UNTRR


Vești bune pentru digitalizarea transporturilor rutiere ! Germania ratifică protocolul e-CMR

Germania urmează să devină cea de-a 30-a țară la nivel mondial care va ratifica protocolul e-CMR, deschizând astfel calea pentru digitalizarea transporturilor rutiere. Parlamentul german a adoptat o lege privind digitalizarea documentelor utilizate în transportul rutier de mărfuri.

Intrat în vigoare în 2011, protocolul e-CMR a fost ratificat până în prezent de 29 țări – Belarus, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Iran, Letonia, Lituania, Luxembourg, Moldova, Olanda, Oman, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tadjikistan,  Turcia, Ucraina, Uzbekistan.

Prin Regulamentele din Pachetul de Mobilitate 1, intrate în vigoare în 20 august 2020 și publicate în Jurnalul Oficial cu numărul 249L din data de 31 iulie 2020 au fost recunoscute documentele digitale, și în special e-CMR:

- Regulamentul nr. 1055 din 15 iulie 2020 de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1071/2009, (CE) nr. 1072/2009 și (UE) nr. 1024/2012 în vederea adaptării acestora la evoluțiile sectorului transportului rutier prevede și utilizarea documentelor care „pot fi prezentate sau transmise electronic, utilizându-se un format structurat modificabil care poate fi folosit direct de computere pentru stocare sau procesare, cum ar fi scrisoarea electronică de trăsură (e-CMR) în temeiul Protocolului adițional de la Geneva la Convenția privind Contractul de transport internațional rutier de mărfuri (CMR) cu privire la scrisoarea electronică de trăsură din 20 februarie 2008.„

- Regulamentul nr. 1056 din 15 iulie 2020 privind informațiile electronice referitoare la transportul de mărfuri. Scopul acestui regulament este de a încuraja digitalizarea transportului de mărfuri și a logisticii, pentru a reduce costurile administrative, a îmbunătăți capacitățile autorităților competente de asigurare a respectării legii și a spori eficiența și sustenabilitatea transporturilor.

România a aderat la Protocolul adițional privind scrisoarea electronică de însoțire (e-CMR) pe 10 ianuarie 2019.

Având în vedere că și pentru efectuarea transportului rutier național contra cost de mărfuri se utilizează ca document de transport, scrisoarea de transport tip C.M.R., UNTRR a solicitat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii să materializeze implementarea e-CMR în România prin completarea legislației naționale cu prevederi în care să existe posibilitatea utilizării e-CMR de către operatorii de transport rutier și clienți.

e-CMR permite comunicarea fără dificultăți în cadrul procesului de logistică și îmbunătățește eficiența și calitatea lanțului de aprovizionare pentru toate părțile implicate. Folosind e-CMR, companiile își eficientizează transportul, asigură trasabilitatea mărfurilor în timp real, se reduc operațiunile administrative și costurile. În același timp, clienții pot ține evidența mai ușor a volumelor mari de operațiuni de transport.

Prin digitalizarea scrisorii de trăsură, toate părțile (expeditorii, transportatorii și destinatarii) dețin mai rapid și mai oportun informații despre date, iar expediția este livrată mai rapid.

Puteți urmări aici avantajele soluției e-CMR pentru transportatorii rutieri români.

Pentru soluții personalizate privind utilizarea e-CMR vă rugăm să ne contactați la adresa office@untrr.ro





Ultima modificare a paginii: 23.09.2021

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii