UNTRR


Noi acte normative (august 2004)

Noi acte normative

 

În Monitorul Oficial cu numărul 664 din data de 23 iulie 2004 a fost publicată LEGEA nr. 348 din 14 iulie 2004 privind denominarea monedei nationale

 

Extrase

Art. 1

(1)La data de 1 iulie 2005, moneda naţională a României, leul, va fi denominată astfel încât 10.000 lei vechi, aflati în circulaţie la aceasta dată, vor fi preschimbaţi pentru 1 leu nou.

(2)Denominarea reprezintă acţiunea de reducere a valorii nominale a însemnelor monetare.

(3)Leul nou va fi unitatea monetară naţională a României, denumită în continuare leu, şi se va diviza în 100 de bani.

 

 

In Monitorul Oficial cu numărul 680 din data de 28 iulie 2004 a fost publicată ORDONANŢA nr. 51 din 23 iulie 2004 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România

 

Extrase

1.Articolul 1 va avea următorul cuprins:

"Art. 1

(1) În înţelesul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos se definesc după cum urmeaza:

a) vehicul - orice autovehicul rutier înmatriculat, având cel putin doua axe sau un ansamblu format dintr-un autovehicul si semiremorca ori remorca tractata de acesta;

b) utilizatori - persoane fizice sau juridice care detin vehicule înmatriculate în România, denumite în continuare utilizatori români, sau care detin vehicule înmatriculate în alte state, denumite în continuare utilizatori straini;

(2) Începând cu data de 1 iulie 2002 se introduce tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din România, denumit în continuare tarif de utilizare, pentru toate vehiculele înmatriculate si implicit pentru toti utilizatorii români si straini, structurat în functie de perioada de parcurs si stationare, încadrarea în clasa de emisii poluante (EURO), masa totala maxima autorizata (MTMA) si numarul de axe, dupa caz.

(3) Pentru toate vehiculele de transport marfa având masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12 tone, tariful de utilizare se va aplica etapizat, conform anexei nr. 1.

(4) Pentru toate vehiculele de transport marfa având masa maxima autorizata mai mica de 12 tone si pentru vehiculele destinate transportului de persoane, indiferent de masa totala maxima autorizata a acestora, tariful de utilizare se va aplica etapizat, conform anexei nr. 2.

(5) Vehiculele de transport mixt, destinate prin constructie pentru transportul de persoane si de marfuri, în compartimente separate, se tarifeaza ca si vehiculele de transport marfa, conform anexelor nr. 1 si 2.

16.În cuprinsul anexelor nr. 1 si 2, dispozitiile privind introducerea etapizata a tarifului de utilizare pentru durata de parcurs si stationare de o zi se abroga.

17.La anexa nr. 2 "Introducerea etapizata a tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din România de la 1 iulie 2002 pentru autovehicule având masa totala maxima autorizata sub 12,0 tone si pentru autovehicule de transport pasageri", la coloana "Tip vehicul" se înlocuiesc urmatoarele sintagme:

- "marfa 0-3,5 t" se înlocuieste cu sintagma "marfa/0 < MTMA < 3,5 t";

- "marfa 3,5-7,0 t" se înlocuieste cu sintagma "marfa/3,5 < MTMA < 7,0 t";

- "marfa 7,0-12 t" se înlocuieste cu sintagma "marfa/7,0 < MTMA < 12 t".

18.Dupa anexa nr. 2 se introduce anexa nr. 3 prevazuta în anexa la prezenta ordonanta.

Art. II

Termenii "autovehicule", precum şi "proprietar şi posesor" utilizati în cuprinsul Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, se înlocuiesc cu noţiunea "vehicule" şi, respectiv, cu termenul "utilizatori".

Art. III

Prevederile prezentei ordonanţe se vor aplica şi pentru contractele aflate în derulare, pentru achitarea în rate a tarifului de utilizare, începând cu data intrării în vigoare a acesteia.

Art. IV

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va actualiza Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuintei nr. 1.433/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 819 din 13 noiembrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. V

Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta, va fi republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, după aprobarea acesteia de către Parlament.

Art. VI

Prezenta ordonanta intra în vigoare la 3 zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

 





Ultima modificare a paginii: 06.10.2005

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii