UNTRR


Intrarea in vigoare a Decretului nr. 367 in Republica Belarus

Intrarea in vigoare a Decretului nr. 367 in Republica Belarus

 

Pe 2 iunie 2006, presedintele Republicii Belarus a semnat Decretul nr. 367 „Privind responsabilitatea administrativa in cazul disimularii controlului vamal al marfurilor transportate prin frontiera vamala a Republicii Belarus“. Acest Decret a fost publicat pe 7 iunie 2006 si a intrat in vigoare pe 17 iunie 2006.

Decretul se aplica tuturor transporturilor de marfuri sub supraveghere vamala (adica transportul marfurilor fara plata taxelor si drepturilor la import sau la export) care trec printr-un punct de frontiera belarus. El se aplica in consecinta transporturilor sub acoperirea carnetului TIR.

Acest nou Decret are drept scop garantarea ca sanctiunile vor fi proportionale gravitatii infractiunii administrative in timpul tentativelor de disimulare a marfurilor fata de autoritatile vamale. De asemenea, permite evitarea confiscarilor nejustificate de autovehicule, intrucat el furnizeaza autoritatilor judiciare competente o flexibilitate suficienta pentru a decide daca autovehiculele respective trebuie sau nu sa fie confiscate. Inaintea acestui Decret, responsabilitatea pentru astfel de infractiuni a fost reglementata prin Codul Infractiunilor Administrative al Republicii Belarus. Conform Articolului 193-7 al acestui Cod, persoana responsabila era pedepsita printr-o amenda si confiscarea obligatorie a marfurilor disimulate si a autovehiculelor utilizate pentru transportul acestor marfuri.

Incepand din acest moment, conform noului Decret nr. 367, sanctiunile vor depinde de valoarea marfurilor disimulate.

Atunci cand valoarea marfurilor transportate prin frontiera Republicii Belarus si sustrase inspectiei vamale nu depaseste 40 „valori de baza“ (40 valori de baza corespund la circa 575 USD), autovehiculele nu vor mai fi confiscate sistematic.

O valoare de baza corespunde la 31.000 BYR (curs de schimb actual: 1 USD = 2.142 BYR).

Totusi, confiscarea autovehiculelor ramane posibila, chiar daca valoarea marfurilor este mai mica fata de 40 valori de baza. De fapt, hotararea de a confisca sau nu autovehiculele care au servit la disimularea marfurilor pentru a le sustrage inspectiei vamale, precum si sanctiunile corespunzatoare (amenda si confiscarea marfurilor disimulate), va fi luata de un tribunal in baza naturii infractiunii comise si dovezilor de vinovatie ale transportatorului.

Daca valoarea marfurilor disimulate depaseste 40 valori de baza, autovehiculele si marfurilor ascunse vor continua sa fie sistematic confiscate.

 

Sursa: Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere (IRU)






Ultima modificare a paginii: 04.09.2006

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii