UNTRR


Slovacia: noul sistem electronic de taxare rutieră care se va aplica începând cu 1 octombrie 2013

La data de 12 ianuarie 2010 a fost în baza Amendamentului al Regulamentului de taxare (Decret nr. 388/2009 M.O. în sensul prevederilor ulterioare) introdus în practică aşa-numit „ticheting” - opţiunea de a calcula şi de a selecta taxa rutieră pe baza de date obţinute de pe cartea de identitate a vehiculului sau certificatul de înmatriculare al vehiculului pentru distanţa efectuată care corespunde tronsonului rutier de tranzit cu utilizarea ratei de taxă respectivă pentru categoria corespunzătoare a vehiculului. Utilizarea porţiunii rutiere de tranzit prin ticheting este realizată în baza emiterii unui aşa-numit tichet care este limitat de timp. Acest ticheting poate fi obţinut în cadrul Republicii Slovace la trecerea următoarelor 4 tronsoane rutiere de tranzit, care leagă punctele de trecere a frontierei în ambele direcţii Brodske - Břeclav (RC) cu Čunovo - Rajka (HU) şi Milhosť - Tornyosnemeti (HU) cu Vyšny Komarnik - Barwinken (PL).

În prezent, Decretul mai sus amintit, în vigoare, a limitat data eficienta şi de vigoare a ticheting-ului şi aceasta până la data de 30 septembrie 2013!

Pentru Coordonatorii auto şi/sau Conducătorii auto care până în prezent pentru achitarea taxei de drum utilizând tronsoanele de tranzit în cadrul Republicii Slovace au folosit ticheting-ul, în mod exclusiv, încetarea valabilităţii ticheting-ului va însemna, în primul rând, următoarele modificări:

  1. Coordonatorul auto şi/sau Conducătorul auto pentru trecerea vreunui tronson rutier dintre cele 4 va putea să cumpere un tichet la punctul de trecere a frontierei selectat numai până la data de 30 septembrie 2013 (inclusiv).
  2. Din data de 1 octombrie 2013 fiecare Coordonator auto şi/sau Conducător auto este obligat ca înainte de a intra cu vehiculul pe secţiunile rutiere selectate (inclusiv cele 4 tronsoane rutiere de tranzit):

a) să incheie Contractul cu privire la utilizarea Secţiunilor rutiere selectate şi Contractul cu privire la acordarea Aparatului de taxare, şi aceasta:

  • în Regim de taxă preplătită (pre-praid) la oricare punct de serviciu pentru clienţi,
  • în Regim de taxă ulterioară (post-paid) la oricare Punct de contact

b) să aibă corect instalat şi pus în vehicul său Aparatul de taxare.

Recomandările Operatorului sistemului electronic de taxare către Coordonatorii vehiculului şi Conducătorii auto care utilizează ticheting-ul de tranzit, în mod exclusiv:

  1. Nu înregistraţi vehiculul dumneavoastră în Sistemul electronic de taxare în cadrul Republicii Slovace în ultima clipă! Prin această faptă vă cauzaţi nişte aşteptări inutile la punctele de trecere de distribuţie din data de 1 octombrie 2013.
  2. Vizitaţi cât mai curând cel mai apropiat punct de frontieră de distribuţie şi înregistraţi-vă confortabil şi fără aşteptare în Sistemul electronic de taxare în Republica Slovacă. Toate punctele de frontieră de distribuţie vor avea din cauza încetării ticheting-ului un program de lucru adaptabil pentru a putea rezolva fiecare client la satisfacţia lui maximă.
  3. În cazul în care sunteţi înregistrat în Regimul de pre-paid şi prin Republica Slovacă faceţi tranzit numai de cateva ori pe an atunci la ieşire din ţara noastră opriţi-vă la punctul de frontieră de distribuţie şi returnaţi aparatul de bord, iar noi vă returnăm imediat garanţia pentru aparatul de bord în valoare de 50,- EURO precum şi restul de taxă preplătită.
  4. În cazul în care sunteţi deja înregistrat în Sistemul electronic de taxare în Republica Slovacă şi vehiculului dumneavoastră a fost atribuit Aparatul de bord, pe care în prezent nu utilizaţi în mod activ, nu uitaţi că din data de 01.10.2013 la trecerea prin Republica Slovacă să aveţi corect instalat chiar acest aparat de bord. Un al doilea aparat de bord pentru acelaşi vehicul nu poate fi înregistrat!

Broşura informativă multilingvă în format PDF o puteţi descărca de aici.

www.emyto.sk





Ultima modificare a paginii: 27.01.2014

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii