COMUNICAT DE PRESĂ, 12.05.2015: T-Festival, un eveniment maraton care a adus la un loc atât concursuri specifice și public larg, cât și 6 conferințe dedicate industriei de transport
12.05.2015
Comunicat de presă
T-Festival: un eveniment maraton care a adus la un loc atât concursuri specifice și public larg, cât și 6 conferințe dedicate industriei de transport
T-Festival, cel mai mare festival dedicat transportatorilor din Sud-Estul Europei, s-a încheiat cu succes, după un adevărat maraton de spectacole, demonstrații și evenimente pentru publicul prezent în perioada 8-10 mai la Romexpo.
Organizat de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) și Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU), T-Festival a reunit cei mai mari producători de camioane, semiremorci, vehicule comerciale, dealerii de motociclete și echipamente. Totodată, la finalul celor 3 zile publicul a putut afla care sunt ”Cel mai frumos camion”, ”Cea mai frumoasă motocicletă” și ”Cea mai populară trupă rock”, valoarea totală a premiilor fiind de 16.000 euro.
”Considerăm că cea de-a treia ediție a T-Festival a fost un succes și vom continua să organizăm aceste evenimente dedicate transportatorilor, pentru a crea un mediu propice în care toate părțile interesate să se reunească pentru a-și dezvolta afacerile. Acest eveniment a fost, în primul rând, o oportunitate pentru noi colaborări și oportunități de afaceri între transportatori și clienții acestora, producătorii de camioane, precum și furnizorii de produse și servicii care se adresează industriei transporturilor. Ne bucurăm că am adus în atenția publicului bucureștean, pentru prima dată, această combinație de camioane tunate – motociclete customizate – muzică rock în cadrul T-Festival”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.
Câștigătorii trofeelor internaționale T-Festival-”Cel mai frumos camion”, ”Cea mai frumoasă motocicletă” și ”Cea mai populară trupă rock”
Trofeul de ”Cel mai frumos camion” și premiul cel mare de 3.000 euro și produse și servicii în valoare de 2.000 euro a fost câștigat de Ioan Nagl de la firma OST Transport, care s-a înscris în competiție cu un cap tractor Scania R 500 decorat cu elemente inspirate din filmul Iron Man. Locul al doilea a fost ocupat de camionul DAF XF al firmei Larimixspeed, posesor fiind Mihai Ștefan, care a primit produse și servicii în valoare de 1.500 euro, în timp ce camionul Freigthliner Coronado deținut de Ion Stancu de la firma Standard Industry s-a clasat pe a treia poziție și a primit produse și servicii de 1.000 euro. Premiul de popularitate din partea publicului, constând în produse și servicii de 500 euro, a revenit lui Mihai Tomescu, posesorul unui camion Peterbilt. În plus, toți participanții la concursul ”Cel mai frumos camion” au primit câte un card de motorină cu 200 de litri din partea UNTRR.
”Cea mai frumoasă motocicletă” a fost desemnată o motocicletă construită de la zero și deținută pe Dorin Arpad Racz, care a primit premiul cel mare de 2.000 euro plus premii surpriză de 400 euro de la sponsorii T-Festival. Pe locul al doilea s-a clasat Marcel Chiva, fiind câștigător a produse și servicii de 1.500 euro și a unor premii surpriză de 400 euro de la sponsorii T-Festival, în timp ce locul al treilea ocupat de Leorda Santiago a fost recompensat cu produse și servicii de 1.500 euro și a unor premii surpriză de 150 euro. Premiul de popularitate constând în produse și servicii de 1.000 euro și premii surpriză de 150 de euro a fost câștigat de către Andi Ceuca.
Titlul de ”Cea mai populară trupă rock” a fost primit de către trupa Fallen, următoarele clasate fiind The Kryptonite Sparks și Maddriven. Trupa câștigătoare a fost recompensată cu 2.000 euro, restul primind 1.000 euro, respectiv 500 euro.
