UNTRR


Glosar de termeni privind integrarea europeană (2)

CCIRB – Direct,ia de Integrare Europeana(

(continuare)

Nimic important nu se intampla in Uniunea Europeana fara implicarea serioasa a comunitatii de afaceri (Jacques Delors).

In contextul extinderii Uniunii Europene, o importanta deosebita pentru Romania o are mentinerea caracterului unitar si inclusiv al actualului proces de aderare, astfel incat tara noastra sa devina membra a Uniunii Europene in anul 2007, pe baza progreselor inregistrate in implementarea acquis-ului comunitar si in indeplinirea angajamentelor asumate pe parcursul negocierilor de aderare.

Perioada 2005-2006, va fi decisiva in ceea ce priveste termenii si conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Atingerea obiectivului national de integrare in structurile europene la data de 1 ianuarie 2007 depinde de modul in care Romania isi va indeplini angajamentele asumate in negocieri.

Mediul de afaceri din Romania are nevoie de o informare continua asupra evolutiilor privind integrarea in UE, mai ales asupra celor referitoare la raportul cost-beneficii.

Comunitatea de afaceri reprezinta un factor-cheie in indeplinirea criteriului economic si in inregistrarea unui progres cert pe calea aderarii la Uniunea Europeana. La randul lor, conform aprecierilor Parlamentului European, Camerele de Comert si Industrie sunt adevaratii intermediari intre Uniunea Europeana si intreprinderile nationale.

Pornind de la aceste premise, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti a luat decizia de a include in structura sa o Divizie de Integrare Europeana, ca mijloc de implicare mai activa a CCIRB in pregatirea mediului de afaceri din Romania pentru momentul aderarii la Uniunea Europeana. Aceasta decizie demonstreaza angajamentul Camerei de a intreprinde actiuni eficiente, care sa raspunda nevoilor specifice ale intreprinderilor nationale in contextul procesului de preaderare.

Principalele obiective ale Directiei de Integrare Europeana sunt:

• cresterea rolului CCIRB si al CCI teritoriale ca reprezentanti ai mediilor de afaceri in procesul de integrare europeana a Romaniei;

• cresterea rolului CCIRB in accelerarea procesului intern de pregatire a aderarii;

• afirmarea CCIRB si a CCI teritoriale ca factor activ de lobby, atat la nivelul institutiilor UE, cat si al tarilor membre pentru influentarea unei atitudini favorabile fata de Romania;

• implicarea mai activa a CCI din Romania in pregatirea efectiva a mediului de afaceri din Romania pentru momentul aderarii;

Activitatile prioritare ce vor fi derulate de Directia de Integrare Europeana in scopul atingerii acestor obiective includ:

1. Pregatirea mediului de afaceri romanesc pentru a face fata presiunii concurentiale a pietei europene unice si exigentelor procesului de aderare in principal prin organizarea de seminarii de sensibilizare a firmelor romanesti cu privire la impactul aderarii asupra existentei si strategiei lor de dezvoltare. Aceste seminarii vor avea caracter sectorial sau de prezentare a experientei in materie de pregatire a aderarii cu exponenti ai CCI/autoritatilor din tarile care au intrat recent in UE (Finlanda, Austria, Suedia) sau care se afla intr-un proces avansat de negociere (Ungaria, Polonia, Cehia).

2. Crearea unei economii de piata functionale si sprijinirea dezvoltarii sectorului privat prin sustinerea accelerarii procesului de armonizare a legislatiei Romaniei cu cea a UE si realizarea unor studii sectoriale de impact/evaluare a gradului de adaptare a economiei/industriei romanesti la cerintele pietei unice;

3. Informarea firmelor romanesti despre functionarea pietei unice europene, regulile si normele care o guverneaza, costurile si beneficiile integrarii europene prin mijloacele mass-media ale CCIRB, site-uri specializate etc, precum si evaluarea gradului de adaptare a firmelor romanesti la cerintele procesului de integrare.

4. Dezvoltarea competentelor proprii ale sistemului CCI din Romania in domeniul integrarii europene prin evaluarea potentialului existent, formarea personalului necesar si participarea la programele comunitare sau activitatile specializate derulate prin intermediul Eurochambres.

5. Dezvoltarea relatiilor de colaborare si schimb de informatii cu institutiile europene (indeosebi Delegatia Comisiei UE la Bucuresti, directoratele generale din cadrul Comisiei, TAIEX etc), precum si participarea la elaborarea de studii si lucrari documentare despre Romania sub egida Comisiei Europene, a Eurochambres (European Survey, EU Enlargement, EBP etc).



Ultima modificare a paginii: 23.01.2006

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii