UNTRR


Propuneri ANEIR

Pentru Grupul de lucru

al Guvernului, in vederea reducerii efectelor negative ale aprecierii artificiale ale monedei nationale

 

1. Amanarea liberalizarii contului de capital.

Motivul: liberalizarea va produce o noua apreciere brusca si majora a monedei nationale.

2. Reducerea in continuare a dobanzii de interventie a BNR pana la sub 9% (de ce nu 7%).

3. Reducerea dobanzii la creditele pentru export in lei acordate de EXIMBANK pana la 9% astfel ca, prin bonificare, sa se ajunga la dobanzi de 3-4% (pentru exporturile obisnuite si pentru exporturile complexe).

4. Suspendarea pe tot anul 2005 a tuturor masurilor luate de Guvern de la 01.01.2005 sau avute in vedere pentru perioada urmatoare, care privesc cresterea impozitelor directe platite de agentii economici.

5. Introducerea politei de asigurare pentru riscul valutar, atat pentru importatori, cat si pentru exportatori. Politele pot fi practicate de toate bancile si companiile de asigurare, inclusiv de EXIMBANK. Politele EXIMBANK vor fi destinate in exclusivitate IMM-urilor pentru variatii de curs mai mari de 5% fata de nivelul cursului BNR de la data incheierii politei de asigurare.

6. Revederea tipurilor de tarife la energia electrica (din punct de vedere al orelor de varf) pentru a nu se ajunge la preturi similare cu cele din UE. In prezent, aceste preturi depasesc cu mult media europeana.

7. Largirea nomenclatorului de materii prime si materiale scutite de taxe vamale la import, care nu se produc in tara sau se realizeaza in cantitati insuficiente si care sunt folosite pentru productia de export.

8. Introducerea de bariere vamale pentru marfurile subevaluate importate, care concureaza neloial pe piata romaneasca produsele autohtone.

9. Modificarea Regulamentului valutar pe termen scurt, in mod exceptional, pentru a se accepta plata in valuta a utilitatilor de catre agentii economici care doresc acest sistem de plata pe baza contractelor incheiate cu furnizorii de utilitati.

 

Sursa: Comunicat al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR)





Ultima modificare a paginii: 03.10.2005

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii