UNTRR


Intrarea în legalitate - soluţia viabilă în taximetrie

Pornind de la afirmaţia unei personalităţi autorizate în domeniu, potrivit căreia, în privinţa intrării în legalitate în activitatea de taximetrie „problema costurilor există, dar nu este reală“, PROMOTRANS a încercat să identifice elementele ce determină reticenţa manifestată de majoritatea taximetriştilor în a urma paşii impuşi de actele normative specifice.

Din experienţa pregătirii prin PROMOTRANS a peste 6.000 de candidaţi pentru obţinerea atestatului profesional de taximetrist, putem conchide că motivul principal al reţinerii amintite îl constituie nu eschivarea, indiferenţa sau conservatorismul, ci lipsa de informare.

În acest context semnalăm faptul că unele costuri pot fi eliminate (când nu trebuie vopsit autovehiculul ori dacă unele documente justificative pentru care se percep taxe sunt în termen de valabilitate), iar cele implicate de alte obligaţii se eşalonează pe o perioadă mai îndelungată.

 

Indiferent de autoritatea cu putere de decizie sau reglementare care emite actele normative în domeniul taximetriei, considerăm că este esenţial ca cei interesaţi să cunoască unele aspecte şi anume:

- toate autoturismele taxi la nivelul municipiului Bucureşti vor avea culoarea galben la data de 01.01.2005;

- la data de 30.06.2004, după achiziţionarea casetei taxi şi a aparatului de taxat fiscal, toate autoturismele vor avea dotările interioare şi exterioare potrivit prevederilor legale;

- licenţelor de transport şi de execuţie emise în municipiul Bucureşti de Direcţia Transporturi, Drumuri şi Siguranţa Circulaţiei din Primăria Capitalei valabile la 31.12.2003, li s-a prelungit valabilitatea până la 29.02.2004, dată până la care se pot depune dosarele în vederea eliberării autorizaţiilor taxi, cu valabilitate de 5 ani;

- atestarea profesională a taximetriştilor va continua atât timp cât vor exista doritori, inclusiv pentru taximetriştii independenţi care solicită autorizaţie sezonieră, cât şi pentru cei care vor să desfăşoare activitate de transport marfă în regim de taxi, iar atestatul se acordă pentru 5 ani.

Cu aceste precizări, sperăm ca derularea fără convulsii a etapelor din cadrul circuitului atestare – agreere – licenţiere – autorizare să determine eliminarea ori măcar limitarea sentimentului de împovărare prin efort financiar şi să ofere siguranţă şi certitudini atât pentru taximetrişti, cât şi pentru clienţii lor.

 

Sursă: PROMOTRANS, ing. Teodor Dinu, e-mail: promo@promotrans.ro





Ultima modificare a paginii: 07.10.2005

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii