UNTRR


Banda reflectorizantă - caracter obligatoriu începând cu 1 aprilie 2006

Pe 7 octombrie 2005, Grupul de lucru al CEE-ONU privind lumina şi semnalizarea luminoasă (GRE) a adoptat o decizie preliminară referitoare la obligativitatea marcării retroreflectorizante a autovehiculelor de marfă. În ciuda argumentelor de netăgăduit, contestând eficienţa acestei măsuri din punct de vedere al siguranţei rutiere, reprezentanţii Grupului de lucru al CEE-ONU au sprijinit această măsură, care a fost iniţiată de firma 3M - cel mai mare producător mondial de bandă reflectorizantă.

Noua reglementare privind obligativitatea marcării retroreflectorizante a autovehiculelor de transport marfă reprezintă o măsură foarte dificil de aplicat şi care nu s-a dovedit că se adresează principalei cauze a accidentelor într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor, motiv pentru care ea trebuie respinsă.

Pe plan naţional, UNTRR a înaintat ministrului Gheorghe Dobre o adresă oficială, solicitând o intervenţie activă a delegaţilor naţionali la CEE-ONU, exprimând opoziţia Guvernului faţă de această iniţiativă, în cadrul următoarei reuniuni a Comitetului pentru Transporturi Interioare al CEE-ONU, care va avea loc la Geneva în perioada 7-9 februarie 2006, precum şi prin votul împotriva reglementării propuse, exprimat în cadrul reuniunii Grupului de lucru WP29 al CEE-ONU, care va avea loc la Geneva în perioada 7-10 martie 2006, reuniuni pe a căror ordine de zi se va afla şi această reglementare.

 

Însă, pe data de 21 decembrie 2005, în Monitorul Oficial nr. 1160, MTCT a emis Ordinul 2133, care prevede în Anexa nr. 15 obligativitatea echipării vehiculelor pentru transport de mărfuri cu masa maximă tehnică autorizată mai mare de 7.500 kg cu marcaje reflectorizante pentru contur începând cu data de 01.04.2006.

Încă o dată, autorităţile române s-au grăbit să se numere printre primele în Europa în aplicarea unor măsuri restrictive, banda reflectorizantă neavând caracter obligatoriu în nici o ţară europeană.

 

Din punct de vedere tehnic, banda reflectorizantă trebuie să identifice cât mai fidel întreaga lungime şi lăţime a vehiculului, prin cuvântul „întreaga“ înţelegându-se cel puţin 80% din lungime şi/sau lăţime. Preţul aproximativ pentru 20 de metri de bandă reflectorizantă şi pentru montajul acesteia este de 500 euro.

În figura de mai sus se pot observa modalităţile de fixare a benzii reflectorizante.

 

Cristian Zaharescu,

UNTRR





Ultima modificare a paginii: 03.04.2006

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii