PROIECT - Metodologia de atribuire a licenţelor de execuţie pentru traseu
Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic judetean, interjudetean intre doua judete limitrofe (inclusiv intre municipiul Bucuresti sijudetul Ilfov) si interjudetean, valabil in perioada 01.07.2005 – 30.06.2008
I. Dispozitii generale
Art. 1. Licentele de executie pentru cursele si traseele cuprinse in Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national pentru perioada 1.07.2005 – 30.06.2008 se aloca prin procedura electronica.
In conformitate cu prevederile art. 29 (1) din Ordinul MTCT nr. 1842/ 2001 pentru aprobarea „Normelor Metodologice de autorizare si efectuare a transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora“, cu modificarile si completarile ulterioare, Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national, cuprinde:
• programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic judetean;
• programul de transport rutier de persoane in trafic interjudetean, intre doua judete limitrofe (inclusiv intre municipiul Bucuresti si judetul Ilfov);
• programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic interjudetean.
In conformitate cu art. 15 (4) din Ordonanta de Urgenta nr. 64/ 2003, „pentru stabilirea unor masuri privind infiintarea, organizarea, reorganizarea sau functionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, a ministerelor, a altor organe de specialitate ale administratie publice centrale si a unor institutii“, atribuirea, prin procedura electronica, a licentelor de executie pentru cursele si traseele cuprinse in Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national se face de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei pe baza datelor gestionate si puse la dispozitie de Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R., utilizand criteriile si procedura de alocare stabilite in prezenta Metodologie.
In cazurile mentionate la art. 33 (2) din Ordinul MTCT nr. 1842/ 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, anume in cazul in care licentele de executie pentru traseu ori pentru o anumita cursa se solicita de mai multi operatori de transport rutier public sau de asociatii de operatori de transport rutier public care indeplinesc conditiile cerute, acordarea licentelor respective se face pe baza de punctaj solicitantului care intruneste punctajul cel mai mare.
Art. 2. (1) Termenul „cursa“, „traseu“ si „grupa de trasee“ utilizate in prezenta metodologie sunt definite la art. 32 (1) din OMTCT 1842/2001.
Art. 3. Criteriile de evaluare si punctajele care se acorda in cazul atribuirii traseelor in trafic judetean, inclusiv intre doua judete limitrofe (inclusiv intre municipiul Bucuresti si judetul Ilfov) si a curselor in trafic interjudetean precum si metodologia de punctare sunt prevazute in Anexa nr. 11 a) si 11 b) din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 4. Data de referinta care se ia in considerare pentru acordarea punctajelor la criteriile de evaluare specificate la art. 3 din respectiva Metodologie, este data de 15.04. 2005, in conformitate cu art. 69 (3) din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
II. Accesul operatorilor
de transport la serviciile regulate de persoane
Art. 5.
(1) Operatorii de transport public pot participa singuri pentru licitarea oricaruia din traseele, grupele de trasee sau cursele, dupa caz, cuprinse in Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national.
(2) a. In cazul traseelor sau grupelor de trasee cuprinse in programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic judetean sau in cazul traseelor cuprinse in programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic interjudetean intre doua judete limitrofe (inclusiv intre municipiul Bucuresti si judetul Ilfov), operatorii de transport se pot asocia in vederea asigurarii parcului necesar de autovehicule active si de rezerva pentru efectuarea tuturor curselor de pe un anumit traseu sau grupa de trasee.
Asociatiile operatorilor de transport pot avea sau nu personalitate juridica, acestora fiindu-le aplicate prevederile art. 32, (4) si (5), dupa caz, din ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Asocierea trebuie declarata A.R.R. inaintea perioadei de solicitare electronica a traseelor, in conformitate cu etapizarea din prezenta metodologie.
b. Asociatia de operatori de transport fara personalitate juridica se constituie in baza unui contract de asociere al carui model este prezentat in Anexa A a acestei Metodologii. Contractul de asociere, semnat si stampilat de catre toti membrii asociati, se depune de catre reprezentantul asociatiei la agentia teritoriala a ARR care i-a emis licenta de transport rutier public. Reprezentantul asociatiei poate fi un administrator sau o persoana desemnata a unui membru asociat, care va fi nominalizat in Contractul de asociere.
c. Asociatia de operatori de transport public cu personalitate juridica va depune la agentia teritoriala a ARR din judetul in care isi are sediul operatorul de transport rutier public desemnat de asociatie sa o reprezinte, hotararea judecatoreasca de infiintare si statutul propriu de functionare. Totodata, asociatia va depune un tabel in care sunt mentionati operatorii de transport rutier public care fac parte din asociatie precum si autovehiculele detinatoare de licenta de executie pentru vehicul pentru transporturi rutiere nationale sau internationale de persoane care se afla in administrarea acestora si care vor fi utilizate de asociatie ca autovehicule active sau de rezerva in cadrul sedintei de atribuire.
d. Autovehiculele nominalizate in Contractul de asociere de catre asociatia fara personalitate juridica si in tabel de catre asociatia cu personalitate juridica nu pot fi folosite ca autovehicule active sau de rezerva decat in cadrul solicitarilor respectivelor asociatii. Raportul in care se afla un autovehicul fata de un membru asociat (criteriul 2 din anexa nr. 11 a) din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare) va fi acelasi si fata de asociatia de operatori.
(3) Pentru a participa la procedura de atribuire electronica a curselor/traseelor, operatorii de transport public sau, in cazul asociatiilor, operatorii de transport ce compun asociatia, trebuie sa detina licenta de transport rutier public valabila inainte de data de 31.12.2004.
III. Programul national
de transport persoane
Art. 6. Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national pentru perioada 1.07.2005 – 30.06.2008, pentru care se vor solicita electronic, de catre operatorii de transport sau asociatiile operatorilor de transport, dupa caz, traseele si cursele va fi intocmit de A.R.R, in conformitate cu art. 30 (1) din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest scop, pana la 01.03.2005, A.R.R. va centraliza solicitarile consiliilor judetene, ale operatorilor de transport sau asociatiilor, astfel incat, la 01.04.2005, sa poata fi intocmit si finalizat Programul respectiv. In conformitate cu Ordinul MTCT nr. 893/2004, „pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a ministerului“ – sectiunea 26.4, „Atributii specifice D.G.T.R.“, Programul respectiv va fi avizat de Directorul General D.G.T.R.
In cazul programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic judetean si in trafic interjudetean intre doua judete limitrofe (inclusiv intre municipiul Bucuresti si judetul Ilfov), un traseu care include statii intermediare se liciteaza in aceleasi conditii ca un traseu fara statii; in cazul programului de transport prin servicii regulate in trafic interjudetean, traseul se considera transportul direct, fara statii intermediare, intre doua localitati; in cazul statiilor intermediare, statia respectiva se considera capatul unui traseu, solicitarea electronica fiind formulata, in consecinta.
IV. Inscrierea operatorilor de transport pentru oferta de servicii regulate in trafic national
Art. 7.
(1) Operatorii de transport sau, dupa caz, asociatiile operatorilor de transport, care indeplinesc conditiile mentionate la art. 5 (3) se pot inscrie pentru obtinerea licentelor de executie pentru traseele/grupele de trasee sau cursele din Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national, in conformitate cu calendarul si procedurile mentionate la art. 11 din prezenta Metodologie.
(2) Parcul din dotarea operatorului de transport/asociatiei solicitante (numarul autovehiculelor licentiate pentru transporturi rutiere nationale si internationale), precum si vechimea de operare pe traseele acordate anterior operatorului de transport respectiv sunt preluate automat din baza de date A.R.R. la data de 15.04.2005. Operatorii de transport au posibilitatea vizualizarii situatiei parcului precum si a vechimii de operare pe trasee prin accesarea bazei de date gestionate de ARR si transmisa IGCTI - SIAE pentru fiecare din operatorii de transport licentiati, incepand cu 10 mai 2005. Pentru accesul la aceste date, operatorii de transport trebuie sa parcurga etapele mentionate in „Manualul de Utilizare Licente de persoane“ de pe site-ul www. autorizatiiauto.ro. Autovehiculele care participa la sedinta de atribuire trebuie sa detina licente de executie pentru vehicul, pentru transporturi rutiere nationale sau internationale, valabile la 15.04.2005, la data atribuirii precum si la data eliberarii licentei de executie pentru traseu.
(3) Autovehiculele de rezerva trebuie sa fie de acelasi tip (autobuz/microbuz) cu autovehicule titulare si pot fi nominalizate ca rezerve pe mai multe curse/trasee cuprinse in acelasi program de transport judetean, interjudetean intre doua judete limitrofe (inclusiv intre municipiul Bucuresti si judetul Ilfov) si interjudetean; ele vor respecta prevederile art. 34 (1) din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) In procesul de solicitare electronica a unui traseu/grupa de trasee/cursa, operatorul de transport sau asociatia, dupa caz, trebuie sa-si selecteze, din tabelul cu autovehicule corespunzatoare operatorului de transport/asociatiei respective, parcul cu care efectueaza traseul/grupa de trasee/cursa solicitata; in procesul de selectie, aplicatia electronica verifica indeplinirea criteriilor referitoare la parcul minim necesar pentru fiecare solicitare si cumulat pentru toate solicitarile.
Solicitarea, cu acelasi vehicul, a doua sau mai multe curse/trasee ale caror grafice de circulatie se suprapun si nu se pot executa cu acelasi autovehicul duc la descalificarea operatorului de transport de pe aceste curse/ trasee.
In acest caz, cursele/traseele respective se acorda urmatorului clasat, in conformitate cu procedura mentionata la art. 12 din prezenta Metodologie.
Totodata, aplicatia informatica calculeaza, in momentul solicitarii unui traseu sau cursa, punctajul asociat fiecarei solicitari facute de operatorii de transport/asociatiile operatorilor de transport, utilizand algorimul de punctare mentionat la anexa 11 b) din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Ea selecteaza, in ordine descrescatoare, punctajele operatorilor de transport ce solicita o cursa/traseu/grupa de trasee.
Art. 8. Sistemul electronic verifica, totodata, in momentul solicitarii, prin compararea datelor din gestiunea ARR referitoare la licentiere (existenta sediului - filiala, sucursala, punct de lucru) si respectiv, de parcare, respectarea conditiilor referitoare la accesul la un traseu, grupa de trasee sau cursa din Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national, mentionat la art. 34 2 din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens, pana la 6 mai 2005, operatorii de transport vor prezenta la A.R.R. documente din care sa rezulte ca detin in proprietate sau cu orice alt titlu spatiu necesar pentru parcarea autovehiculelor in cazurile in care, potrivit art. 34 2 din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se solicita acest lucru. A.R.R. isi va organiza programul informatic astfel incat sa poata transmite la I.G.C.T.I., in format recunoscut de aplicatia informatica, pana la 9 mai 2005, datele respective.
V. Atribuirea licentelor
de executie pentru traseu.
Art. 9. Atribuirea electronica a licentelor de executie pentru traseele cuprinse in Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national este coordonata de o Comisie de validare a atribuirii electronice a licentelor de executie de traseu – denumita in continuare Comisie. Componenta Comisiei, aprobata de Secretarul de stat coordonator al M.T.C.T., cuprinde un reprezentant al DGTR – MTCT, ARR – MTCT si IGCTI, nominalizati de conducerea acestor organisme. Comisia poate nominaliza salariati din institutiile respective care sa poata sprijini procesul respectiv.
Comisia are atributii in:
• supravegherea derularii transparente a procesului de alocare electronica;
• solutionarea contestatiilor referitoare la aplicarea prezentei metodologii;
• validarea rezultatelor alocarii electronice;
• organizarea realocarii electronice, in conformitate cu art. 13 din Metodologie.
Art. 10. Atribuirea electronica se face respectand urmatoarele principii (reguli):
(1) traseele sau grupele de trasee cuprinse in programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic judetean precum si traseele cuprinse in programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic interjudetean intre doua judete limitrofe (inclusiv intre municipiul Bucuresti si judetul Ilfov), pentru care exista un singur solicitant se atribuie acestuia, in conformitate cu optiunile solicitate electronic, cu conditia ca solicitantul sa dispuna de un parc suficient pentru acoperirea tuturor curselor din caietul de sarcini al traseului sau grupei de trasee respective.
In cazul in care solicitantul nu poate indeplini conditia de parc, traseul sau, dupa caz, grupa de trasee respective, vor fi oferite public pentru o noua alocare electronica, in conformitate cu procedura mentionala la art. 13.
In cazul serviciilor regulate in trafic interjudetean pentru care exista un singur solicitant, cursele din programul respectiv se vor atribui solicitantului, in conformitate cu optiunea electronica si parcul aflat la dispozitia operatorului de transport respectiv.
(2) in cazul in care licentele de executie pentru traseu sau pentru o anumita cursa se solicita de mai multi operatori de transport sau, dupa caz, de asociatii de operatori de transport, licenta de executie pentru traseul respectiv se atribuie solicitantului care intruneste cel mai mare punctaj, astfel:
2.1. pentru un traseu sau grupa de trasee, in cazul traseelor judetene; in acest caz castigatorul trebuie sa poata satisface capacitatea de transport necesara pentru realizarea tuturor curselor cuprinse in caietul de sarcini al licentei de executie pentru traseul sau grupa de trasee respective;
2.2. pentru un traseu, in cazul traseelor interjudetene intre doua judete limitrofe; in acest caz castigatorul trebuie sa poata satisface capacitatea de transport necesara pentru realizarea tuturor curselor cuprinse in caietul de sarcini al licentei de executie pentru traseul respectiv;
2.3. pentru fiecare cursa solicitata, in cazul traseelor interjudetene.
2.4. in caz de egalitate, departajarea se face pe baza punctajului obtinut la criteriul nr. 3 <licenta de executie pentru trasee> din anexa 11 a) din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare sau, in cazul in care egalitatea se mentine, operatorului de transport rutier sau asociatiei de operatori de transport rutier care a obtinut punctajul cel mai mare la criteriul nr. 1 din anexa nr. 11 a).
In cazul in care egalitatea se mentine, licenta de executie pentru traseu sau grupa de trasee se acorda de catre Comisie, in mod echitabil, solicitantilor.
(3) in punctajul luat in calcul la punctul 2, licenta de executie pentru traseul detinut neintrerupt se refera la traseul solicitat; prevederile pct. 3 a) si b) din anexa 11 b) din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare se aplica corespunzator;
(4) in cazul asociatiilor de operatori de transport cu personalitate sau fara personalitate juridica, parcul luat in calcul la alocarea electronica, inclusiv rezervele, este parcul mentionat in contractul de asociere sau in tabel, dupa caz, in conformitate cu prevederile art. 5 (2 d) din Metodologie.
(5) in cazul asociatiilor de operatori de transport cu personalitate sau fara personalitate juridica ce solicita un traseu, licenta de executie de pe traseul respectiv dobandita in urma alocarii electronice, se repartizeaza in conformitate cu art. 32, alin (4) si (5) din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 11. (1) Solicitarea electronica a licentelor de executie pentru cursele si traseele cuprinse in Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national pentru perioada 1.07.2005 – 30.06.2008 - denumit in continuare Program - se face dupa urmatorul calendar:
• in data de 4 aprile 2005, ARR va afisa pe site-ul www.arr.ro si la sediul serviciilor ARR judetene, Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national pentru perioada 1.07.2005 – 30.06. 2008, alcatuit in conformitate cu prevederile art. 6 din prezenta Metodologie;
• in perioada 18 – 25 aprilie 2005, operatorii de transport precum si asociatiile interesate vor putea depune contestatii referitoare la Program la Secretariatul ARR central, direct sau prin serviciile ARR judetene;
• contestatiile respective vor fi analizate de Comisia mentionata la art. 9, rezolutiile acestora fiind publicate in data de 6 mai 2005;
• pana in data de 6 mai 2005, ora 14.00, asociatiile operatorilor de transport cu sau fara personalitate juridica trebuie sa-si declare asocierea la ARR, in conformitate cu prevederile art. 5 (2) din prezentele Norme; o data cu asocierea se va transmite si parcul cu care asociatiile respective doresc sa participe la alocarea electronica;
• in data de 9 mai 2005, ARR va transmite I.G.C.T.I.:
- programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national pentru perioada 1.07.2005 – 30.06.2008;
- parcul licentiat, pe operatori de transport si asociatii de operatori de transport;
- datele referitoare la licentiere (existenta sediului - filiala, sucursala, punct de lucru) si respectiv de respectarea conditiilor referitoare la accesul la un traseu sau cursa din Program, utilizand procedura mentionata la art. 8 din prezenta Metodologie;
• in data de 10 mai 2005, ARR si IGCTI vor publica pe site-ul www.arr.ro si www. autorizatiiauto.ro, precum si la sediul serviciilor ARR judetene, lista operatorilor de transport/asociatiilor de operatori de transport inscrise si parcul licentiat;
• contestatiile la lista respectiva vor fi primite in perioada 11 – 13 mai 2005;
• in perioada 16 – 17 mai 2005 se vor solutiona, de catre Comisie, contestatiile respective;
• in perioada 11 aprilie – 22 mai 2005, solicitantii vor obtine certificatele digitale necesare accesului la aplicatia informatica de alocare electronica (parola de acces etc), in conformitate cu „Manualul de Utilizare Licente de persoane“ de pe site-ul www.autorizatiiauto.ro si afisat la sediul serviciilor A.R.R. judetene.
• in perioada 16 – 23 mai 2005, ora 16.00, operatorii de transport si asociatiile interesate vor putea solicita electronic cursele si traseele din Program; pentru gestionarea corespunzatoare a procesului de atribuire, solicitantii vor depune la serviciul A.R.R. judetean, in plic sigilat, pana la data incheierii procedurii de solicitare (23 mai 2005 ora 18.00), o copie dupa solicitarea electronica finala a curselor /traseelor cu evidentierea parcului repartizat pentru fiecare solicitare;
• in data de 24 mai 2005, ora 10.00, I.G.C.T.I., va rula aplicatia electronica de alocare; Comisia va valida rezultatul atribuirii electronice si va afisa, prin I.G.C.T.I. si A.R.R., rezultatul acestei atribuiri;
• in perioada 26 – 31 mai 2005, Comisia, prin A.R.R. central, va primi contestatiile referitoare la atribuire;
• contestatiile respective vor fi solutionate in perioada 1 – 6 iunie 2005, astfel incat, in data de 7 iunie se vor afisa rezolutiile acestor contestatii;
• in data de 10 iunie 2005, Comisia va afisa pe site-ul www.autorizatiiauto.ro si www.arr.ro alocarea licentelor de executie pentru cursele si traseele cuprinse in Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national pentru perioada 1.07.2005 – 30.06.2008;
• in perioada 13 – 30 iunie 2005, serviciile ARR judetene vor elibera licentele de executie, in conformitate cu alocarea electronica si prevederile art. 41 din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Tinand seama de complexitatea procedeului de alocare electronica, in scopul derularii corespunzatoare a etapelor procedurii respective, Comisia va face, impreuna cu I.G.C.T.I., pana la data de 15 aprilie 2004, o simulare a aplicatiei informatice respective.
VI. Diverse
Art. 12. In cazul in care operatorul de transport sau asociatia de transportatori care a obtinut o licenta de traseu sau de cursa nu poate indeplini conditiile impuse prin caietul de sarcini al licentei de transport respective, Comisia atribuie traseul respectiv urmatorului clasat ce indeplineste conditiile mentionate la 10 (1) si (2) din prezenta metodologie.
Atribuirea se face in termen de 15 zile de la constatarea neindeplinirii acestei conditii de care serviciul ARR ce trebuie sa elibereze licenta de traseu sau cursa in conformitate cu alocarea electronica dar nu mai mult de 30 de zile de la anuntarea rezultatelor finale ale sedintei de atribuire electronica a traseelor. Atribuirea respectiva se face de catre Comisie, la propunerea A.R.R.
Art. 13. In conformitate cu art. 30 (6) din Ordinul MTCT nr. 1842/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru traseele sau cursele din Program ramase nesolicitate sau neacoperite in urma alocarii electronice efectuata in conformitate cu art. 11 (1), se va organiza, in termen de 60 de zile, o noua alocare electronica respectand procedurile mentionate in prezenta Metodologie. Calendarul acestei realocari va fi stabilit de Comisie si publicat pana la data de 01 august 2005. In cazul in care in urma acestei alocari raman trasee sau curse nesolicitate sau neacoperite, Comisia le poate aloca, direct, eventualilor solicitanti.
Art. 14. Comisia nominalizata la art. 9, urmareste derularea intregului proces de alocare a licentele de executie pentru cursele si traseele cuprinse in Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national pentru perioada 1.07.2005 – 30.06.2008, solutionand, in acest sens, problemele ce pot interveni in derularea transparenta si loiala a acestui proces.