Practici anticoncurentiale
Acte si fapte interzise de Legea Concurentei
Practici anticoncurentiale
Studiu de caz: Camera sindicala a companiilor de mutari de efecte personale si Asociatia franceza a companiilor internationale de mutari de efecte personale au fost amendate de Consiliul Concurentei din Franta pentru practicile anticoncurentiale puse in aplicare.
In anul 2002, prin decizia nr. 02-D-60/27.09.2009, Consiliul Concurentei din Franta a sanctionat Camera sindicala a companiilor de mutari de efecte personale si Asociatia franceza a companiilor internationale de mutari de efecte personale deoarece criteriile de aderare la aceste organizatii au fost considerate anticoncurentiale.
Sectorul de activitate
O activitate de mutare de efecte personale include urmatoarele servicii: ambalare, incarcare de la domiciliul vechi, transport si descarcare la domiciliul nou. Daca aceasta serie de operatiuni este identica, indiferent de client (functionar, persoana fizica sau companii), activitatea de mutare internationala de efecte personale (inclusiv cea maritima) include trei faze, dintre care a doua nu are echivalent in cadrul activitatii de mutare interna de efecte personale:
• mutare de efecte personale si transport pana la ambarcatiune, incluzand ambalarea, incarcarea, transportul de la domiciliu la locul de imbarcare si incarcarea in container;
• transportul maritim sau aerian: aceasta etapa necesita existenta unor relatii cu companiile maritime si aeriene, indeplinirea formalitatilor administrative si, in consecinta, intretinerea unei retele de persoane de contact, de agentii, de aici aparitia societatilor specializate in mutarea internationala de efecte personale;
• descarcarea pana la domiciliu care include descarcarea propriu zisa, transportul si livrarea.
In Franta, accesul la profesia de agent profesionist de mutari de efecte personale presupune inscrierea in registrul transportatorilor rutieri, detinerea unei licente comunitare si a unei licente de transport intern, precum si eliberarea de catre ministerul responsabil cu transporturile a unui atestat de capacitate. Obtinerea acestui atestat presupune promovarea unui examen selectiv, deoarece numai 5% dintre candidati sunt admisi.
Sectorul reuneste aproximativ 1.200 de companii specializate, dintre care 90% IMM-uri cu mai putin de 50 de angajati si 10% cu un numar de angajati cuprins intre 50 si 200. In cauza, este vorba despre o piata foarte fragmentata, unde nici un participant nu ocupa o pozitie de lider. Prima companie din sector, care in anul 1997 a inregistrat o cifra de afaceri de 143 de milioane de franci, nu detinea decat o cota de piata de aproximativ 2%.
Organizatiile reprezentative
1. Camera sindicala a companiilor de mutari de efecte personale si mobilier din Franta (CSD):
Infiintata in anul 1890, CSD este o asociatie formata din 15 grupari regionale din Franta. In anul 1998, CSD inregistra 800 de companii aderente, dintre care trei grupari comerciale, adica un numar de 11.000 de angajati si o cifra de afaceri globala de cinci miliarde de franci, ceea ce reprezinta aproximativ 70% din sector.
Sarcinile CSD sunt definite in felul urmator in statut:
• reglementarea profesiei prin adoptarea practicilor, a mecanismelor de solutionare pe cale amiabila a litigiilor;
• promovarea profesiei;
• apararea profesiei, in special in justitie.
Promovarea profesiei este asigurata in special prin administrarea unui logo prevazuta in articolul 9 al statutului: „Camera sindicala a companiilor de mutari de efecte personale creeaza si detine marcile sindicale care (…) au ca obiect cunoasterea companiilor care au aderat la CSD“. Acest logo este prezentat ca o eticheta a calitatii. Gratie notorietatii sale, acesta a devenit un instrument de promovare a companiilor care adera la CSD, in special in paginile aurii ale anuarului telefonic.
2. Asociatia franceza a companiilor internationale de mutari de efecte personale (AFDI):
AFDI a fost infiintata in anul 1948 de catre CSD. Cele doua asociatii au sedii comune si unii membri permanenti comuni. Unul dintre cei patru vicepresedinti ai CSD este presedintele AFDI. In anul 1998, AFDI reunea aproximativ saizeci de companii de mutari de efecte personale din Franta si de peste hotare.
AFDI este un organism de asigurare: aceasta gireaza garantia bancara impusa in caz de esec de catre Federatia Internationala a companiilor internationale de mutari de efecte personale (FIDI). Prin urmare, aderarea la AFDI confera o imagine de solvabilitate in ochii consumatorilor si ai partenerilor companiei afiliate. De asemenea, AFDI este un organism de promovare si prospectare: aceasta propune companiile care au aderat la ea in calitate de corespondenti pentru companiile straine de mutari de efecte personale.
Practicile constatate
Consiliul Concurentei din Franta a constatat ca:
• Criteriile aderarii la CSD referindu-se la „garantiile morale“ sau la „criteriile morale“ si nu la criterii obiective (care pot fi verificate) si justificari privind capacitatea profesionala a companiilor, par imprecise si subiective;
• Din prevederile statutului rezulta ca majoritatea conditiilor de aderare la AFDI sunt fondate pe criterii materiale imprecise, in masura sa duca la o apreciere discretionara, si ca subordoneaza aderarea la apartenenta la CSD; aceste prevederi, prin caracterul arbitrar si discretionar, pot avea ca efect limitarea concurentei pe piata serviciilor de mutari de efecte personale internationale si reprezinta un comportament cooperativ interzis de legislatia concurentiala;
• Prevederile din cadrul statutelor si regulamentelor interne instituie o procedura de admitere care nu este conditionata de termene limita (si prin urmare, poate fi prelungita in timp, constituind o practica discriminatorie pentru candidatii la aderare), confera puterea de veto neconditionat presedintilor gruparilor regionale si membrilor sindicatului profesional si instituie un regim pentru luarea de decizii care este scutit de orice obligatie de motivare; de asemenea, aceste prevederi instaureaza un tratament discriminatoriu intre companiile aderente in functie de faptul daca managerii acestora sunt deja membri ai CSD sau doar „cunoscuti“ de catre aceasta, fapt ce deschide in egala masura calea practicilor arbitrare, adaugandu-se si obligatia sustinerii de catre un membru al camerei sindicale; acest caracter subiectiv al conditiilor de aderare pot avea ca efect permiterea respingerii candidaturii cu scopul impiedicarii intrarii pe piata a concurentilor considerati o amenintare;
• Astfel de clauze statutare pot sa prejudicieze functionarea liberei concurente, daca aderarea la aceasta organizatie profesionala este o conditie de acces la piata;
• Caracterul imprecis al conditiilor de fond si caracterul discretionar al procedurii de admitere a acestor organizatii nu garanteaza cu nimic capacitatea tehnica a companiilor candidate la aderare;
A fost luat in considerare faptul ca executarea operatiunilor de mutari de efecte personale internationale implica actiunea de cautare de parteneri pentru limitarea demersurilor necesare (vizita la fata locului, segmentarea etapelor de operare etc). In consecinta, aderarea la AFDI prezinta un avantaj concurential incontestabil, in relatiile, daca nu cu clientela, cel putin cu partenerii profesionisti din cadrul operatiunii, din punct de vedere al solvabilitatii financiare si al procedurilor de solutionare pe cale amiabila pe care aceasta le aplica, daca este cazul. Astfel, din moment ce in Franta numai AFDI poate oferi garantii, numai afilierea la AFDI ofera avantajul unui sistem de referinte deontologice si de garantii financiare armonizate la nivel mondial.
In ceea ce priveste mutarile internationale de efecte personale, aderarea la CSD este una dintre conditiile care trebuie indeplinite in vederea aderarii la AFDI, si, prin urmare, la FIDI (Federatia internationala a companiilor internationale de mutari de efecte personale) iar prin numeroasele declaratii date de companii se atesta faptul ca aderarea la FIDI este inevitabila pentru companiile care doresc sa desfasoare activitati internationale. Astfel, daca admiterea prin cooptare a noilor membri in cadrul unei organizatii profesionale nu reprezinta in sine o practica ce ar putea sa fie contrarie dreptului concurentei, o astfel de practica poate sa prejudicieze functionarea liberei concurente, daca aderarea la aceasta organizatie profesionala este o conditie pentru accesul pe piata.
Decizia
In vederea aprecierii gravitatii faptelor, s-au luat in considerare urmatoarele: practicile mentionate anterior sunt elaborate de singurele sindicate profesionale semnificative pe piata serviciilor de mutari de efecte personale; aceste practici pot avea ca efect restrangerea accesului la piata a anumitor companii; trebuie estimate daunele aduse economiei luandu-se in considerare vechimea prevederilor statutare incriminate ale CSD si ale AFDI.
Astfel, prin decizie, Consiliul Concurentei din Franta:
• a impus organizatiilor investigate sa modifice si/sau sa anuleze in termen de 6 luni prevederile din statut ce au fost considerate de autoritatea de concurenta ca fiind anticoncurentiale,
• a impus organizatiilor investigate sa transmita decizia in cauza fiecarui membru aderent, in termen de doua luni,
• a sanctionat CSD cu 76.000 euro si AFDI cu 6.000 euro.
Sursa:
Consiliul Concurentei