UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 29.03.2020: UNTRR: Tarifele transportului rutier de mărfuri nu au crescut în această perioadă. Solicităm oprirea dezinformării, iar producătorii de alimente să nu pună în spatele transportatorilor creșterile de preț la raft

29.03.2020

Comunicat de presă

UNTRR: Tarifele transportului rutier de mărfuri nu au crescut în această perioadă. Solicităm oprirea dezinformării, iar producătorii de alimente să nu pună în spatele transportatorilor creșterile de preț la raft

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenția că anumite asociații ale producătorilor de alimente dezinformează masiv în media că tarifele pentru transportul rutier de mărfuri a crescut în contextul crizei provocate de noul coronavirus, pentru a justifica astfel creșterea prețurilor alimentelor la raft.

Toate companiile de transport care operează pe contracte au menținut înțelegerile precedente, iar cursele spot România – Italia au fost singurele care au înregistrat creșteri de tarife, din cauza incertitudinii situației conducătorilor auto la întoarcerea în țară. Eventualele costuri generate de întârzierea la frontiere sunt absolut modice.

Trebuie înțeles că un camion de 40 tone care poate transporta 24 de tone de produse este plătit în jur de 3 lei/km la intern. Astfel, acest tip de transport, la modul general, nu se poate opera decât cu autovehicule mai vechi de 8 ani, total amortizate, și care încă sunt suficient de fiabile să nu necesite bugete de reparații (uzual acestea se duc în medie la peste 600 euro/lună).

Costul transportului este doar o componentă extrem de mică a oricărui produs furnizat, de maximum 1%, în condițiile în care cele mai mari costuri sunt cele cu materia primă, forța de muncă, utilități, chiria/amortizarea spațiilor de producție, promovare, taxe și impozite, costul cu produsele nevândute, profitul producătorului, profitul magazinelor unde se vând produsele.

Dacă tariful transportului s-ar dubla, atunci impactul în costul total al produsului ar fi de 2% în loc de 1%. Pentru a transporta o marfă de 24 de tone pe o distanță de 100 km, producătorul plătește circa 300 lei. De exemplu, o pâine are o greutate de 500 grame, practic costul de transport este insignifiant, iar 90% din transporturile interne sunt sub 100 km.

La un produs de 10 lei, o ipotetică dublare a costurilor cu transportul de 1% ar însemna 0,1 lei in plus.

Clienții pot face singuri calcule să vadă că și pentru produse la care ponderea costurilor cu transportul ar fi de 5%, dublarea acestui cost ar însemna adăugarea la prețul existent al unui produs de 10 lei la raft a unei valori de 0,5 lei.

Este cel puțin exagerat să spună cineva că va crește prețul produselor din cauza unei scumpiri inexistente la transport.

UNTRR consideră absolut inacceptabilă abordarea acelor comercianți care doresc să speculeze momentul de criză generat de COVID-19 pe spatele firmelor de transport rutier și a angajaților acestora care se expun pentru a livra alimente, medicamente și echipamente.

Pentru a realiza transport intern cu camioane noi, tariful pe intern ar trebui să fie 4,6-4,9 lei/km. Totodată, având în vedere că România este o țară cu o balanță comercială externă negativă, fluxul de marfă pentru export este mult mai mic, iar camioanele pleacă la export cu tarife extrem de mici doar pentru a putea recupera din costurile de relocare.

În acest moment, peste tot în Europa este disponibilă o supracapacitate de transport din cauza faptului că o serie de industrii și-au oprit activitatea și implicit camioanele care deserveau aceste industrii nu mai au ce transporta.

Când oferta de transport este mai mare decât cererea, sigur nu se poate vorbi de o creștere a tarifului de transport. Dar nici nu se poate opera transport intern cu un camion nou de 40 tone care costă peste 100.000 de euro la tarif de taxi.

 

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

 

Ultima modificare a paginii: 29.03.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii