UNTRR


DrivingStyle, aplicatia inteligenta care monitorizeaza piciorul soferului, valabila si in Romania

 

DrivingStyle, aplicaţia inteligentă care monitorizează piciorul şoferului, valabilă şi în România

8 iunie 2015

Costurile provenite din utilizarea necorespunzătoare a vehiculelor pot deveni istorie datorită sistemelor telematice sofisticate, care au ajuns să urmărească fiecare mişcare a şoferilor atât timp cât se află la volan. Cât de mult frânează, cât de des folosesc ambreiajul şi în general cât de bine controlează pedala, toate aceste informaţii sunt furnizate de soluţia DrivingStyle dezvoltată de WebEye, disponibilă de acum şi în România.

„Modul în care este exploatată maşina se reflectă, în definitiv, în  consum şi grad de uzură. Este aşadar extrem de util atât pentru patroni, cât şi pentru şoferi, să aibă o imagine cât mai fidelă asupra stilului de condus. Un stil de condus optim înseamnă costuri de întreţinere a maşinilor cu 15 – 20% mai mici, precum şi reducerea cu 5 – 8% a cheltuielilor pentru combustibil. Noul serviciu dezvoltat de WebEye, pe care l-am lansat şi în România, îi ajută pe manageri să cunoască stilul de condus al şoferilor şi să-l îmbunătăţească dacă este cazul”, a  declarat Levente Gall, directorul de vânzări al WebEye România.

Perfecționarea continuă a stilului de condus a devenit mai importantă astăzi, în contextul diversificării sarcinilor de transport, care presupune cunoștințe complexe din partea șoferilor: aceștia trebuie să fie capabili să realizeze sarcini de transport pe diferite tipuri de rute, respectiv pe diferite tipuri de autovehicule. Prin urmare, ei au nevoie de feedback permanent și actualizat despre modul în care li se dezvoltă abilitățile de condus, precum și despre aspectele care trebuie perfecționate.

Utilizând infrastructura sistemului existent, companiile pot obține, cu ajutorul aplicaţiei DrivingStyle, informații exacte și actuale nu numai despre parametrii de funcționare ai vehiculului, ci și despre obiceiurile de condus ale șoferilor. Sistemul oferă utilizatorului nu doar date brute, ci evaluează conducătorii de vehicule după un sistem de criterii predefinit. Evaluarea este complexă, fiecare şofer primind o notă pentru stilul de condus, în funcţie de modul în care utilizează pedala de frână, alegerea turaţiei, utilizarea pedalei de acceleraţie, alegerea cuplului de motor, rularea din inerţie, rularea motorului la relanti, utilizarea tempomatului şi a retarderului versus frână. Analiza și evaluarea combinată a acestor variabile ar fi foarte greoaie dacă s-ar realiza manual. Practic, este monitorizat în permanenţă piciorul şoferului. (vedeţi foto)

Firmele, respectiv conducătorii auto au posibilitatea de a se informa regulat în legătură cu valorile amintite și pot primi date statistice referitoare la flota auto, ceea ce ajută la verificarea tendințelor întregului parc auto. Pot fi solicitate nu numai date despre un anumit conducător auto, ci și despre vehicule, astfel încât să se obţină o imagine exactă chiar dacă în perioada dată vehiculul a fost condus de mai mulți șoferi. Acest sistem contribuie la

 

dezvoltarea abilităților de condus. Pe de o parte, şoferii află ce anume trebuie îmbunătăţit în comportamentul lor la volan, pe de altă parte managerii pot sprijini perfecționarea stilului de condus al șoferilor prin instruirea tehnicilor de condus personalizate, orientate pe aspectele ce trebuie dezvoltate.

Această soluție nouă are avantajul că este integrată în sistemul de servicii a WebEye – astfel clienții nu trebuie să utilizeze soluțiile mai multor sisteme diferite. Cu ajutorul ei pot fi identificate cheltuielile suplimentare care provin din utilizarea necorespunzătoare a camioanelor. Astfel se poate ajunge pe termen scurt la o economie însemnată în cheltuielile cu combustibilul și cu întreținerea. Uzarea înainte de vreme a pieselor și nevoia excesivă de service a vehiculelor se datorează, printre altele, și stilului de condus necorespunzător: rularea din inerție, fără apăsarea pedalei de accelerație, omiterea utilizării frânei de motor și a retarderului determină uzarea mai rapidă a frânei și a anvelopelor, alegerea incorectă a turației poate crește cheltuielile de service prin uzarea timpurie a motorului.

”Concurenţa în transporturi este atât de mare încât firmele care lucrează cu adaos comercial mic se pot dezvolta doar dacă își reduc cheltuielile. Dat fiind că două treimi din costurile de exploatare ale unui camion sunt determinate de stilul de condus, monitorizarea acestuia este vitală pentru firmele de transport. Prin utilizarea soluției care analizează stilul de condus și prin dezvoltarea abilităților șoferilor pe baza acestuia, cheltuielile de service pot scădea, conform estimărilor noastre, cu până la 15-20%. Nu este de neglijat nici supraconsumul care rezultă din obiceiurile de condus necorespunzătoare, deoarece prin corectarea lor cheltuielile cu combustibilul pot fi diminuate cu 5-8%. ”, a mai spus Levente Gall.

Cunoscând abilitățile de condus ale conducătorilor de vehicule este mai ușor de decis care dintre ei este cel mai potrivit pentru realizarea unei anumite sarcini de transport. Astfel, analiza stilului de condus contribuie și la eficientizarea organizării transporturilor. Prin scăderea cantității de combustibil consumat, respectiv prin diminuarea uzurii plăcuțelor de frână și a anvelopelor, emisia de noxe în aer se va reduce și ea, de aceea prin utilizarea noii soluții orientate spre dezvoltarea stilului de condus firmele de transport contribuie și la protecția mediului.

Explicaţie foto: Exemple de rapoarte care sunt furnizate companiilor de transport prin aplicaţia DrivingStyle

Despre Lambda-Com

Lider regional în domeniul soluţiilor telematice, grupul a fost înfiinţat în Ungaria în 2001 şi cuprinde astăzi diviziile WebEye, SpedMart, DataFlow şi BestWay. În 2006 a fost înfiinţată compania WebEye International, ca parte a grupului Lambda-Com, care dezvoltă soluţii în domeniul informatizării transporturilor. În prezent, WebEye activează în 14 ţări din Europa şi are 31,000 de sisteme telematice implementate.

 





Ultima modificare a paginii: 19.06.2015

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii