Factorul uman din transporturi şi integrarea europeană
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va influenta in mod ireversibil intreaga economie nationala, implicit importantul sector al transporturilor. Pentru ca aceasta influenta sa aiba efecte pozitive, este important ca societatea sa fie pregatita pentru a face fata si unor schimbari de ordin psiho-social. In ideea ca integrarea in Uniunea Europeana nu trebuie privita pragmatic, numai din punctul de vedere al costurilor si beneficiilor, ci si ca un proces de integrare, ca o racordare generala la un sistem amplu de valori, Asociatia Psihologilor din Transporturi a organizat la Eforie Nord un seminar national cu tema: Factorul uman din transporturi si aderarea la UE – rolul si sarcinile psihologilor din transporturi.O data cu acest seminar a avut loc si Adunarea generala a Asociatiei Psihologilor din Transporturi.
Sub patronajul prefecturii judetului Constanta si avand ca partener logistic Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania, seminarul a adunat laolalta peste 250 de psihologi specialisti in transporturi, reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, ai ARR, ai Politiei Rutiere, cadre universitare si producatori de aparatura de testare si evaluare psihologica in domeniul rutier. Din partea UNTRR au participat doamna Rodica Duluta si psihologii Centrului de Psihologie Aplicata.
In sala de conferinte a hotelului Europa au fost dezbatute atat problemele curente ale psihologiei transporturilor cat si liniile directoare privind modalitatile de implicare a psihologilor din domeniul rutier, eficientizarea serviciilor oferite de acestia transportatorilor. Vorbitorii s-au referit la aspectele concrete, la doleantele celor care sunt implicati in procesul de evaluare si selectie dar si la orizontul de asteptare al beneficiarilor acestor servicii de asistenta psihologica. Autoritatile implicate au prezentat informari pe aceasta tema. Dr. Psiholog Adrian Tanacli, consilier superior in Ministerul Transporturilor a prezentat perspectivele activitatii de evaluare psihologica in transporturi in raport cu cerintele guvernamentale iar materialul coordonat de Ing. Ioan Tatar, Director General ARR, aportul Autoritatii Rutiere Romane la sporirea sigurantei rutiere in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Concluziile acestui seminar au fost unanime: este necesar, in perspectiva exigentelor integrarii europene, ca psihologii din transporturi sa-si diversifice si chiar sa-si modifice oferta de servicii, sa puna accentul pe optimizarea actului de evaluare a factorului uman, sa treaca de la o simpla testare a aptitudinilor la consiliere si implicare in procesele de formare si de perfectionare a factorului uman implicat in siguranta circulatiei.
Desfasurata in aceeasi perioada, Adunarea Generala a Asociatiei Psihologilor din Transporturi a decis unificarea prin absorbtie cu Asociatia Serviciilor de Psihologie Rutiera din Romania (ASPRUR). Directorul Centrului de Psihologie Aplicata – UNTRR, psih. Cristian Sandu a fost ales prim vicepresedinte al Asociatiei. In comisiile asociatiei au fost de asemenea alese psih. Ilie Maria, Dana Baleanu si Georgeta Banu.
Beneficiind de conditii optime de organizare, manifestarile desfasurate in perioada 21-23 octombrie sunt un pas important in incercarea de a adapta activitatea psihologilor din transporturi nu numai la exigentele Uniunii Europene dar mai ales la necesitatile actuale ale transportatorilor, ale sistemului de transport in general.
Cristian Sandu, director al Centrului de Psihologie Aplicata – UNTRR