UNTRR


Ucraina: a fost declarată starea de urgență, operatorii de transport ar trebui să evite temporar efectuarea oricăror operațiuni TIR către/din/prin această țară

În data de 24 februarie 2022 a fost declarată starea de urgență la nivel național în Ucraina, iar în prezent punctele de trecere a frontierei cu Belarus sunt închise.

Situația la punctele de trecere a frontierei dintre Polonia și Ucraina: Vama poloneză a confirmat că granițele sale cu Ucraina sunt deschise. Procedurile vamale pentru transportul de mărfuri în Polonia funcționează normal. Cu toate acestea, autoritățile poloneze acordă prioritate transporturilor de persoane, vehiculele comerciale și camioanele vor fi procesate cu întârziere și se preconizează timpi mari de așteptare la frontieră.

Toate punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și Ucraina sunt în prezent deschise cu excepția punctului de frontieră de la Cuciurgan care este închis.

Sistemele informatice ale autorităților vamale din Ucraina funcționează cu întreruperi, totuși unele proceduri vamale se pot efectua manual, dar se preconizează întârzieri semnificative în procesarea datelor privind mărfurile transportate. Cu toate acestea, predeclarațiile TIREPD către Ucraina nu sunt în prezent disponibile. Operatorii de transport sunt sfătuiți să utilizeze rute alternative, precum cea prin Letonia, pentru a evita timpii de așteptare.

Operatorii de transport ar trebui să evite temporar efectuarea oricăror operațiuni TIR către/din/prin Ucraina.

Este recomandat ca operatorii de transport care tocmai au deschis carnete TIR cu o destinație din Ucraina, să contacteze biroul vamal de plecare relevant și să le solicite să anuleze Carnetele TIR. În aceste cazuri, operatorii de transport ar trebui, de asemenea, să întreprindă alte măsuri necesare, cu autoritățile vamale relevante și cu clienții acestora (legate în principal de formalitățile de export).

Vehiculele operatorilor de transport care au intrat deja pe teritoriul Ucrainei, sunt sfătuite să părăsească teritoriul cât mai curând posibil. În cazul în care operatorii de transport nu sunt în măsură să pună capăt operațiunii TIR pe teritoriul Ucrainei, sunt sfătuiți să utilizeze același carnet TIR pentru a transporta mărfurile înapoi în țara de plecare sau pentru a schimba biroul vamal de destinație (conform dispozițiilor articolului 27 din Convenția TIR).

Rugăm firmele de transport rutier române, care dețin în prezent autovehicule care efectuează transport rutier în Ucraina, să transmită locația și datele de contact ale șoferilor la  office@untrr.ro .

UNTRR monitorizează situația din Ucraina și va transmite noi actualizări pe măsură ce vor apărea.  

De menționat că Ministerul Afacerilor Externe din România – MAE ”le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în Ucraina, iar celor care se află temporar în această țară să părăsească teritoriul acestui stat imediat. Totodată, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Donețk și Lugansk, în Peninsula Crimeea, precum și în zona de frontieră din nordul și nord-estul  Ucrainei.”

 





Ultima modificare a paginii: 24.02.2022

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii