GRSP – Parteneriat global între societatea civilă, sectorul privat şi guverne, dedicat reducerii numărului de accidente rutiere din ţările în curs de dezvoltare şi în plină tranziţie
Siguranta rutiera in prim plan
Mai mult de 1 milion de persoane isi pierd viata anual din cauza accidentelor rutiere, cele mai multe dintre aceste accidente inregistrandu-se in tarile in curs de dezvoltare. Tarile lumii cu venituri mici si medii ale populatiei detin 40% din vehiculele rutiere inregistrate in toata lumea, insa procentul persoanelor decedate in urma accidentelor rutiere in aceste tari este de 90%. Estimarile globale sugereaza ca un numar total anual de 50 milioane de persoane au de suferit in urma accidentelor rutiere.
In tarile puternic dezvoltate, siguranta rutiera a fost si este simtitor imbunatatita. Insa in tarile mai putin dezvoltate se estimeaza o crestere a accidentelor rutiere cu 80 de procente pana in 2020. Astfel, estimarile arata ca accidentele rutiere vor deveni o a treia cea mai importanta cauza a decesului si a handicapului fizic in lume, in anul 2020, in aceste tari. Peste tot in lume, accidentele rutiere de dovedesc a fi consumatoare nedorite de resurse medicale. Statisticile arata ca, in tarile in curs de dezvoltare si in tranzitie, accidentele rutiere insumeaza intre 30% si 85% din persoanele ce ajung in spitale. Impactul economic al accidentelor rutiere din aceste tari genereaza pierderi de peste 65 miliarde USD in fiecare an, care determina stoparea dezvoltarii economice si perpetuarea saraciei.
Cine este implicat in GRSP ?
In mod traditional, siguranta rutiera intra in atributiile sectorului transportului. Totusi, costurile directe generate de numarul crescand al accidentelor rutiere se rasfrang asupra sectorului sanatatii. Astfel, in zilele noastre, o serie de sectoare ale economiei, precum si organizatii internationale, joaca un rol important in domeniul sigurantei rutiere si mai ales in prevenirea accidentelor. Societatea civila se implica de asemenea in activitati menite sa reduca numarul accidentelor rutiere, un exemplu fiind Organizatia Crucea Rosie si Semiluna Rosie. Initiativele din partea sectorului privat sunt de asemenea in crestere, printre acestea numarandu-se o serie de programe de responsabilitate sociala la nivelul unor companii.
Parteneriatul Global pentru Securitate Rutiera (GRSP)
Cu toate ca de-a lungul anilor, tarile in curs de dezvoltare si in tranzitie au beneficiat de donatii importante, nu au reusit sa gaseasca solutii viabile pentru stoparea numarului crescand de accidente rutiere. Astfel, Banca Mondiala, Departamentul pentru Dezvoltare Internationala al Marii Britanii, Federatia Internationala Crucea Rosie si Societatile Semiluna Rosie au infiintat in 1999 Parteneriatul Global pentru Securitate Rutiera. Membrii GRSP se constituie in prezent dintr-o serie de organizatii si companii: companii multinationale, agentii ale Natiunilor Unite, producatori de autovehicule, companii petroliere, producatori de componente auto, organizatii de cercetare si dezvoltare, organizatii non-guvernamentale, producatori de echipamente si sisteme de siguranta rutiera. UNTRR este membru al GRSP Romania inca din anul 2000.
GRSP ofera consultanta si solutii practice pentru reducerea numarului accidentelor rutiere, editand o serie de publicatii si statistici in domeniu. Pe site-ul GRSP pot fi gasite proiectele si programele demarate in diferite tari, precum si cunostinte de baza privind bunele practici intalnite in tarile dezvoltate si nu numai.
Prin crearea si intarirea relatiilor intre membrii parteneri, GRSP isi propune sa imbunatateasca constientizarea elementului siguranta rutiera, ca pe unul ce afecteaza toate laturile societatii. GRSP cauta sa stabileasca parteneriate sustenabile si sa imbunatateasca interventiile si initiativele in privinta sigurantei rutiere prin resurse crescande, printr-un management global eficient, prin inovatii si, nu in ultimul rand, prin impartasirea cunostintelor si practicilor in domeniu, toate acestea menite sa determine scaderea accidentelor rutiere si a fatalitatilor generate de acestea in toata lumea.
Actiuni GRSP in Romania
1. O serie de 4 seminarii academice privind cresterea securitatii rutiere, organizate in cooperare cu SIAR:
• 24-25 noiembrie 2005;
• 26-27 ianuarie 2006;
• 23-24 februarie 2006;
• 30-31 martie 2006.
2. Constituirea Asociatiei Romane de Siguranta Rutiera;
3. Crearea unui Institut de cercetare in securitatea rutiera, in cadrul unui program Phare al Comunitatii Europene.
Cristian Zaharescu,
UNTRR