UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 24.05.2021: UNTRR solicită Guvernului României și autorităților franceze și europene protejarea șoferilor și vehiculelor care transportă mărfuri pe relația UE - Regatul Unit

24.05.2021

Comunicat de presă

UNTRR solicită Guvernului României și autorităților franceze și europene protejarea șoferilor și vehiculelor care transportă mărfuri pe relația UE - Regatul Unit

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului României, Ambasadei României în Franța și Ambasadei Franței în România intervenția pe lângă autoritățile franceze și europene pentru a apăra transportatorii rutieri de atacurile imigranților din parcări și din zona portului Calais.

Ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a condus la scăderea numărului de transportatori care operează pe relația cu Marea Britanie, în timp ce numărul de imigranți a continuat să crească, iar automat camioanele au devenit o țintă sigură pentru furturi și în încercarea acestora de a trece Canalul Mânecii.

În ultima perioadă, situația este total pierdută de sub control, autoritățile nu se implică în prevenție, doar amendează transportatorii rutieri atunci când găsesc imigranți care se ascund în camioane. Deși camioanele sunt dotate cu lacăte speciale și șoferii sunt instruiți, imigranții tot găsesc modalități de a se urca în vehicule, iar dacă sunt descoperiți, uneori aceștia recurg la violență, astfel că viața șoferilor este în pericol. În ciuda faptului că schema de acreditare privind prevenirea migrației ilegale, implementată de autoritățile din Regatul Unit, este benefică sectorului de transport rutier, iar firmele de transport rutier investesc în sisteme eficiente pentru a reduce intrarea pe teritoriul Marii Britanii a imigranților clandestini, totuși există situații în care șoferi onești sunt amendați dacă sunt descoperiți imigranți clandestini în camion. 

În plus, infrastructura europeană duce lipsă acută de locuri de parcare securizate și de locuri de cazare adecvate șoferilor profesioniști.

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, în UE există un deficit de 100.000 de spații de parcare pentru camioane, iar din cele existente (300.000), mai puțin de 3% sunt etichetate și certificate drept sigure.

Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) estimează că la nivel european pierderile anuale cauzate de furturile de mărfuri se ridică la 7 miliarde de euro. Conform IRU, 75% din astfel de incidente au loc în locuri de parcare.

UNTRR a raportat încă din 2014 problema lipsei de parcări securizate din Franța, când mai multe camioane românești și poloneze au fost vandalizate în timpul repausului de noapte al șoferilor. Cu toate acestea, autoritățile franceze și europene au preferat să ia măsuri protecționiste împotriva operatorilor de transport străini, decât măsuri de creștere a siguranței în parcări

UNTRR solicită intervenția autorităților franceze și europene și implicarea Guvernului României pentru protejarea șoferilor profesioniști, cât și a vehiculelor care transportă mărfuri către Regatul Unit.

Nu în ultimul rând, UNTRR solicită autorităților române să creeze locuri de parcare sigure în România pentru a preveni ca astfel de incidente, precum cel din Franța, să aibă loc.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

 

Ultima modificare a paginii: 24.05.2021

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii