Prioritatile Finlandei ideale pentru competitivitatea in Europa
Prioritatile Finlandei: ideale pentru competitivitatea in Europa
Finlanda isi incepe presedintia UE intr-o maniera ferma: prioritatile esentiale in materie de transport si de logistica pentru o Europa competitiva si eficienta.
IRU se bucura sa constate ca noua presedintie finlandeza a Uniunii Europene arata clar angajamentul sau in favoarea unei agende privind transportul novator, punand accentul pe logistica. Aceasta agenda atinge miezul dilemei careia trebuie sa-i faca fata Europa in materie de transport. „Daca revizuirea de la jumatatea termenului a Cartei Albe privind politica transporturilor Comisiei europene presupune o intoarcere la o strategie pragmatica care sprijina in mod egal toate modurile de transport, prioritatea acordata de Finlanda logisticii vine sa confirme aceasta tendinta. Prin prisma logisticii, adevarata valoare a sectorului rutier este subliniata nu numai in calitatea sa de mod de transport, dar de asemenea si mai ales ca un instrument de productie esential pentru economia tuturor tarilor industrializate“ a declarat Hubert Linssen, Delegatul General IRU pe langa UE.
Competitivitatea, cresterea economica si dezvoltarea regionala echilibrata sunt elementele importante ale agendei finlandeze in materie de transporturi si temele majore ale revizuirii de la jumatatea termenului a Cartei Albe. Accentul pus pe logistica obliga factorii de decizie politica sa se gandeasca dincolo de modurile de transport individuale si sa uite conceptul, din punct de vedere economic steril, de transfer modal pentru a se indrepta catre o optimizare a optiunilor de transport gratie intermodalitatii. Principiile de baza ale logisticii demonstreaza ca transportul rutier este nu numai mijlocul cel mai practic si cel mai eficient de a transporta marfurile de la o uzina la alta si de la centrele de productie la consumatorul final.
Avand in vedere importanta sectorului privat de autobuze si autocare pentru economiile finlandeze si europeana in general, este esential ca discutiile care vor fi purtate in cadrul Consiliului privind revizuirea de la jumatatea termenului a Cartei Albe a Comisiei sa acorde atentia meritata acestui sector vital. In timp ce revizuirea de la jumatatea termenului a Cartei Albe a omis sa mentioneze acest sector, presedintia finlandeza ar trebui in ceea ce o priveste sa remedieze acest lucru.
Mai mult, presedintia finlandeza recunoaste importanta a doua din cele trei puncte esentiale identificate de strategia celor 3 „i“ a IRU privind dezvoltarea durabila, si anume necesitatea de a investi in infrastructura si de a ajuta industria sa exploateze din plin potentialul unei tehnologii novatoare. Este vorba de obiective vitale care vor permite sectorului de transport sa prospere in secolul 21. Recunoscand subinvestitiile din reteaua rutiera europeana, noua presedintie ar trebui sa admita ca cea mai buna modalitate de a optimiza infrastructura existenta este de reduce restrictiile privind conducerea. De numerosi ani, IRU sprijina propunerea de a relansa legislatia vizand armonizarea interdictiilor de circulatie. Din pacate, presedintia nu a recunoscut importanta celui de-al treilea punct, esential dupa parerea IRU. Este vorba de rolul cheie pe care stimulentele le pot avea in dezvoltarea durabila si in reducerea sursei emisiilor autovehiculelor comerciale. Cu toate acestea, acest subiect va fi fara indoiala in centrul discutiilor privind revizuirea de la jumatatea termenului. Hubert Linssen a declarat: „Acest subiect trebuie sa fie abordat cu curaj si pragmatism. Sectorul transportului rutier demonstreaza drumul care trebuie parcurs. Cea mai buna modalitate pentru presedintia finlandeza de a face sa progreseze cauza dezvoltarii durabile ar fi stimularea transportatorilor de a-si transforma, cat mai repede, parcul de camioane intr-unul mai ecologic“.