UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 21.06.2017: Electronizarea CMR face primii pași și în Balcani - UNTRR salutã participarea autoritãților relevante din România alãturi de cele din Grecia la seminarul organizat de IRU și OFAE în Salonic în perioada 22-23 iunie 2017

21.06.2017

COMUNICAT DE PRESĂ

Electronizarea CMR face primii pași și în Balcani - UNTRR salută participarea autorităților relevante din România alături de cele din Grecia la seminarul organizat de IRU și OFAE în Salonic în perioada 22-23 iunie 2017

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR a invitat Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanțelor, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) la evenimentul ”eCMR: Digitalizarea transportului rutier”, organizat de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere - IRU împreună cu Federația Elenă a Transportatorilor Rutieri – OFAE, în perioada 22 – 23 iunie 2017 la Salonic, Grecia, pentru a avea o mai bună înțelegere a avantajelor e-CMR în cadrul industriei transporturilor rutiere, prin adoptarea Protocolului e-CMR de către România.

Evenimentul își propune să evidențieze beneficiile implementării eCMR în operațiunile naționale de transport rutier, creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și posibilitatea implementării unui proiect pilot la nivel transfrontalier în regiunea balcanică.

Convenția Națiunilor Unite asupra Contractului de Transport Internațional de Mărfuri pe șosele (CMR) reglementează contractul de transport de mărfuri pe șosele, cu titlu oneros, care se efectuează cu vehicule, când locul primirii mărfii și locul prevăzut pentru eliberare, așa cum sunt indicate în contract, sunt situate în două țări diferite, dintre care cel puțin una este țară contractantă, independent de domiciliul și de naționalitatea participanților la contract.

Având în vedere că această Convenție este ratificată de 55 de țări, în luna mai 2008 a fost deschis spre semnare Protocolul Adițional la Contractul pentru Transportul Internațional de Mărfuri pe Șosele care prevede utilizarea CMR electronic (e-CMR). Protocolul a fost ratificat de 11 țări - Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda,  Slovacia, Spania și Elveția.  Franța și Spania au început în acest an utilizarea e-CMR atât între cele două țări, dar și prin programe pilot pentru implementarea e-CMR pentru transport național.

UNTRR a realizat toate demersurile necesare către Președinția României, Guvern și Ministerul Afacerilor Externe pentru ratificarea în cel mai scurt timp a Protocolului e-CMR, acestea fiind instituțiile abilitate să trimită către Organizația Națiunilor Unite (ONU) protocolul e-CMR semnat.

UNTRR consideră că e-CMR va contribui la digitalizarea documentelor aferente transportului de mărfuri, fiind un instrument de sprijinire a creșterii eficienței lanțurilor de logistică, dar și a monitorizării ușoare a fluxurilor de mărfuri, în special cele purtătoare de accize sau cu risc sporit de fraudă.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.





Ultima modificare a paginii: 21.06.2017

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii