UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 23.12.2020: UNTRR solicită intervenția autorităților române pentru restabilirea normalității în transporturile rutiere între Marea Britanie și UE, precum și suspendarea restricțiilor de circulație și derogări de la timpii de conducere în statele membre UE

23.12.2020

Comunicat de presă

UNTRR solicită intervenția autorităților române pentru restabilirea normalității în transporturile rutiere între Marea Britanie și UE, precum și suspendarea restricțiilor de circulație și derogări de la timpii de conducere în statele membre UE

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită intervenția Președinției României, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pe lângă cele britanice pentru a acorda prioritate autocarelor și vehiculelor care transportă șoferi profesioniști, și să-i excludă de la plata testului COVID-19 pe baza documentelor doveditoare (contract de muncă, licență, card tahograf) că aceștia sunt angajați ai unei firme de transport rutier.

Reamintim că Franța și Marea Britanie au ajuns în data de 22.12.2020 la un acord de redeschidere a frontierei dintre cele două țări pentru a permite reluarea serviciilor de transport de mărfuri însoțite și a unor servicii de transport călători, fiind necesar un test negativ de coronavirus efectuat în ultimele 72 de ore.

Testarea șoferilor profesioniști se va face pe aerodromul Manston din Kent, unde personalul abilitat le va oferi teste conducătorilor auto pentru a fi auto-administrate în cabine, sub supraveghere. Rezultatul va fi comunicat șoferilor prin mesaj text sau email, urmând să fie identificați prin numărul de înmatriculare.

Șoferii profesioniști care se deplasează din Marea Britanie către România fără a se afla la bordul camioanelor vor trebui să realizeze un test COVID-19 privat pentru a continua călătoria.

Totodată, UNTRR atenționează că începând cu 24.12.2020 intră în vigoare o serie de interdicții de circulație pentru vehiculele comerciale în majoritatea țărilor UE cu ocazia sărbătorilor de iarnă: Franța, Germania, Spania, Italia, Austria, Slovenia, Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Croația, Ungaria, Bulgaria și România.

UNTRR solicită autorităților române intervenția pe lângă autoritățile din statele membre și Comisia Europeană pentru suspendarea aplicării acestor restricții de circulație, precum și acordarea unor derogări de la timpii de conducere și de odihnă în vederea oferirii unei soluții reale pentru deblocarea vehiculelor comerciale și a șoferilor care încă sunt captivi în Marea Britanie. În caz contrar, blocajul șoferilor profesioniști se va muta din Marea Britanie în diferite țări europene.

Reamintim că prin Pachetul Mobilitate 1 efectuarea repausului săptămânal normal de 45 de ore în cabina vehiculelor nu este permisă, fiind interzis astfel dreptul șoferilor de a fi protejați sanitar prin expunerea la infectarea cu Covid-19. Măsura ar trebui suspendată sau lăsată la opțiunea șoferilor până la încetarea pandemiei Covid-19.

UNTRR solicită Comisiei Europene să accepte și să promoveze aceste derogări în vederea restabilirii cursului normal de lucru în industria de transport rutier europeană.

Decizia de a suspenda circulația mărfurilor contravine grav recomandărilor practice emise de Comisia Europeană privind înființarea „culoarelor verzi” – puncte de trecere a frontierei pentru toate vehiculele de transport de marfă, unde verificările și controalele medicale eventuale se efectuează în cel mult 15 minute.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

 

Ultima modificare a paginii: 23.12.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii