UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 23.11.2020: Companiile de transport din România pot recupera o parte din taxa de drum plătită în Germania în perioada 2017 - 2020

23.11.2020

Comunicat de presă

Companiile de transport din România pot recupera o parte din taxa de drum plătită în Germania în perioada 2017 - 2020

Companiile de transport rutier din România care au achitat taxe de drum în Germania, în perioada 2017 -2020, pot recupera între 4% și 7% din cuantumul acestora, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că statul german a încasat suplimentar și nelegal sume aferente taxării infrastructurii de la transportatorii rutieri.

Cea mai eficientă soluție de rambursare a taxei de drum plătite în plus este prin înregistrarea pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, pusă la dispoziție de firma de avocatură Hausfeld din Germania și compania eClaim GmbH, în parteneriat cu Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Termenul limită de înscriere este 4 decembrie 2020.

La 28 octombrie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că modalitatea de calcul a taxelor de drum în Germania pentru camioane încalcă legislația europeană. La calcularea taxei de drum, Germania a luat în considerare costurile poliției rutiere, cu toate că acest lucru nu este permis în legislația europeană. În calculul taxei de drum ar fi trebuit inclus doar costul infrastructurii.

Prin urmare, toate firmele care au plătit suplimentar taxele de drum au dreptul la o rambursare din partea statului german, iar conform datelor actuale, aceasta se ridică între 4% și 7%.

Perioada de prescripție pentru cererile de rambursare este de trei ani. Astfel, rambursările pentru perioada de înainte de 2017 nu mai pot fi revendicate de către companii, cu excepția cazului în care acestea au luat deja măsuri pentru a suspenda sau întrerupe limitarea într-o etapă anterioară. Pentru taxele de drum plătite în 2017, perioada de prescripție va expira la 31 decembrie 2020, de aceea sunt recomandate acțiuni urgente pentru ca cererile din 2017 să fie menținute.

După înregistrarea pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, firmele vor primi un email de confirmare, urmând ca în perioada următoare le fie trimise documentele pentru semnare. Astfel, vor trebui semnate și încărcate pe platformă mandatul și acordurile de finanțare, iar o procură trebuie semnată și trimisă la Hausfeld prin poștă.

După semnarea contractelor între compania de transport și firma de avocatură Hausfeld,  trebuie furnizate informații despre taxele de drum plătite, respectiv toate facturile lunare din 2017 până în 2020.

eClaim GmbH va acoperi toate cheltuielile de judecată, precum și onorariile Hausfeld în schimbul unui comision în caz de succes. Există diferite valori ale comisionului de succes care depind de modul de soluționare al cazului - dacă se ajunge la o înțelegere cu statul german înainte de a se întreprinde orice acțiune în justiție, sau trebuie să se desfășoare proceduri unice sau sunt necesare procese individuale pentru fiecare companie.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane. 

 

Ultima modificare a paginii: 23.11.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii