UNTRR


Contraventii si sanctiuni

Incalcarea prevederilor Legii Concurentei nr. 21/1996, republicata

Contraventii si sanctiuni


Pentru a proteja si dezvolta concurenta si, implicit, interesele consumatorilor, practica tarilor cu economie de piata dezvoltata a demonstrat necesitatea existentei unor reglementari specifice care urmaresc asigurarea libertatii si moralitatii activitatii economice pentru toti actorii economici. Acestia trebuie sa cunoasca atat modalitatile prin care pot fi protejati de legislatie in cazul in care ar putea fi victime ale unor practici anticoncurentiale cat si riscurile la care se expun in cazul in care incalca regulile.

 

Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei sunt descurajante pentru cei care incalca dispozitiile legii.

Actul normativ prevede:

• „Amenda de pana la 1% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii“, pentru contraventii precum: refuzul de a se supune controlului, furnizarea de informatii inexacte sau incomplete, nefurnizarea informatiilor solicitate de Consiliul Concurentei etc;

Constatarea acestor contraventii revine inspectorilor de Concurenta, care intocmesc in acest sens un proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii.

• „Amenda de pana la 1% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii“, pentru contraventii precum: omisiunea notificarii unei operatiuni de concentrare economica;

Competenta in ceea ce priveste constatarea si aplicarea sanctiunilor in cazul savarsirii acestor contraventii apartine Comisiilor Consiliului Concurentei, care sunt formate din Vicepresedintele care coordoneaza domeniul fuziuni si antitrust si cei doi Consilieri de Concurenta pentru fuziuni si antitrust.

• „Amenda de pana la 10% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii“, pentru contraventii precum: intelegerile anticoncurentiale, practicile concertate cu efecte anticoncurentiale, abuzul de pozitie dominanta, punerea in aplicare a unei operatiuni de concentrare economica pentru care Consiliul nu a emis inca o decizie, neindeplinirea unei obligatii sau a unei conditii impuse printr-o decizie a Consiliului Concurentei precum si inceperea unei actiuni de concentrare economica declarata incompatibila cu prevederile Legii Concurentei printr-o decizie a Consiliului Concurentei; Constatarea si aplicarea sanctiunilor in cazul savarsirii acestor contraventii apartine Plenului Consiliului Concurentei, care este format din Presedintele Consiliului Concurentei, cei doi Vicepresedinti ai Consiliului Concurentei si cei patru Consilieri de Concurenta.

• Amenzi cominatorii, care sunt „in suma de pana la 5% din cifra de afaceri zilnica medie din anul financiar anterior sanctionarii, pentru fiecare zi de intarziere“.

Intarzierile sanctionate se refera, in principal, la cazurile de nerespectare a deciziilor Consiliului Concurentei, nefurnizarea in mod corect si complet a informatiilor si documentelor solicitate de catre Consiliul Concurentei. Competenta in constatarea si aplicarea sanctiunilor pentru astfel de contraventii revine Comisiilor Consiliului Concurentei.

In baza deciziei Consiliului Concurentei, profiturile sau, dupa caz, veniturile suplimentare realizate de agentii economici ca urmare a savarsirii contraventiilor prevazute si sanctionate de Legea Concurentei vor fi confiscate si varsate la bugetul de stat.

Trebuie mentionat faptul ca, daca prin masurile luate si prin sanctiunile aplicate de Consiliul Concurentei unui agent economic abuzand de pozitia sa dominanta, nu se obtin restabilirea situatiei si prevenirea repetarii abuzului, Consiliul Concurentei, pentru motiv de afectare grava a unui interes public major, poate cere Curtii de Apel Bucuresti sa ordone masurile adecvate pentru lichidarea pozitiei dominante pe piata a acestuia, instanta judecatoreasca putand dispune, dupa caz:

• invalidarea unor contracte sau a unor clauze contractuale prin intermediul carora se exploateaza abuziv pozitia dominanta;

• invalidarea actului sau a actelor de realizare a unei concentrari creatoare de pozitie dominanta, chiar atunci cand, prin actul sau actele juridice in cauza, s-ar fi constituit o noua persoana juridica;

• limitarea sau interdictia accesului pe piata;

• vanzarea de active;

• restructurarea prin divizare a agentului economic.

De asemenea, participarea cu intentie frauduloasa si in mod determinant a unei persoane fizice la conceperea, organizarea sau realizarea practicilor interzise de art. 5 alin. (1) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la sesizarea Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei a stabilit, prin instructiuni, conditiile si criteriile de aplicare a unei politici de clementa, in vederea incurajarii agentilor economici care au recurs la practici interzise de lege de a coopera cu Consiliul Concurentei pentru a descoperi si sanctiona incalcarile grave ale legislatiei in domeniul concurentei. Suma amenzilor aplicate agentilor economici care coopereaza cu autoritatea de concurenta poate fi redusa partial sau chiar total.

Legea Concurentei prevede termene speciale de prescriptie a dreptului autoritatii de concurenta de a aplica sanctiuni pentru incalcarea acesteia. Termenele sunt armonizate cu cele prevazute in Regulamentul CE nr. 1/2003 privind implementarea regulilor de concurenta prevazute in articolele 81 si 82 ale Tratatului de la Amsterdam, si sunt de 3 ani, in cazul savarsirii contraventiilor legate de furnizarea informatiilor, documentelor, inregistrarilor si evidentelor, precum si de refuzul de a se supune inspectiei prevazuta de lege, si de 5 ani, in cazul incalcarii celorlalte prevederi ale legii – carteluri, abuz de pozitie dominanta etc.

 

Sursa:

Consiliul Concurentei





Ultima modificare a paginii: 31.08.2006

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii