COMUNICAT DE PRESĂ, 21.12.2018: UNTRR solicită Președintelui României să promulge în cel mai scurt timp Legea pentru aderarea României la Protocolul adițional e-CMR

21.12.2018

Comunicat de presă

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Președintelui României, Klaus Iohannis, să promulge în cel mai scurt timp Legea pentru aderarea României la Protocolul adițional privind scrisoarea electronică de însoțire (e-CMR).

România a aderat la Convenția referitoare la contractul de transport rutier internațional de mărfuri pe șoșele (CMR) prin Decretul nr. 451 din 1972. În prezent Convenția CMR este ratificată de 55 de țări, iar în luna mai 2008 a fost deschis spre semnare Protocolul Adițional la Contractul pentru Transportul Internațional de Mărfuri pe Șosele care prevede utilizarea CMR electronic (e-CMR) și a fost semnat de 8 țări – Belgia, Elveția, Finlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Suedia.

Intrat în vigoare în 2011, protocolul e-CMR a fost ratificat până în prezent de 17 țări - Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Iran, Letonia, Lituania, Luxembourg, Olanda, Moldova, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția și Turcia, iar Germania va adopta Protocolul adițional e-CMR în 2019.

Convenția Națiunilor Unite asupra Contractului de Transport Internațional de Mărfuri pe șosele (CMR) reglementează contractul de transport de mărfuri pe șosele, cu titlu oneros, care se efectuează cu vehicule, când locul primirii mărfii și locul prevăzut pentru eliberare, așa cum sunt indicate în contract, sunt situate în două țări diferite, dintre care cel puțin una este țară contractantă, independent de domiciliul și de naționalitatea participanților la contract.

După aprobarea de către Camera Deputaților, în data de 10.12.2018, Senatul României a adoptat Legea pentru aderarea României la Protocolul adițional privind scrisoarea electronică de însoțire, e-CMR (Legea 654/2018), aceasta fiind transmisă spre promulgare Președintelui României.

UNTRR consideră că e-CMR va contribui la digitalizarea documentelor aferente transportului de mărfuri, fiind un instrument de sprijinire a creșterii eficienței lanțurilor de logistică, dar și a monitorizării ușoare a fluxurilor de mărfuri, în special cele purtătoare de accize sau cu risc sporit de fraudă.

* * *

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Ultima modificare a paginii: 21.12.2018