Romania va beneficia de fonduri structurale de circa 28-30 miliarde de euro din partea UE in perioada 2007-2013
Romania va beneficia de fonduri structurale de circa 28-30 miliarde de euro din partea UE in perioada 2007-2013
Aceste fonduri vor trebui gestionate eficient si trebuie sa ajunga acolo unde este nevoie pentru dezvoltare, altfel, exista pericolul pierderii lor. Chiar daca banii nu vor fi atrasi in proiecte in Romania, fiecare contribuabil va cotiza pentru suma cu care Romania va contribui la bugetul UE.
Fondurile structurale ale UE sunt gestionate de catre Comisia Europeana si au ca destinatie finantarea masurilor de ajutor structural la nivel comunitar, in scopul promovarii regiunilor cu intarzieri in dezvoltare, reconversia zonelor afectate de declin industrial, combaterea somajului de lunga durata, insertia profesionala a tinerilor sau promovarea dezvoltarii rurale (sursa MIE).
Exista patru tipuri de Fonduri Structurale prezentate pe site-ul Parlamentului European, fiecare dintre acestea acoperind un domeniu tematic bine specificat. Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDER) sprijina crearea de infrastructuri, investitiile destinate ocuparii fortei de munca, proiectele de dezvoltare locala si asistenta intreprinderilor mici. Fondul Social European (FSE) este menit sa promoveze reintegrarea pe piata fortei de munca a somerilor si a grupurilor defavorizate, in special prin finantarea sistemelor de instruire si a sistemelor de asistenta la angajare. Instrumentul Financiar de Orientare a Pescuitului (IFOP) contribuie la adaptarea si modernizarea acestui sector. Sectiunea „Orientare“ a Fondului European de Orientare si Garantare Agricola (FEOGA - Sectiunea Orientare) finanteaza masuri in vederea dezvoltarii rurale si ofera sprijin agricultorilor, in special in regiunile ramase in urma. Pe langa Fondurile Structurale exista si alte instrumente financiare, printre care Fondul de Coeziune.
Total buget Romania – 28-30 miliarde de euro:
• Agricultura si dezvoltare rurala - peste 11 miliarde euro
• Instrumente Structurale - peste 17 miliarde euro (Cofinantare minima 85% pentru ERDF pentru cheltuieli eligibile si 80% pentru CF - cofinantare cheltuieli neeligibile)
14 domenii pot fi finantate din fondurile structurale si de coeziune ale UE:
• Cercetare si dezvoltare tehnologica
• Informatizarea societatii
• Transport
• Energie
• Protectia mediului si prevenirea riscului
• Turism
• Cultura
• Regenerare urbana si rurala
• Suport pentru companii si antreprenori
• Acces la locuri de munca stabile
• Incluziune sociala pentru persoane defavorizate
• Dezvoltarea capitalului uman
• Investitii in infrastructura sociala, inclusiv cea de sanatate si educatie
• Promovarea dezvoltarii parteneriatului
Planul National de Dezvoltare (PND) este un concept specific politicii europene de coeziune economica si sociala care ofera o conceptie coerenta si stabila privind dezvoltarea statelor membre ale Uniunii Europene, transpusa in prioritati de dezvoltare, programe, proiecte, in concordanta cu principiul programarii fondurilor structurale.
PND 2007-2013 reprezinta documentul de planificare strategica si programare financiara multianuala, aprobat de Guvern si elaborat intr-un larg parteneriat, care va orienta dezvoltarea socio-economica a Romaniei in conformitate cu Politica de Coeziune a Uniunii Europene.
Obiectivul principal al PND pentru Romania il reprezinta reducerea cat mai rapida a disparitatilor de dezvoltare socio-economica intre Romania si Statele Membre ale Uniunii Europene. Conform estimarilor realizate, Romania ar putea recupera pana in anul 2013 circa 10 puncte procentuale din decalajul general fata de UE, ajungand la circa 41% din media UE. Obiectivul global se sprijina pe trei obiective specifice:
• Cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti
• Dezvoltarea la standarde europene a infrastructurii de baza
• Perfectionarea si utilizarea mai eficienta a capitalului uman autohton.
Coordonatorul autoritatilor de management care vor gestiona fondurile structurale este Ministerul Finantelor Publice.
„Uniunea Europeana ne da, dar nu ne baga in traista“
„Potentialii beneficiari nu trebuie sa uite: cautam bani pentru proiecte, si nu proiecte pentru bani“, a spus Aura Raducu, Coordonatorul Programelor de Dezvoltare Regionala din Delegatia Comisiei Europene in cadrul celei de-a doua editii a Europa Forum. Tema principala a celei de-a doua editii a forumului a constituit-o „Gestionarea fondurilor UE pe parcursul procesului de integrare“. Europa Forum este un eveniment international organizat de UniCredit Group la scurt timp dupa Consiliul European de la Bruxelles.
„Fondurile comunitare pe care Romania le va primi in perioada 2007-2013 reprezinta oportunitati pentru dezvoltare, dar si riscuri“ a declarat Adrian Ciocanea, Secretar de Stat in Ministerul Integrarii Europene.
„Oportunitatile sunt reale pentru cei care vor intelege destinatia acestor fonduri si vor avea un comportament activ in identificarea de parteneri. Riscurile ii privesc, in special, pe cei care considera ca o cota semnificativa de piata sau talia companiei le pot oferi avantaje suficiente in competitia finantarii. Scopul nostru comun este de a sustine cat mai multe proiecte pentru Romania.“
„Uniunea Europeana ne da, dar nu ne baga in traista“, a spus ministrul Integrarii, Anca Boagiu, cu putin timp in urma in cadrul seminarului „Fondurile structurale si autoritatile locale“.
Dupa 1 ianuarie 2007, sistemul de finantare se schimba, iar intreaga responsabilitate pentru succesul proiectelor finantate din fonduri europene va reveni autoritatilor romane.
„Avand in vedere ca o parte din acesti bani vor veni chiar din bugetele locale, responsabilitatea va fi cu atat mai mare. Este nevoie de seriozitate maxima si de transparenta in elaborarea si implementarea proiectelor“.
Ce este important de stiut de catre cei care vor beneficia de fondurile structurale:
• Cautam bani pentru proiecte si nu proiecte pentru bani
• Fii atent la implementare, nu doar la conceperea proiectului
• Pastreaza documente justificative pentru fiecare actiune in parte
• Asigura o transparenta deplina pentru activitatile din proiect
• Informeaza-te atunci cand ai incertitudini; respecta regulile!