Ultimul pas spre UE
Ultimul pas spre UE
Ultimul pas inainte de integrarea Romaniei in UE...
Sunt oameni si organizatii care de abia asteapta momentul integrarii. Unii stiu de ce. Unii, pur si simplu, s-au saturat de asteptarea cu sufletul la gura si de toate informatiile si zvonurile - unele imbucuratoare, altele infricosatoare – incat, obositi de avalansa de banuite schimbari, isi doresc sa traiasca realitatea, indiferent de consecinte.
Altii o asteapta cu teama, constienti ca se va intampla, fara sa stie ce va aduce cu adevarat, dar cu o umbra de speranta ca nu e totul pierdut.
Se mai poate ingrasa porcul in ajun? In principiu, este putin probabil ca aceia care nu au crezut in integrarea Romaniei in UE, sau in 1 ianuarie 2007 ca data a integrarii, mai pot face ceva pentru a recupera timpul pierdut, repozitionandu-se pe piata dintr-un singur pas, in ultimul moment. Nu este nici imposibil, insa piruetele executate atat de rapid pot cauza ameteala si dezorientare, foarte periculoasa la inceputul noii ere europene a Romaniei.
Optimistii se gandesc la noile drepturi dobandite imediat. Disparitia controlului vamal in frontiera, reducerea altor controale care se efectuau in vama - subiect de discutii intense in cadrul mai multor institutii prezente acum la frontiera. In transporturile rutiere, beneficiul major este reprezentat de sfarsitul erei autorizatiilor contingentate si mereu insuficiente, exact pe relatiile cheie pentru noi si, in acelasi timp, sume importante de bani vor fi disponibile pentru dezvoltarea mult asteptata a infrastructurii rutiere.
Pesimistii se gandesc la noile obligatii. La costuri majorate pentru viata de zi cu zi. In transporturile rutiere, o provocare majora va fi oferita de competitia uriasa ce se va resimti imediat. Scaderea tarifelor cu pana la 30% la transporturile intracomunitare si cresterea scadentelor la plata pana la o medie de 90 de zile pot fi motive de ingrijorare. Banii pentru infrastructura? La ce bun, daca facem orice, mai putin sa ne conectam capitala la reteaua europeana de autostrazi care incepe la Szeged.
UE serbeaza, in curand, frumoasa varsta de 50 ani. O varsta un pic cam inaintata pentru a adopta inca doi nou nascuti sarmani, pe langa cei zece tanci de doi ani si jumatate. Vorbind de varsta: ce speranta de viata dati acestei replici a Statelor Unite, tinand cont ca, statistic, speranta de viata este in crestere?
Inainte de integrare, personal consider ca UE a fost sansa Romaniei pentru o evolutie spre o societate moderna si civilizata. V-ati intrebat vreodata ce se putea intampla aici, daca ramaneam ai nimanui si UE nu ne-ar fi obligat sa aplicam o serie de reguli deja existente si verificate de altii?
Dupa integrare, banuim, dar nu stim cum va evolua Romania ca membra a UE. Daca vrem sa ii fie bine si aspiram la o pozitie mai buna, ar trebui sa dam dovada de ceva mai multa personalitate in raporturile cu celelalte tari, pentru ca nimeni nu ne va oferi nimic pe gratis.
Mai avem un pas, si cu totii, buni si rai, bogati si saraci, sanatosi si bolnavi, dobandim statutul de cetateni ai UE.
Noi vom fi aceiasi, doar eticheta se va schimba un pic: Romania - tara membra a UE.
Radu Dinescu,
Secretar General al UNTRR