UNTRR


Concentrări economice: definire, excepţii şi fapte interzise

Una din atribuţiile Consiliului Concurenţei este de a veghea împotriva creării unor concentrări economice - agenţi economici cu poziţie dominantă pe piaţă - care pot conduce la restrângerea, înlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei pe piaţa românească şi care au efecte nefavorabile asupra consumatorilor.

Concentrările economice sunt operaţiuni care se pot realiza pe calea fuzionării sau a dobândirii, direct sau indirect, a controlului unuia sau mai multor agenţi economici.

Concentrarea economică se realizează prin orice act juridic care fie operează transferul proprietăţii sau al folosinţei asupra totalităţii ori a unei părţi a bunurilor, drepturilor şi obligaţiilor unui agent economic, fie are ca obiect sau ca efect să permită unui agent economic ori unei grupări de agenţi economici de a exercita, direct sau indirect, o influenţă determinantă asupra unui alt agent economic sau mai multor alţi agenţi economici.

O operaţiune de concentrare economică are loc atunci când:

• doi sau mai mulţi agenţi economici, anterior independenţi, fuzionează;

• una sau mai multe persoane care deţin deja controlul cel puţin asupra unui agent economic ori unul sau mai mulţi agenţi economici dobândesc, direct sau indirect, controlul asupra unuia sau mai multor alţi agenţi economici ori asupra unor părţi ale acestora, fie prin luare de participare la capital, fie prin cumpărare de elemente de activ, prin contract sau prin alte mijloace.

Fuziunea este combinarea a doi sau mai mulţi agenţi economici într-unul singur, cu scopul creşterii eficienţei şi uneori de a evita concurenţa.

 

În sensul Legii Concurenţei nr. 21/1996, republicată, controlul decurge din drepturi, contracte sau orice alte elemente care conferă posibilitatea de a exercita o influenţă determinantă asupra unui agent economic, în special din drepturi de proprietate sau de folosinţă asupra totalităţii ori a unei părţi a bunurilor unui agent economic şi drepturi sau contracte care conferă o influenţă determinantă asupra constituirii, deliberărilor ori deciziilor organelor unui agent economic.

Sunt interzise concentrările economice care, având ca efect crearea sau consolidarea unei poziţii dominante, conduc sau ar putea conduce la restrângerea, înlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia.

Pentru stabilirea compatibilităţii lor cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică se apreciază după următoarele criterii:

• necesitatea de a menţine şi de a dezvolta concurenţa pe piaţa românească, ţinând seama de structura tuturor pieţelor în cauză şi de concurenţa existentă sau potenţială dintre agenţii economici situaţi în România sau în străinătate;

• cota de piaţă deţinută de către agenţii economici în cauză, puterea lor economică şi financiară;

• alternativele disponibile pentru furnizori şi utilizatori, accesul lor la pieţe şi la surse de aprovizionare, precum şi orice bariere instituite prin acte normative sau de altă natură la intrarea pe piaţă;

• tendinţa cererii şi a ofertei pentru bunurile şi serviciile în cauză;

• măsura în care sunt afectate interesele beneficiarilor sau ale consumatorilor;

• contribuţia la progresul tehnic şi economic.

Concentrările economice susceptibile a conduce la restrângerea, înlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia pot fi autorizate dacă părţile interesate în operaţiunea de concentrare dovedesc îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

• operaţiunea de concentrare urmează a contribui la creşterea eficienţei economice, la ameliorarea producţiei, distribuţiei sau progresului tehnic ori la creşterea competitivităţii la export;

• efectele favorabile ale concentrării compensează efectele nefavorabile ale restrângerii concurenţei;

• de avantajele rezultate profită şi consumatorii, în special prin preţuri reale mai reduse.

Aceste prevederi nu se aplică operaţiunilor de concentrare economică, atunci când cifra de afaceri cumulată a agenţilor economici implicaţi nu depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi nu există cel puţin doi agenţi economici implicaţi în operaţiune care să realizeze pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro.

Concentrările economice care depăşesc pragurile prevăzute mai sus sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei. Concentrările economice care se realizează prin fuziunea a doi sau mai multor agenţi economici trebuie notificate de către fiecare dintre părţile implicate.

În celelalte cazuri, notificarea trebuie să fie înaintată de către persoana, agentul economic sau agenţii economici care dobândesc controlul asupra unuia sau mai multor agenţi economici ori asupra unor părţi ale acestora.

În termen de 30 de zile de la data la care notificarea unei operaţiuni de concentrare economică este completă, Consiliul Concurenţei:

• Va emite o decizie de neintervenţie, când va ajunge la concluzia că operaţiunea de concentrare economică notificată nu cade sub incidenţa prezentei legi;

• Va emite o decizie de neobiecţiune, când va constata că, deşi operaţiunea de concentrare economică notificată cade sub incidenţa prezentei legi, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal;

• Va decide deschiderea unei investigaţii, când va constata că operaţiunea de concentrare economică notificată cade sub incidenţa prezentei legi şi prezintă îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal.

În acest caz, în termen de maximum 5 luni, Consiliul Concurenţei:

• Va emite o decizie de refuz, dacă prin operaţiunea de concentrare economică se creează sau se consolidează o poziţie dominantă;

• Va emite o decizie de autorizare, dacă prin operaţiunea de concentrare economică nu se creează şi nici nu se consolidează o poziţie dominantă;

• Va emite o decizie prin care stabileşte obligaţiile şi/sau condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru autorizarea operaţiunii de concentrare economică, dacă se constată că aceasta, cu modificările respective, ar putea fi compatibilă cu un mediu concurenţial normal.

Este interzisă punerea în aplicare a unei operaţiuni de concentrare economică până la emiterea de către Consiliul Concurenţei a unei decizii. Totuşi, Consiliul Concurenţei poate acorda, la cerere, o derogare de la această regulă în cazul în care cererea de acordare a derogării este motivată, şi se va ţine cont de efectele suspendării concentrării economice asupra unuia sau mai multora dintre agenţii economici implicaţi în operaţiune, asupra unei terţe părţi, precum şi de efectele asupra concurenţei. Această derogare poate fi condiţionată de impunerea unor obligaţii ce trebuie îndeplinite de către părţi şi poate fi acordată oricând, atât anterior, cât şi ulterior notificării.

Sancţiunile pe care Consiliul Concurenţei le poate aplica agenţilor economici sunt:

• „Amendă de până la 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării“, pentru contravenţii precum: omisiunea notificării unei concentrări economice, refuzul de a se supune controlului, furnizarea de informaţii inexacte sau incomplete, nefurnizarea informaţiilor solicitate de Consiliul Concurenţei etc.;

• „Amendă de până la 10% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării“, pentru contravenţii precum: punerea în practică a unei operaţiuni de concentrare economică cu încălcarea prevederilor legale, începerea unei acţiuni de concentrare economică declarată incompatibilă cu prevederile Legii Concurenţei printr-o decizie a Consiliului Concurenţei, neîndeplinirea unei obligaţii sau a unei condiţii impuse printr-o decizie a Consiliului Concurenţei;

• Amenzi cominatorii, care sunt „în sumă de până la 5% din cifra de afaceri zilnică medie din anul financiar anterior sancţionării, pentru fiecare zi de întârziere“; întârzierile sancţionate se referă, în principal la cazurile de nerespectare a deciziilor Consiliului Concurenţei, nefurnizarea în mod corect şi complet a informaţiilor şi documentelor solicitate de acesta.

Trebuie subliniat că, în sensul Legii Concurenţei, operaţiunile de restructurare sau reorganizare a activităţilor realizate de către agenţii economici, inclusiv cei care fac parte din grupuri economice, nu constituie operaţiuni de concentrare economică.

 

Sursa: Consiliul Concurenţei





Ultima modificare a paginii: 03.04.2006

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii