Reuniunea Comisiei IRU pentru securitate Rutiera
Reuniunea Comisiei IRU pentru securitate Rutiera
In data de 15 septembrie 2006, a avut loc la Geneva reuniunea Comisiei IRU pentru securitate rutiera.
Alegerea presedintelui (mandat 2006-2007)
Dl Kofalvi a fost reales in unanimitate pentru un nou mandat, in calitate de presedinte al Comisiei pentru securitate rutiera.
Cauzele si prevenirea accidentelor
1. Rezultatele preliminare ale studiului stiintific comandat in comun de IRU si Comisia Europeana: „Studiul European privind Cauzele Accidentelor Camioanelor“ (ETAC) - prezentate de dl Vuthy Phan, Coordonator de Proiecte, Departamentul de Epidemiologie si Accidentologie, Centrul European de Studii de Securitate si de Analiza a Riscurilor (CEESAR).
Dl Phan a aratat ca acest studiu a fost realizat de CEESAR la solicitarea Comisiei Europene si a IRU, limitandu-se la tari din cadrul Uniunii Europene si la circa 600 de accidente rutiere avand minimum o victima.
Dupa momentul prezentarii rezultatelor studiului in cadrul acestei sedinte, vor fi parcurse o serie de etape de comunicare:
• consultare interna in cadrul IRU, prin informarea CTM, CTP si AG;
• informarea Comisiei Europene si a ministrilor transporturilor din Finlanda (asigura Presedintia Comisiei in 2006) si din Germania (asigura Presedintia Comisiei in 2007);
• diseminarea rezultatelor studiului: gasirea multiplicatorilor de informatie in acest sens.
Concluziile studiului (raportul final) vor fi facute publice la sfarsitul anului 2006.
2. Prevenirea accidentelor prin tehnologii inovatoare - Eberhard Hipp, Director de Departament, Dezvoltare Avansata, MAN zfahrzeuge AG. Reprezentantul firmei MAN a prezentat o serie de echipamente, din productia de serie a firmei, menite sa conduca la un grad sporit de securitate si la evitarea accidentelor rutiere.
3. Rezultatele si concluziile studiilor internationale privind impactul oboselii la volan asupra securitatii rutiere - dl presedinte Kofalvi a prezentat date, cazuistica si metode de prevenire a accidentelor provocate de oboseala la volan.
Comunicarea privind securitatea rutiera
1. Statisticile nationale privind securitatea rutiera - raport al Asociatiilor Membre
Delegatia UNTRR a prezentat in cadrul reuniunii date statistice privind accidentele rutiere din Romania, precum si o informare privind campania nationala din cadrul Programul partenerial pentru prevenirea si combaterea accidentelor rutiere care s-a desfasurat in primul semestru al anului 2006. Materialele au fost de asemenea remise catre IRU atat pe suport de hartie cat si electronic.
2. Saptamana Securitatii Rutiere 2007 a CEE-ONU
In perioada 23-29 aprilie 2007, va fi organizata Prima Saptamana de Securitate Rutiera Globala a CEE-ONU, care va fi dedicata tinerilor conducatori auto si tinerilor utilizatori ai drumului, avand in vedere ca acestia constituie un grup principal de risc de decese si accidente rutiere. Obiectivul este cresterea gradului de constientizare in ceea ce priveste impactul economic si social al accidentelor rutiere, precum si promovarea unor actiuni privind factorii cheie cum ar fi: conducerea in stare de ebrietate, viteza excesiva, utilizarea centurii de siguranta si infrastructurile sigure. ONU a invitat guvernele sa organizeze in aceasta perioada actiuni de importanta, la nivel national, constituind in acest sens un Comitet national multisectorial care sa cuprinda si reprezentantii operatorilor de transport si care sa coordoneze manifestarile la nivel national. In acest context, membrilor IRU li s-a solicitat sa contacteze reprezentantii guvernamentali responsabili cu securitatea rutiera, pentru a utiliza Saptamana Securitatii Rutiere ca o oportunitate si o platforma pentru a transmite industriei transporturilor rutiere angajarea si strategia privind securitatea rutiera, precum si realizarile in acest domeniu.
3. Campanii nationale de imagine privind securitatea rutiera
Delegatia UNTRR a prezentat campania nationala din cadrul Programul partenerial pentru prevenirea si combaterea accidentelor rutiere, impreuna cu datele statistice privind accidentele rutiere.
Rodica Duluta,
UNTRR