba de un prim pas catre informatizarea completa a vamilor, ceea ce se numeste proiectul de vami electronice (proiectul vamal electronic) (vezi IP/05/1501).

Atunci cand statele membre vor fi conectate la sistemul de control al exporturilor (cel mai tarziu in iulie 2007), exportatorii comunitari vor primi dovada exportului imediat dupa iesirea marfurilor, permitand astfel accelerarea tuturor procedurilor aferente acestora (rambursare TVA, etc.).

Pentru mai multe informatii

Veti gasi alte informatii pe site-ul Internet al Comisiei europene, directia generala a fiscalitatii si a uniunii vamale:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/policy_issures/customs_security/index_fr.htm

Principalele documente

Reglementarea (CE) nr.648/2005, publicata in JOCE L 177/2005.

 

Dispozitiile de aplicare a reglementarii (CE) nr.648/2005 publicate in JOCE L 360/2006:

 

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/siste/fr/oj/2006/l_36020061219fr006125.pdf

Conceptul de operator economic agreat este explicat in dispozitiile de aplicare sus-citate. Articolul 14 a stabileste dispozitiile generale, articolele 14 c - d privind modalitatile de depunere a solicitarilor, articolele 14 g - k fixeaza conditiile si criteriile de obtinere a certificatului AEO. Precizarile sunt furnizate in raportul privind actiunea pilot OEA, liniile directoare privind AEO si modelul COMPACT OEA.

 

Anexa III a dispozitiilor de aplicare indica care sunt informatiile de furnizat in declaratia prealabila referitoare la marfurile care sunt introduse pe teritoriul vamal al Comunitatii care parasesc teritoriul.

 

La articolele 4 f – j se gasesc dispozitiile de aplicare privind cadrul comun de gestionare a riscurilor.

 

Cooperarea intre CE si Statele Unite. Detaliile cu 10 recomandari sunt formulate in documentul intitulat „Cooperarea vamala privind lantul de aprovizionare transatlantic).

 

Cooperarea cu China in materie de securitate a lantului de aprovizionare: comunicatul de presa IP/06/1206.

 

Initiativa comunitara in materie de securitate este compatibila cu cadrul normelor SAFE ale Organizatiei Mondiale a Vamilor. Alte informatii privind cooperarea in forumurile internationale figureaza pe site-ul web al Comisiei europene (directia generala a fiscalitatii si a uniunii vamale):

 

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/policy_issures/customs_security/index_fr.htm

Vezi gasi o lista cu cele mai frecvente intrebari (FAQ) pe o pagina speciala a aceluiasi site Internet:

 

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/policy_issures/customs_security/index_fr.htm

Sursa: Comisia europeana

 





Ultima modificare a paginii: 07.06.2007

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii