UNTRR


A 95-a Sesiune a Conferintei Internationale a Muncii - Comisia de Aplicare a Standardelor

A 95-a Sesiune a Conferintei Internationale a Muncii - Comisia de Aplicare a Standardelor


Cea de a 95-a Sesiune a Conferintei Internationale a Muncii s-a desfasurat la Geneva, Elvetia, in perioada 31 mai - 16 iunie 2006.

La Conferinta au participat delegati si consilieri pe linie guvernamentala, patronala si sindicala, din partea tuturor tarilor membre ale Organizatiei Internationale a Muncii. Conform primului raport al Comitetului de acreditare al Conferintei, din cele 178 de state membre ale OIM au fost reprezentate 164, fiind acreditati (pana la 5 iunie 2006) 2.712 delegati si consilieri pe linie guvernamentala, patronala si sindicala.

Domnul Cestmir Sajda - Ministru Adjunct pentru relatii internationale si UE in cadrul Ministerului Muncii si Afacerilor Sociale din Cehia, a fost ales in functia de Presedinte al celei de a 95-a Sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii, alaturi de trei vicepresedinti pentru grupurile: guvernamental - domnul Abdel Hady, Egipt, patronal - domnul De Regil, Mexico si sindical - doamna Adyanthaya, India. In cuvantul de deschidere, domnul Sajda a subliniat rolul Conferintei Muncii in directia asigurarii pacii si a rezolvarii marilor probleme mondiale de natura sociala si economica, aratand ca, lucrand la coordonarea activitatii economice a diferitelor state si la reglementarea problemelor competitiei industriale, se elimina posibilele cauze de frictiune intre natiuni, asigurandu-se pacea si realizandu-se o atmosfera de colaborare si prietenie internationala.

In data de 07.06.2006, delegatii oficiali ai Romaniei la Conferinta Internationala a Muncii, din partea Guvernului si a partenerilor sociali, au semnat cu OIM un Memorandum pentru un program de colaborare cu privire la sprijinul acordat OIM dezvoltarii dialogului social in Romania.

Lucrarile Conferintei Internationale a Muncii s-au desfasurat la Palatul Natiunilor si la sediul Biroului International al Muncii, conform agendei, in plen si pe comitete constituite pentru abordarea punctelor de lucru stabilite, respectiv:

• Comitetul de Aplicare a Standardelor

• Comitetul de Sanatate si Securitate

• Comitetul de Relatii de Munca

• Comitetul de Cooperare Tehnica.

 

In Sesiunea Plenara au fost discutate urmatoarele puncte de pe agenda Conferintei:

I.a) Raportul Presedintelui Grupului Guvernamental si Raportul Directorului General OIM: „Tipare in schimbare in lumea muncii“;

I.b) Raportul Global asupra urmarilor Declaratiei OIM privitoare la Drepturile si principiile fundamentale ale muncii;       

II. Program, buget si alte probleme;

III. Informatii si rapoarte asupra aplicarii conventiilor si recomandarilor.

 

Lucrarile Comitetului de Aplicare a Standardelor

Standardele OIM, concepute ca Recomandari si Conventii adoptate de Conferinta prin dialog tripartit, reprezinta un instrument politic si de guvernare fundamental, transmis autoritatilor nationale competente pentru ratificare. Pana in prezent, au fost ratificate peste 7300 conventii OIM, a caror aplicare este supervizata de OIM.

Lucrarile Comitetului au avut urmatoarea agenda:

• alegerea conducerii Comitetului si discursul Directorului Norme - reprezentant al Secretarului General

• Informatii introductive si discutii generale asupra subiectelor specifice

• Discutarea studiului general

• Sesiune speciala dedicata cazului Myanmar

• Analiza cazurilor tarilor care nu au transmis rapoarte complete si a cazurilor individuale

• Adoptarea raportului Comitetului.

 

Pana la data de 12 mai 2006, au fost inregistrate 7.375 ratificari, iar din cele 178 de state membre, 119 au ratificat toate cele 8 Conventii fundamentale. Comitetul de experti a primit in procent de 69% raspunsuri la rapoartele solicitate cu privire la aplicarea conventiilor, in total 3.066 de rapoarte primite pentru examinare si 577 de observatii primite de la patroni si sindicate, la sfarsitul anului 2005.

Studiul General din acest an a avut ca tema, stabilita de Conducerea OIM, inspectia muncii, analizand modul cum setul de Conventii si recomandari sunt aplicate, in lege si in practica: evolutia campului de actiune al inspectiei muncii din 1947 pana in prezent, competentele inspectiei muncii, functia de preventie a inspectiei muncii, structura sistemului de inspectie a muncii, personalul specializat - conditii de serviciu si norme de conduita, repercusiunile materiale ale inspectiei muncii, metode generale de inspectie, sanctiuni, perspective de ratificare.

Membrii Comitetului de Aplicare a Standardelor au fost informati cu privire la activitatea de stabilire a standardelor, aratandu-se ca, in februarie 2006, la cea de a 94-a sesiune maritima, Conferinta Internationala a Muncii a adoptat Conventia Maritima a Muncii, care consolideaza si actualizeaza 68 de conventii si recomandari existente ale OIM, cu privire la domeniul maritim.

Aceasta Conventie realizeaza o codificare a Acordului intre guverne si reprezentantii patronatelor si angajatilor din domeniul maritim, asupra tuturor elementelor necesare realizarii standardelor de „munca decenta“, a caror implementare va fi confirmata de „Certificatul Maritim al Muncii“ si de „Declaratia de conformitate a muncii in domeniul maritim“. Aceste documente vor facilita inspectia standardelor muncii asupra vaselor comerciale maritime din porturi, de catre statele respective.

 

Materialele analizate in cadrul Conferintei din acest an - Raportul DG OIM si rapoartele Comisiei de Aplicare a Standardelor pot fi consultate la sediul CNPR/UNTRR.

 

Roxana Radu, UNTRR





Ultima modificare a paginii: 04.09.2006

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii