Fuga nu-i întotdeauna... sănătoasă!
Viata fiecaruia dintre noi este marcata uneori de evenimente nedorite, de necazuri mai mari sau mai mici. Nici noi, conducatorii auto, nu suntem scutiti de asa ceva. O simpla pana de cauciuc, motorul care dimineata nu mai vrea sa porneasca, masina zgariata din neatentie sau, Doamne-fereste, un accident de circulatie, iata numai cateva din posibilele necazuri cu care se pot confrunta conducatorii auto.La fel ca si in viata, necazul care vine pe neasteptate nu este perceput in acelasi mod de toata lumea. Pentru unii inseamna o lovitura din care cu greu isi revin, pentru altii un motiv de indarjire, de mobilizare in plus pentru a iesi din situatia grea sau neplacuta. Necazul cel mai grav care ni se poate intampla in calitate de conducatori auto este accidentul, iar cand acesta se soldeaza cu victime, el se transforma intr-o nenorocire.
Cum voi reactiona atunci cand sunt implicat intr-un accident, iata o intrebare la care poate fiecare ar trebui sa se gandeasca. Accidentele rutiere reprezinta o eroare in sine. Pentru unii dintre soferi, ele devin insa punctul de plecare al unor erori in lant. Ce-l determina pe cel care loveste din neatentie masina din fata sa, sa se dea jos si, in loc de scuze, sa devina agresiv si sa-l invinuiasca pe celalalt, de fapt pe toata lumea, mai putin pe el? Care sunt resorturile intime care-l fac pe un conducator auto nevinovat de producerea accidentului sa fuga de la locul faptei? Ce-i determina pe unii sa-si agraveze situatia, atunci cand sunt raspunzatori de producerea unui accident?
„Hotul neprins e negustor cinstit“ ar putea sa fie unul din motivele pentru care unii fug de la locul accidentului. Acestia sunt cei care fug de raspundere, de fapt cei care permanent sunt promotorii incalcarii legii, cei care abdica frecvent de la orice norma sociala sau morala, indiferent daca sunt sau nu la volan. Pentru altii, cei care au ca deviza „mie nu mi se poate intampla“, fuga de la locul accidentului inseamna negarea acestuia in plan psihic. Cazul politistului care a fugit dupa ce a omorat o tanara si a ranit grav o alta persoana sta marturie. Ca si cel al soferului unui camion de mare tonaj care, aflat noaptea pe Autostrada Soarelui, dupa ce din neatentie, dar si din rea vointa, a facut ca un Logan sa intre in parapetul de protectie, a accelerat si fara sa se uite inapoi a plecat mai departe. Oprit de politisti la iesirea de pe autostrada, acesta incerca sa se justifice si sa-si clameze nevinovatia. Ce l-a determinat pe acest sofer profesionist sa plece mai departe, desi a produs un accident? Incapacitatea de a accepta esecul, eroarea, l-a determinat sa aiba un comportament inadecvat, reprobabil, care atrage consecinte juridice, dar si sociale.
De fapt, toti cei care fug de la locul accidentului cauta o scuza mai mult sau mai putin plauzibila. Ei isi platesc insa propria neputinta. Este neputinta lor de a recunoaste ca au gresit. De aici si consecintele...
Cristian Sandu, Director al Centrului de Psihologie Aplicata – UNTRR