UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 15.07.2021: GUVERNUL ROMÂNIEI INSTITUIE MĂSURA CARANTINEI PENTRU ȘOFERII PROFESIONIȘTI CARE VIN DIN ȚĂRI AFLATE ÎN ZONA VERDE! UNTRR solicită exceptarea tuturor șoferilor profesioniști de la măsurile de carantină, de la prezentarea unui test RT-PCR sau a unei dovezi de confirmare a vindecării de infecția cu Sars-Cov-2 pentru evitarea blocajelor la frontiere și respectarea culoarelor verzi din UE

15.07.2021

COMUNICAT DE PRESĂ

GUVERNUL ROMÂNIEI INSTITUIE MĂSURA CARANTINEI PENTRU ȘOFERII PROFESIONIȘTI CARE VIN DIN ȚĂRI AFLATE ÎN ZONA VERDE! UNTRR solicită exceptarea tuturor șoferilor profesioniști de la măsurile de carantină, de la prezentarea unui test RT-PCR sau a unei dovezi de confirmare a vindecării de infecția cu Sars-Cov-2 pentru evitarea blocajelor la frontiere și respectarea culoarelor verzi din UE

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Prim-Ministrului României, Florin Cîțu, Ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, Secretarului de Stat din MAI, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Dr. Raed Arafat și Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, exceptarea șoferilor români și străini de la măsurile de carantină și de la prezentarea unui test RT-PCR sau a unei dovezi de confirmare a vindecării de infecția cu Sars-Cov-2, pentru evitarea blocajelor la frontiere și respectarea culoarelor verzi din UE.

UNTRR înțelege necesitatea impulsionării campaniei de vaccinare, însă șoferii profesioniști sunt lucrători esențiali și s-au aflat în linia întâi încă de la începutul pandemiei, livrând bunurile necesare pentru consumul și sănătatea populației. România are un deficit de șoferi profesioniști, iar orice decizie de carantinare a acestora poate duce la blocaje grave în lanțurile de aprovizionare, dar și la o scădere a afacerilor firmelor de transport rutier (industria de transport rutier generează 5% din PIB și are o contribuție de 5,68 miliarde euro la exportul de servicii în 2020 și de 6,26 miliarde euro în 2019).

Totodată, prevederile Hotărârii nr. 43 din 01.07.2021 sunt discriminatorii pentru conducătorii auto care sosesc în România din țări terțe care se află în zona verde conform listei cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată și cărora li se solicită la intrarea pe teritoriul național a dovezii vaccinării, testului negativ PCR sau vindecării după infecția cu Sars-Cov-2.

De exemplu, Slovenia, după ce inițial a introdus măsura carantinei pentru toate persoanele care sosesc în acest stat începând cu 15 iulie 2021, a revenit și a introdus excepții de la măsura carantinei și prezentării testului negativ PCR pentru toate persoanele angajate în domeniul transporturilor internaționale pentru o perioadă de tranziție din 14 iulie până pe 15 august 2021. Scopul extinderii excepțiilor este de a permite conducătorilor auto să se pregătească pentru noua reglementare privind condițiile de intrare în Slovenia.

Totodată, atragem atenția că, potrivit HOTĂRÂRII nr. 43 din 01.07.2021, ”lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate, care la intrarea în țară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi”, sunt exceptați de la măsura carantinei, iar în acest caz, lucrătorii din transportul rutier sunt discriminați în raport cu aceștia.

De menționat că încă de anul trecut, Comisia Europeană a implementat culoarele verzi și a îndemnat statele membre să renunțe la restricțiile de călătorie și carantina obligatorie a lucrătorilor din sectorul transporturilor care nu prezintă simptome. Astfel, lucrătorii din transporturile rutiere nu ar trebui să fie împiedicați să treacă o frontieră internă pentru a-și îndeplini funcțiile în domeniul transporturilor.

În acest sens, UNTRR solicită modificarea HOTĂRÂRII nr. 43 din 01.07.2021, prin reintroducerea excepțiilor de la măsura carantinei sau prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau prezentării dovezii confirmării vindecării după infecția cu Sars-Cov-2 pentru:

- conducătorii  autovehiculelor  de  transport  marfă  cu  capacitatea  maximă autorizată  mai  mare  de  2,4  tone  precum  și  conducătorii  autovehiculelor  pentru transport   persoane   care   au   mai   mult   de   9   locuri   pe   scaune,   inclusiv   locul conducătorului

- conducătorii  auto, care  se  deplasează  în  interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un  alt  stat  membru  al Uniunii  Europene  sau  dintr-un  alt  stat  al  Uniunii  Europene  în  statul  de  rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu.

UNTRR SOLICITĂ ADOPTAREA ACESTOR MODIFICĂRI DE URGENȚĂ PENTRU A SE DEBLOCA SITUAȚIA ÎN CARE CONDUCĂTORII AUTO PROFESIONIȘTI SUNT PUȘI ÎN CARANTINĂ CHIAR DACĂ SOSESC ÎN ROMANIA DIN ȚĂRI DIN ZONA VERDE!

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

 

Ultima modificare a paginii: 15.07.2021

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii