UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 18 noiembrie 2013: Statul român prejudiciat în mod direct și indirect prin incapacitatea instituțională de control a autorizațiilor transportatorilor străini

18 NOIEMBRIE 2013

COMUNICAT DE PRESĂ
Statul român prejudiciat în mod direct și indirect prin incapacitatea instituțională de control a autorizațiilor transportatorilor străini

UNTRR solicită aplicarea imediată a principiului reciprocității în cazul măsurilor impuse de autorităţile din Turcia pentru operatorii de transport români


În data de 25.06.2013 a fost epuizat stocul de autorizații bilaterale de terță țară Turcia,  transporturile fiind limitate determinând suspendarea sau derularea cu greutate a contractelor de transport marfă deja contractate.


Lipsa unui rezultat pozitiv în procesul de negociere în cadrul Comisiei Mixte de la Ankara ce a avut loc în luna octombrie a.c., ne obligă să solicităm de urgenţă verificarea minuţioasă a actelor care însoțesc mărfurile transportate de vehiculele înmatriculate în Turcia, aplicarea reciprocă a tuturor cerințelor autorităților din Turcia, şi ca posibile viitoare măsuri, anularea întregului contingent de autorizaţii de tranzit acordate părţii turce de 29.000 autorizaţii şi limitarea numărului de autorizații cu plată, precum și restricționarea CEMT pe teritoriul României.


Problemele cu care se confruntă transportatorii rutieri români la intrarea pe teritoriul REPUBLICII TURCIA, au fost aduse la cunoștința autorităților din România, motiv pentru care UNTRR solicită autorităților din subordinea sau coordonarea Ministerului Transporturilor și a Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine luarea în regim de urgență a măsurilor necesare în vederea aplicării unui tratament egal transportatorilor turci.


Începând cu data de 1 septembrie 2013, autorităţile turceşti au pus în aplicare amenzi de 3000 de euro în mod abuziv pentru situații care sunt în afara - "lipsa" autorizaţiilor de terţă ţară sau pentru utilizare "incorectă". Dorim să se aplice acelaşi tratament şi operatorilor de transport turci pentru intrarea/tranzitul/ieşirea de pe teritoriul României. Măsurile solicitate au menirea de a apăra interesele transportatorilor români și de a elimina concurența neloială de pe piața transporturilor rutiere.


Incapacitatea instituțională de control a autorizațiilor necesare transportatorilor străini, în special ale transportatorilor turci, aduce prejudicii operatorilor de transport români care pierd contracte de sute de milioane de euro şi implicit statului român care pierde taxele şi impozitele directe şi indirecte aferente derulării acestor operaţiuni și prejudicierea statului de a încasa sumele necesare pentru drumuri pentru care statul român impune măriri de accize în cârca transportatorilor români.


UNTRR propune introducerea unor restricții de timp pentru utilizarea autorizațiilor CEMT – conform cu perioadele minime acceptate de Turcia în cazul utilizării autorizaţiilor CEMT din momentul ieşirii până în momentul intrării pe teritoriul Turciei cu aceeaşi autorizaţie CEMT.
UNTRR solicită impunerea utilizării autorizațiilor pentru efectuarea transporturilor cu vehicule având masa maximă totală admisă mai mică de 3,5 t, respectând principiul reciprocității.


UNTRR propune autorităților române să solicite autorizații CEMT pentru operațiuni bilaterale directe Turcia- Romania / România- Turcia în cazul în care factura care însoțește marfa este emisă de o societate care își are sediul în  oricare alt stat decât România sau Turcia.


Lipsa controlului la intrarea și ieșirea din România duce la imposibilitatea unor negocieri obiective cu partea turcă privind schimburile bilaterale de autorizații sau chiar la blocarea acestora. UNTRR iniţiază în continuare demersuri, în coordonare cu colegii de breaslă din ţările vecine, pentru alertarea tuturor autorităţilor relevante la nivel internaţional în vederea eliminării practicilor abuzive ale autorităţilor din Turcia.


In lipsa revizuirii atitudinii autorităţilor din Turcia, UNTRR va solicita anularea întregului contingent de 29.000 de autorizaţii de tranzit acordate părţii turce, limitarea numărului de autorizații cu plată, precum și restricționarea CEMT pe teritoriul României.


* * *


Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.





Ultima modificare a paginii: 28.03.2014

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii