UNTRR


UNTRR solicită autorităţilor române să sprijine transportul rutier afectat de criza economică

UNTRR - Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România, asociaţie reprezentativă la nivel de ramură transporturi în România şi membră a Uniunii Internaţională a Transporturilor Rutiere - IRU solicită autorităţilor române să sprijine sectorul transporturilor rutiere pentru a impulsiona redresarea economică.

UNTRR îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia curentă în care se află sectorul transporturilor rutiere în România afectat de situaţia economică locală şi internaţională, situaţie dificilă prezentată şi la întâlnirea organizată de Comisia Europeană pe tema Impactului Crizei Economice asupra Transporturilor Rutiere în data de 20 aprilie la Bruxelles.

La nivel internaţional se înregistrează o scădere în activitatea de transport rutier de până la 50%, o dublare a numărului de falimente şi o creştere dramatică a şomajului (concedieri temporare sau definitive), care deja au atins 140.000 de posturi în UE, 120.000 de posturi în ţările CIS şi 200.000 de posturi în America de Nord.

Pe plan naţional UNTRR estimează că 20% din cei 25.000 de operatori de transport marfă şi 5.000 operatori de transport persoane din România ar putea da faliment în 2009 iar 40.000 de angajaţi din transporturi vor fi vizaţi de somaj în decursul acestui an.

Anul 2009 este extrem de dificil pentru transporturi, tarifele de transport au fost într-o scădere generală în primul trimestru al anului 2009 faţa de perioada similară a anului trecut iar volumul de marfă transportat este tot în scădere, evoluţia în descreştere este estimată pe baza datelor din trimestrelor III şi IV ale anului 2008 (volumul de marfă transportat la nivel naţional a scăzut cu -14% faţa de trimestrele III şi IV ale anului 2007 iar volumul de marfă transportat la internaţional a scăzut cu -5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007).

Transportul rutier nu este doar un alt mod de transport, este un important generator de creştere economică, iar puţini oameni îşi dau seama de semnificaţia transportului rutier pentru viaţa de zi cu zi. Fără transportul rutier niciunul dintre noi nu am avea revista preferată pe birou sau ceaşca de cafea dis de dimineaţă deoarece transportul rutier este ca o reţea capilară ce deserveşte orice punct, oricât de mic. Mai mult de 85% din transportul rutier se desfăşoară pe distanţe mai mici de 150 km, distanţe pentru care nu există o alternativă viabilă de transport.

Transportul rutier contribuie cu 340 miliarde de Euro la economia europeană, iar 4.5 milioane cetăţeni din Uniunea Europeană sunt angajaţi în transportul rutier. În România transportul rutier contribuie cu aproximativ 10% în PIB.

Recunoscând că transportul rutier reprezintă motorul unei economii iar vehiculele rutiere reprezintă un element vital al lanţului de transport UNTRR solicită autorităţilor vizate:

  • să acorde sprijin operatorilor de transport pentru a le permite să investească în continuare în vehicule inovative şi curate într-un mod asemănător cu cel aplicat producătorilor de autovehicule, pentru susţinerea afacerilor acestora şi evitarea reducerii activităţii,
  • să investească în infrastructura rutieră pentru a elimina blocajele şi costurile aferente acestora
  • să asigure absorbţia rapidă şi eficientă a fondurilor europene şi continuarea, într-un ritm mai susţinut a construcţiei de autostrăzi, ceea ce va permite, printre altele, reducerea ratei şomajului şi eliminarea strangulărilor, precum şi fluidizarea traficului,
  • să reducă taxele existente şi să nu mai creeze alte taxe noi deoarece acestea ameninţă redresarea economică şi competitivitatea
  • să încurajeze instituţiile financiare să asigure linii de credit astfel încât transportatorii rutieri să îşi finanţeze investiţiile şi operaţiile lor
  • să creeze un cadru administrativ şi legal care să permită industriei transporturilor rutiere să îşi menţină personalul ca inactiv fără a fi nevoie să recurgă la concedieri.

UNTRR - Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 de membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.








Ultima modificare a paginii: 04.05.2009

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii