UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 27.02.2022: UNTRR mulțumește Ministerului Transporturilor, MAE și MAI pentru intervenție și implicare cu privire la regimul vizelor și autorizațiilor de transport, pentru revenirea în țară a conducătorilor auto profesioniști români din Ucraina și Rusia. UNTRR solicită în continuare implicarea autorităților române, întrucât partea ucraineană nu lasă șoferii să se întoarcă acasă și dau prioritate exclusiv refugiaților

27.02.2022

 

Comunicat de presă

UNTRR mulțumește Ministerului Transporturilor, MAE și MAI pentru intervenție și implicare cu privire la regimul vizelor și autorizațiilor de transport, pentru revenirea în țară a conducătorilor auto profesioniști români din Ucraina și Rusia. UNTRR solicită în continuare implicarea autorităților române, întrucât partea ucraineană nu lasă șoferii să se întoarcă acasă și dau prioritate exclusiv refugiaților

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) mulțumește Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) pentru intervenția către autoritățile din Belarus, Turcia și Georgia și că a obținut posibilitatea pentru șoferii profesioniști ai camioanelor românești aflate în Rusia de a se întoarce acasă prin aceste țări chiar dacă nu au autorizațiile de tranzit uzuale necesare pentru accesul camioanelor.

MTI a transmis că s-a dispus suspendarea autorizațiilor de transport tranzit prin Belarus, Georgia și Turcia.

Totodată, asociația transportatorilor din Belarus a confirmat UNTRR că începând cu 25.02.2022 și până pe 11.03.2022, operatorii de transport rutier români pot tranzita Belarus fără autorizație de transport tranzit de Rusia.  Transportatorii români se pot deplasa către orice punct de trecere a frontierei dintre Belarus și UE, inclusiv cu Polonia.

UNTRR mulțumește Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pentru implicare în a obține posibilitatea ca șoferii profesioniști români să poată trece prin aceste țări fără vize și pentru intervențiile punctuale în a facilita intrarea în România a șoferilor profesioniști care nu sunt lăsați să avanseze de partea ucraineană. De asemenea, UNTRR mulțumește Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru intervenția generală de a facilita revenirea în țară a șoferilor profesioniști prin punctele de trecere a frontierei dintre România și Ucraina.

MAE a informat UNTRR că începând cu 25.02.2022, poliția de frontieră română suspendă cerința prezentării vizei române la intrarea în România tuturor celor care părăsesc Ucraina fie direct, fie prin punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova, care se refugiază sau tranzitează România spre țara de destinație. În această categorie intră și conducătorii auto ucraineni sau turci.

MAE este în contact cu autoritățile din Belarus și Turcia în vederea suspendării regimului vizelor.

 

În ceea ce privește rutele alternative pentru întoarcerea camioanelor în România, ocolind Ucraina, UNTRR recomandă deplasarea spre Letonia, pe la punctul de trecere a frontierei  Terehova – Buracki, click aici pentru a consulta site-ul cu timpii de așteptare la frontieră.

Reamintim că inclusiv țări terțe unde cetățenii români merg fără vize, precum Turcia, solicită șoferilor profesioniști români deținerea unei vize care se obține exclusiv de la consulat. Mulți șoferi profesioniști au fost surprinși de evenimentele tragice din ultimele zile pe teritoriul Federației Ruse, după ce au fost în tranzit prin Ucraina, astfel că nu dețin vize de Belarus sau Turcia, și nici autorizații de tranzit pentru  Belarus, Turcia sau Georgia.

Șoferii profesioniști care au operat curse spre Moscova se pot întoarce în România prin Letonia sau Belarus, iar cei care au avut curse spre centrul sau estul Rusiei pot reveni în țară prin Georgia și Turcia.

Reamintim că pentru a putea efectua transporturi internaționale în afara UE sunt necesare vize pentru șoferii profesioniști, autorizații pentru camioane și documente vamale pentru mărfuri.

UNTRR reiterează solicitarea către Guvernul României să intervină de urgență pe lângă autoritățile din Ucraina pentru a asigura cu prioritate revenirea în România a conducătorilor auto profesioniști români care conduc autovehicule comerciale înmatriculate în România și care au fost surprinși pe teritoriul Ucrainei de evenimentele militare.

La punctul de trecere a frontierei Porubne - Siret, autoritățile ucrainene permit ieșirea din țară doar a refugiaților, iar camioanele companiilor românești nu sunt lăsate să iasă decât cu intervenția punctuală în fiecare zi a autorităților române. Putem aprecia că dacă în România au intrat în țară camioanele aflate în coadă după 2 zile, în Republica Moldova camioanele stau la coadă de 3 zile pentru a intra în țară dinspre Ucraina.

UNTRR înțelege preocuparea umanitară, dar consideră că și conducătorilor români trebuie să li se acorde asistență, de urgență, pentru repatriere, nu numai refugiaților.  Nu putem aștepta să iasă toți cetățenii Ucrainei ca refugiați înainte ca românilor să le fie permisă întoarcerea în România! Autoritățile române au datoria de a asigura cu prioritate repatrierea cetățenilor români.

UNTRR  pune la dispoziția transportatorilor români adresa de e-mail office@untrr.ro unde aceștia pot comunica coordonatele camioanelor aflate în Ucraina și Rusia. În vederea transmiterii către autorități sunt necesare următoarele date: numele și datele de contact ale șoferilor, număr înmatriculare și  poziție camion, datele de contact ale firmei. Persoană contact UNTRR pentru telefon, sms, whatsapp: Delia COSTESCU: +40 720 999 258.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Ultima modificare a paginii: 27.02.2022

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii