UNTRR


Ungaria: Modificări în sistemului electronic de taxare a drumurilor începând cu 03.02.2019

Începând din 3 februarie 2019 se instituie o obligație nouă de încărcare a datelor în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO. Scopul îl reprezintă setarea corectă a încadrării în categoria de poluare și modernizare a verificării.

Societatea “National Toll Payment Services” (NTPS) Plc., în cadrul sistemului HU-GO, care oferă posibilitatea de plată a taxei rutiere a autovehiculelor de marfă, care depășesc greutatea maximă admisă de 3,5t, a inițiat un program de dezvoltare al cărui scop este depistarea încadrărilor necorespunzătoare în categoriile de poluare, ajungându-se astfel la dezvoltarea verificării și modernizarea încasării taxei rutiere.

Elementele individuale ale programului vor fi introduse în mod continuu și gradual, măsurile conexe urmând a deveni integrale cel mai curând în a doua jumătate a anului 2019. În prima etapă va avea loc încadrarea în baza de date unitară și verificată a categoriei de poluare a autovehiculelor de marfă, apoi va urma introducerea setării, respectiv verificării automate și electronice a categoriei de poluare, care va completa metoda de verificare prin oprirea la fața locului, aplicată de organele desemnate pentru verificarea taxei rutiere.

În prezent se realizează etapa de încărcare cu date a programului. Pe pagina HU-GO.hu toți utilizatorii au posibilitatea să furnizeze datele de înregistrare de tip nou (marca, anul fabricației, seria șasiului, certificatul de înmatriculare). Începând din 3 februarie 2019, aceste informații trebuie furnizate în mod obligatoriu în sistemul HU-GO de către clienții care înregistrează un autovehicul cu indicativ al unei țări străine sau care modifică datele unui autovehicul deja înregistrat. Ulterior, încărcarea datelor va trebui realizată în cazul tuturor clienților HU-GO, ale căror date solicitate nu sunt disponibile în mod corespunzător.

Informațiile solicitate în decursul încărcării datelor sunt necesare pentru dovedirea corectitudinii încadrării în categoria de poluare.

După validarea de către NTPS Plc. a datelor încărcate, cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2019, va putea începe în Ungaria verificarea mai intensă, de tip nou, a veridicității încadrării în categoria de poluare și, pe lângă aplicarea amenzii, sistemul HU-GO va corecta în mod automat, cu informarea clientului, categoria de poluare furnizată greșit, sau, în cazul clienților care își îndeplinesc obligația de încărcare a datelor, va obliga autovehiculul în discuție la plata unei taxe rutiere corespunzătoare celei mai nefavorabile categorii de poluare, în concordanță cu directiva Eurovigneta. În asemenea cazuri, clienții vor plăti taxa rutieră pentru categoria de poluare cea mai nefavorabilă până când își îndeplinesc, în privința autovehiculului de marfă în discuție, obligația de încărcare corectă a datelor.

Scopul societății NTPS Plc. este de a contribui, pe baza principiului „poluatorul plătește”, la diminuarea poluării cauzate de autovehiculele de marfă. Prin introducerea serviciului central de setare a categoriei de poluare, poate scădea numărul cazurilor finalizate cu amenzi cumulate datorate încadrării greșite în categorie. Drept rezultat al acestui pas, încasarea taxei rutiere va fi mai exactă, putându-se reduce abuzurile legate de declararea categoriilor de poluare.

În spiritul reglementării Uniunii Europene și a practicii internaționale, verificarea încadrării în categorii de poluare este prevăzută și de normele juridice ungare. În decursul dezvoltării sistemului, societatea NTPS Plc. oferă transportatorilor în toate cazurile o perioadă de grație corespunzătoare, precum și posibilitatea de pregătire pentru cunoașterea și aplicarea noilor măsuri și servicii.

Surse: NTPS Plc., mae.ro

 





Ultima modificare a paginii: 29.01.2019

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii