Excepţii de la prevederile art. 5 din Legea Concurenţei nr. 21/1996, republicată - Prezentarea reglementărilor secundare
Plecand de la principiul interesului economic general, care primeaza, Legea Concurentei acorda exceptii pe criterii care pun in balanta efectele anticoncurentiale si cele benefice consumatorului si economiei nationale. Se impune astfel precizarea ca nu toate intelegerile sau practicile concertate sunt prin ele insele ilegale sau generatoare de prejudicii, unele dintre acestea putand beneficia de exceptari de la regula generala.Potrivit Legii Concurentei, sunt interzise practicile anticoncurentiale care inglobeaza comportamentele monopoliste, respectiv: „orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici sau asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau pot avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea Concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia“.
Pot fi exceptate de la aceasta interdictie, intelegerile, deciziile luate de asociatiile de agenti economici sau practicile concertate care indeplinesc cumulativ anumite conditii: efectele pozitive prevaleaza asupra celor negative, beneficiarilor sau consumatorilor li se asigura un avantaj corespunzator celui realizat de partile la respectiva intelegere, eventualele restrangeri ale concurentei sunt indispensabile pentru obtinerea avantajelor scontate, nu se elimina concurenta. De asemenea, trebuie indeplinita conditia ca intelegerea, decizia luata de o asociatie de agenti economici sau practica concertata in cauza contribuie ori poate contribui la: ameliorarea productiei ori distributiei de produse, executarii de lucrari ori prestarilor de servicii; promovarea progresului tehnic sau economic, imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor; intarirea pozitiilor concurentiale ale intreprinderilor mici si mijlocii pe piata interna; practicarea in mod durabil a unor preturi substantial mai reduse pentru consumatori.
Atat in teoria cat si in practica din domeniul concurentei, intelegerile dintre agentii economici pot fi clasificate in intelegeri pe orizontala (intre concurenti care actioneaza pe aceeasi piata) si intelegeri pe verticala (intre agenti economici aflati intr-o relatie de vanzator – cumparator). De regula, intelegerile orizontale sunt interzise, prin acestea intelegandu-se ca efectele lor anticoncurentiale sunt atat de evidente incat nu mai trebuie demonstrate, singura proba necesara in aceste cazuri fiind faptul ca ele au avut intr-adevar loc si ca au avut obiect anticoncurential, chiar daca nu au produs efecte.
Datorita naturii lor, unele categorii de acorduri de cooperare pe orizontala nu sunt interzise. Acest lucru este valabil in cazul cooperarii care nu presupune coordonarea comportamentului concurential al partilor pe piata, cum ar fi cooperarea intre parti neconcurente, cooperarea intre agenti economici concurenti care nu-si pot realiza in mod independent proiectul si/sau activitatea la care se refera cooperarea, sau cooperarea privind o activitate care nu influenteaza parametrii relevanti ai concurentei. Aceste categorii de cooperari sunt totusi interzise daca agentii economici au o putere de piata semnificativa si pot genera probleme de inchidere a pietei pentru terte parti.
Conform Legii Concurentei, beneficiul exceptarii se poate obtine:
1. Pentru exceptari individuale: PRIN DISPENSA acordata de catre Consiliul Concurentei pentru cazuri individuale de intelegeri, decizii luate de asociatiile de agenti economici sau practici concertate, la solicitarea agentilor economici sau a asociatiilor de agenti economici, care vor trebui sa probeze indeplinirea conditiilor de mai sus. Deciziile de acordare a dispenselor vor specifica data de la care se aplica, durata pentru care se acorda dispensa, precum si conditiile si obligatiile care trebuie respectate de catre beneficiarii dispensei. Dispensa poate fi reinnoita, la cerere, daca sunt satisfacute in continuare conditiile cerute, si poate fi revocata in cazul in care conditiile acordarii initiale nu mai corespund. De asemenea, decizia de acordare a dispensei este nula daca a fost acordata pe baza unor informatii false, inexacte ori incomplete in raport cu cele solicitate.
2. Pentru exceptari pe categorii: PRIN INCADRARE INTR-O CATEGORIE EXCEPTATA prin regulamente emise de Consiliul Concurentei, pentru urmatoarele categorii de intelegeri, decizii luate de asociatiile de agenti economici sau practici concertate: distributia selectiva, agregata sau exclusiva, cumpararea exclusiva, cercetare-dezvoltare, specializare, licente, brevete si know-how, franciza, distributie de autovehicule, piese de schimb si service, asigurari. Acordarea beneficiului exceptarii prin incadrarea intr-una dintre categoriile exceptate se realizeaza in conditiile de procedura stabilite prin regulamentele adoptate de catre Consiliul Concurentei.
Interdictiile referitoare la practicile anticoncurentiale stabilite prin Legea Concurentei nu se aplica in cazul agentilor economici sau gruparilor de agenti economici a caror cifra de afaceri pentru exercitiul financiar precedent recurgerii la comportamente susceptibile a fi calificate practici anticoncurentiale nu depaseste un plafon stabilit anual de catre Consiliul Concurentei (30 miliarde lei vechi) si
• cota de piata totala a agentilor economici implicati in intelegerea, decizia asociatiei de agenti economici sau practica concertata nu depaseste 5% pe nici una dintre pietele relevante afectate, in cazul intelegerilor, deciziilor luate de asociatiile de agenti economici sau practicilor concertate dintre agentii economici concurenti (intelegeri orizontale) sau
• cota de piata a fiecarui agent economic implicat in intelegerea, decizia asociatiei de agenti economici sau practica concertata nu depaseste 10% pe nici una dintre pietele relevante afectate, in cazul intelegerilor, deciziilor luate de asociatiile de agenti economici sau practicilor concertate dintre agentii economici care nu sunt concurenti (intelegeri verticale).
Daca practicile anticoncurentiale privesc preturi, tarife, acorduri de partajare a pietei sau licitatii, agentii economici implicati nu beneficiaza de conditiile privind limitele cifrei de afaceri si cota de piata detaliate mai sus, acestea fiind interzise in mod automat si sanctionate conform prevederilor legii.
Consiliul Concurentei, in domeniul practicilor anticoncurentiale:
• certifica, atunci cand considera necesar in urma declansarii unei investigatii, pe baza dovezilor prezentate, ca nu exista temei pentru interventia sa in privinta unui acord, a unei decizii sau a unei practici concertate;
• ia decizii de acordare a dispenselor, in urma declansarii unei investigatii, pentru intelegerile, deciziile luate de asociatiile de agenti economici sau practicile concertate care se incadreaza in prevederile Legii privind exceptarile individuale;
• ia decizii in cazurile de incalcare a dispozitiilor Legii Concurentei in cazurile de intelegeri anticoncurentiale, inclusiv decizii de refuz de acordare a dispensei pentru o intelegere.
Inainte de a stabili o intelegere, decizie luata de o asociatie de agenti economici sau o practica concertata, agentii economici sau asociatiile de agenti economici implicati pot solicita Consiliului Concurentei o certificare prealabila ca nu exista temei pentru interventia sa in privinta unui acord, a unei decizii sau a unei practici concertate, cu privire la comportamentul concurential preconizat.
Pentru certificarea prealabila a cazurilor de neinterventie, procedura cuprinde: intocmirea si inaintarea cererii la Consiliul Concurentei de catre agentii economici interesati; verificarea cererilor si eventuala completare si/sau suplimentare a informatiilor; declansarea unei investigatii, numai atunci cand, pe baza dovezilor prezentate de catre agentii economici in cauza, Consiliul Concurentei considera ca este necesara in vederea clarificarii tuturor aspectelor cazului; in situatia in care Consiliul Concurentei a decis inceperea unei investigatii, aceasta include: inspectia la fata locului, atunci cand este cazul; intocmirea raportului asupra investigatiei; audierea partilor implicate si a tertilor si luarea deciziilor.
Pentru a beneficia de exceptarea pe categorie, agentii economici sau asociatiile de agenti economici vor urma procedura stabilita in cadrul regulamentelor.
Pentru a se putea asigura indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria respectiva de acorduri exceptate, agentii economici in cauza vor putea sa renegocieze acordul.
Agentii economici sau asociatiile de agenti economici interesati pot solicita Consiliului Concurentei dispensa in cazurile individuale de intelegeri, decizii luate de asociatiile de agenti economici sau practici concertate, iar procedura cuprinde: intocmirea si inaintarea cererii la Consiliul Concurentei de catre agentii economici interesati; verificarea cererilor si eventuala completare si/sau suplimentare a informatiilor; declansarea unei investigatii asupra cazului; inspectie la fata locului, atunci cand este cazul; raportul asupra investigatiei; audierea partilor implicate si a tertilor si luarea deciziilor.
Sursa: Consiliul
Concurentei