UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 21.05.2020: UNTRR SOLICITĂ GUVERNULUI ȘI MTIC SĂ PERMITĂ TRANSPORTUL RUTIER INTERNAȚIONAL DE PERSOANE, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE SITUAȚIA ACTUALĂ A CONDUS LA APARIȚIA SPECULEI IAR PASAGERII SE CONFRUNTĂ CU UN DISCONFORT MAXIM ȘI UN RISC SANITAR CRESCUT

21.05.2020

COMUNICAT DE PRESĂ

UNTRR SOLICITĂ GUVERNULUI ȘI MTIC SĂ PERMITĂ TRANSPORTUL RUTIER INTERNAȚIONAL DE PERSOANE, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE SITUAȚIA ACTUALĂ A CONDUS LA APARIȚIA SPECULEI IAR PASAGERII SE CONFRUNTĂ CU UN DISCONFORT MAXIM ȘI UN RISC SANITAR CRESCUT

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicită Guvernului și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) să permită transportul internațional rutier al lucrătorilor români cu contracte în UE și să se coordoneze cu celelalte State Membre UE pentru revenirea la normalitate în transportul internațional de pasageri - cu prioritate pentru transportul lucrătorilor cu contracte în alte state.

În lipsa autocarelor s-a ajuns la blocaje și la situații revoltătoare, extrem de periculoase pentru pasagerii români. Aceștia sunt nevoiți să utilizeze microbuze, în condiții precare, generând apariția speculei. Pasagerii plătesc mai scump condiții de transport cu disconfort maxim și cu risc sanitar crescut.

Întrucât nu există o coordonare între statele membre, sunt adoptate măsuri contradictorii, iar relaxarea condițiilor de transport rutier internațional de pasageri nu se va putea realiza. Astfel, pasagerii vor avea de suferit în lipsa soluțiilor viabile de deplasare către locurile de muncă, dar și firmele de transport care în continuare vor avea activitatea blocată, impactul fiind major și asupra bugetului de stat.

Reamintim că UNTRR a solicitat în numeroase rânduri deblocarea transportului rutier internațional de persoane și aplicarea acelorași reguli pentru toate modurile de transport. Considerăm că așa cum se permite plecarea la lucru cu avion charter, tren și cu autoturism, trebuie să fie permisă și deplasarea cu autocarele, atât pentru a permite celor care au contracte să ajungă la locul de muncă și să reducă presiunea pe bugetul statului, cât și pentru a permite transportatorilor de persoane să organizeze similar cu liniile aeriene curse charter spre țări precum Germania, Spania, Franța.

Potrivit comunicării Comisiei Europene, COVID-19: Orientări privind restabilirea progresivă a serviciilor de transport și de conectivitate, statele membre ar trebui să se asigure că operatorii de transport și furnizorii de servicii care furnizează servicii echivalente pentru aceeași rută sunt supuși unor măsuri echivalente. Obiectivul ar trebui să fie acela de a oferi același nivel de siguranță, claritate și predictibilitate pentru pasageri, pentru a evita discriminarea și pentru a păstra condițiile de concurență echitabile. Totodată, ar trebui extinsă disponibilitatea opțiunilor de transport colectiv pentru a oferi alternative de mobilitate pentru toți cetățenii.

Cu toate acestea, prin HG nr.24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, s-a menținut suspendarea transportului rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional. Deși actul normativ prevede că această suspendare nu se aplică transportului rutier internațional prin servicii ocazionale al lucrătorilor români cu contracte în alte state dacă sunt îndeplinite anumite condiții cumulative, în realitate este dificil pentru un transportator român să prezinte ARR “acordul, aprobarea sau avizul statelor tranzitate și a statului de destinație privind desfășurarea cursei”.

UNTRR solicită autorităților relevante din România să se coordoneze cu autoritățile din țările vecine pentru facilitarea desfășurării curselor internaționale operate de transportatorii români de persoane și pentru relaxarea măsurilor în mod coordonat și eficient.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane

Ultima modificare a paginii: 21.05.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii