Comisia Mixtă Rutieră România-Austria
Comisia Mixtă Rutieră România-Austria - Bucureşti, 7-8 octombrie 2004
Datele statistice prezentate au evidenţiat o creştere importantă a relaţiilor comerciale şi a transporturilor rutiere între cele două ţări; astfel, în ultimii 10 ani volumul schimburilor comerciale a crescut de aproximativ 5 ori.
In privinţa transportului combinat, partea austriacă a subliniat faptul că operatorii de transport rutier români sunt principalii beneficiari ai sistemului RO-LA, arătând că acest lucru reclamă o creştere a capacităţilor de transport.
Partea austriacă a informat că pe 2 noiembrie 2004 va fi inaugurată o nouă rută: Oradea - Wels, astfel încât capacitatea totală va fi dezvoltată.
In ceea ce priveşte transportul bilateral de mărfuri, partea română a subliniat că în comparaţie cu creşterea de 5 ori a volumului schimburilor comerciale din ultimii 10 ani, contingentul de autorizaţii bilaterale a crescut cu numai 87%.
In urma discuţiilor purtate, părţile au fost de acord să schimbe autorizaţii la reciprocitate; s-a stabilit de asemenea un extracontingent având la bază indicele de utilizare a sistemului RO-LA, în raport de 4:1, contingent menit să contribuie la promovarea transportului combinat.
Autorizaţiile din extracontingent:
- nu vor fi valabile pentru transportul direct şi terţă ţară;
- vor fi valabile numai pentru vehicule cel puţin EURO 3;
- vor fi acordate prioritar operatorilor de transport rutier care au utilizat sistemul RO-LA, cu condiţia să existe cereri în acest sens;
- vor fi schimbate între părţi în raportul de 1:1.
Contingentul de autorizaţii preliminar pentru anul 2005 - pentru partea română:
- 5.000 autorizaţii universale (bilaterale, tranzit şi terţăţară) pentru vehicule EURO 2;
- 2.500 autorizaţi bilaterale pentru vehicule EURO 2 (la cererea părţii române va putea fi mărit);
- 500 autorizaţii bilaterale pentru vehicule EURO 3;
- 3.000 RO-LA, jumătăţi de bilet de la şi până la orice terminale RO-LA de pe teritoriul Austriei (valabile pentru o cursă).