SEMINAR TVA
SEMINAR TVA
Ca urmare a integrarii in Comunitatea Europeana, si a armonizarii legislatiei Romaniei la cea europeana, modificarile suferite de Codul Fiscal au afectat si derularea operatiunilor fiscal/contabile din domeniul transporturilor. Astfel membri transportatori ai UNTRR au adresat organizatiei numeroase intrebari cu privire la normele de aplicare a Codului Fiscal, in mod special pe tema Titlului VI – Taxa pe valoarea adaugata.
Adresandu-ne Ministerului Finantelor Publice, dlui Catalin Doica – Ministru Secretar de Stat, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania a putut raspunde si de data aceasta membrilor sai prin organizarea unui seminar, cu tema CODUL FISCAL – TAXA PE VALOAREA ADAUGATA.
Lector din partea Ministerului Finantelor Publice, participant la seminarul organizat de UNTRR, a fost dna MARIANA VIZOLI – Director general adjunct – Directia impozite indirecte.
Pe parcursul seminarului, transportatorii au adresat si prezentat intrebari si situatii existente la societatile participante.
Ca urmare a discutiilor, incercam o mini prezentare a termenilor si situatiilor incerte pana la acel moment intalnite in activitatile derulate de membrii uniunii transportatorilor – transportul de marfa si serviciilor adiacente (intermedierile caselor de expeditii).
Transportul de marfa, tipuri in acceptiunea Codului Fiscal:
transport intern – transportul efectuat avand ca punct de plecare si sosire Romania
transport international:
transport intracomunitar sau livrarea intracomunitara (LIC) – transportul efectuat avand ca punct de plecare o localitate dintr-un stat membru al comunitatii europene si punct de incheiere al transportului o localitate dintr-un stat membru diferit de cel de plecare.
export/import – transportul efectuat din/catre un stat din afara teritoriului comunitatii europene.
Taxa pe valoarea adaugata – art. 125 CF (Cod Fiscal) este un impozit indirect datorat la bugetul statului, aferent prestarilor de servicii taxabile, efectuate de persoana impozabila, precum si taxa aferenta operatiunilor pentru care beneficiarul este obligat la plata acesteia conform art. 150 – 151.
Inregistrarea in scopuri de tva
Este reglementata in Codul Fiscal la art. 153
- Inainte de realizarea operatiunilor taxabile sau a celor scutite cu drept de deducere daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire de 35.000 de euro.
- In termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a depasit plafonul de 35.000 de euro, in decursul unui an calendaristic.
- Optional, chiar daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de 35.000 de euro.
O persoana impozabila care nu este stabilita si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania va solicita conform art.153 alin. 5, inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale inainte de efectuarea unor achizitii intracomunitare pentru care este obligata la plata taxei sau livrarilor intracomunitare scutite.
Orice modificare a informatiilor declarate in cererea de inregistrare sau incetarea a activitatii economice de contribuabil se face cunoscut organelor fiscale competente, in scris, in termen de 15 zile.
Codul de inregistrare in scopuri de TVA (CIF) art 125 pct 8
Reprezinta codul atribuit de catre autoritatile competente din Romania persoanelor care au obligatia sa se inregistreze conform art.153 si 1531, sau un cod de inregistrare similar, atribuit de autoritatile competente dintr-un alt stat membru.
Cotele de TVA
In Romania cotele de taxa sunt reglementate de Codul Fiscal la art. 140 alin. 1 si alin. 2, dupa cum urmeaza:
Cota standard este de 19% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite sau care nu sunt supuse cotei reduse.
Cota redusa este de 9% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiuni din sfera invatamant, cultura si sanatate.
Scutiri de TVA
Scutirile de taxa sunt detaliate in Codul Fiscal, art. 143.
In cazul transporturilor avem 3 situatii:
- In cazul transportului international de persoane.
- In cazul transportului de marfa, si aici ne referim la transportul international:
- Transportul intracomunitar in situatia in care se pot prezenta urmatoarele documente conform Ordinului 2222/2006:
i. Documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru (Contractul/comanda de vanzare/cumparare, documente de asigurare, CMR);
ii. Factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. 5 din Codul Fiscal, si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
iii. Comunicarea unui cod valabil de TVA al clientului dintr-un stat membru al comunitatii, altul decat Romania
- se verifica validitatea in baza de date VIES la adresa de net: www.europa.eu.net
- si se aplica taxare inversa – la beneficiar
- In cazul transportului international de marfuri extracomunitar – import/export.
Decontul de taxa
Persoanele inregistrate conform art. 153 trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pentru fiecare perioada fiscala, un decont de taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva.
Datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari.
In continuarea definirii termenilor cu care romanii, proaspeti europeni, trebuie sa se familiarizeze, colaborarea dintre reprezentantul Ministerului Finantelor Publice si membrii UNTRR participanti, au definit si clarificat platitorul taxei pe valoarea adaugata si modul de facturare pentru majoritatea situatiilor intalnite in sfera de activitate a transportului.