Pe perioada celor 3 zile de festival, UNTRR a organizat sau găzduit 6 conferințe și seminarii tematice dedicate industriei transporturilor. Pe 8 mai a mai avut loc și Conferința internațională IRU-UNTRR pe tema concurenței loiale în transportul rutier - “Provocări și soluții pentru a facilita transportul durabil în Europa”. Conferința a analizat evoluțiile recente pe piața transporturilor rutiere din Europa, abordând problematica competiției loiale în regiunea euro-asiatică și recentele măsuri neoprotecționiste adoptate de State dezvoltate ale UE ca Germania și Franța, afectând serios atât activitatea transportatorilor din alte State Membre, cât și competitivitatea economiei europene în ansamblu. Înalții reprezentanți ai autorităților române și europene prezente au evidențiat preocupările în curs la nivel European față de aceste problem – printre importanții speakeri prezenți s-au numărat Pedro Dias - DG Move, Comisia Europeana, Iulian Matache, Secretar de stat - Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Marian-Jean Marinescu – Europarlamentar, membru al Comisiei pentru Transport și Turism a Parlamentului European, Maria Grapini – Europarlamentar, membră a Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor a Parlamentului European, Ana-Claudia Tapardel, Europarlamentar, membră a Comisiei pentru transport și turism a Parlamentului European. Panelul Conferinței a fost format din reprezentanți ai industriei transporturilor rutiere din Danemarca, Franța, Olanda, Ungaria, Polonia, România și Turcia care au dezbătut problematica competiției loiale în UE, respectiv continuarea liberalizării pieței transporturilor rutiere versus creșterea protecționismului în UE – viziunea fiecărui panelist privind viitorul pieței de transport rutier europene
Gala Premiilor din Industria Transporturilor 2015
În cadrul Galei Aniversare UNTRR 25 ani din 8 mai a.c. au fost acordate Premiile din Industria Transporturilor 2015. Aflată la cea de a 2-a ediție, Gala Premiilor din Industria Transporturilor 2015 este o inițiativă UNTRR alături de asociațiile colege reprezentând celelalte moduri de transport, respectiv Asociația Transportatorilor Feroviari din România (ATFR), Asociația Operatorilor din Aviație (AROPA), Organizația Operatorul Portuar (CPOA). Scopul acestei initiative comune a asociațiilor de transport din România a fost premierea celor mai performante companii din fiecare mod de transport, pentru a promova împreună competitivitatea transporturilor ca sector important al economiei naționale și pentru a facilita dezvoltarea de noi colaborări în cadrul industriei, valorificând mai bine interconexiunile existente între toate modurile de transport de marfă și de pasageri. Astfel, prin creșterea fluxului de mărfuri din portul Constanța sau a numărului de pasageri de pe aeroportul Otopeni, transporturile rutiere vor avea, de asemenea, de beneficiat din această dezvoltare.
La categoria transport rutier, firmei Rombus Transport i-a fost acordat premiul ”Smart Move Romania pentru inovare în turismul cu autocarul”, VIO Transgrup a primit premiul ”Prima firmă cu capital românesc cu cel mai înalt standard de securitate în transportul rutier- TAPA TSR 1”, Christian Tour – ”Cel mai mare operator de transport turistic”, STP Alba Iulia – ”Cel mai inovativ operator de transport metropolitan”, Ecarom a primit premiul de ”Transportul de marfă efectuat în 2014 către cea mai îndepărtată destinație – Irkutsk, Federația Rusă”, Com Divers – ”Primul ambassador Eco Effect în România”, iar Duvenbeck Logistik – ”Campion Eco Effect în România”.
La categoria transport feroviar, Grup Feroviar Român (GFR) a primit distincția de ”Cel mai mare operator privat de marfă”, firma Vest Trans Rail a fost desemnată ”Cel mai dinamic operator feroviar de marfă”, iar DB SCHENKER Rail Romania - ”Operatorul feroviar de marfă cu cea mai mare creștere în 2014”. La categoria aviație, Blue Air a primit titlul de ”Cea mai dinamică și inovativă companie de transport aerian”, Aerowest – ”Cea mai mare companie de aviație utilitară”, Aeroportul Tuzla – ” Aeroportul privat cu cea mai dinamică dezvoltare”, Fly Level – ”Școala de zbor cu cea mai dinamică dezvoltare internațională”, iar Aerobic Yakkers – ”Cea mai veche formațiune de acrobație aeriană”.
La categoria operatorilor portuari, United Shipping Agency – Nidera a fost desemnat ”Cel mai mare operator portuar după capacitățile de stocare”, Socep – ” Cel mai vechi operator portuar cu o dezvoltare continuă”, iar APM Terminals Romania – ”Cel mai vechi operator portuar cu cea mai mare creștere”.
De asemenea, au fost acordate și premiile UNTRR 25 de ani, dedicate membrilor UNTRR. Frigoexpres a fost desemnată ”Firma de transport marfă cu cea mai mare vechime”, Georgio Trans – ”Firma de transport persoane cu cea mai mare vechime”, Com Divers – ”Firma de transport marfă cea mai activă în transport extracomunitar”, Arabesque – ”Firma de transport marfa cu cel mai mare parc auto”, Omsan Logistica – ”Firma de transport marfă cu capital străin cea mai activă în transportul extracomunitar”, Complet Darox – ”Firma de transport marfă cea mai eficientă utilizare a autovehiculelor în transport extracomunitar”, International Lazăr – ”Firma de transport internațional de marfă cu o dezvoltare continuă”, iar PL Noris – ”Firma de transport internațional de persoane cu cele mai originale și de cea mai bună calitate autocare”.
În cadrul Galei UNTRR a fost organizată și ceremonia de acordare a Premiului Manager de Top IRU 2015. În urma competiției internaționale organizate de IRU în acest an, 6 manageri ai unor firme membre UNTRR au primit prestigioasa distincție Manager de top IRU 2015: Serban Popescu – Lagermax, Viorel Angelescu – Viotrans, Minodor Popa – Labirint, Gheorghe Radu - Do-Ra Travel, Gherghe Sufana – Transuf, Mircea Ioanesiu – Transcom.
În cadrul festivalului publicul a putut vedea ultimele modele de vehicule și afla noutăți de la T-Festival - UNTRR, Scania, Daf (EVW Holding), Mercedes Benz, Volvo, Renault Trucks, Krone (CTE Trailers), Mol Romania, Goodyear, Vialtis, Castrol, Oscar Downstream, Alpha Bank, E-Rovinieta.ro, AS24, Vialtis, BMW Motorrad, Motorcycle Support, Școala Auto-Moto AMI, Golden Brau, Vesta, IFPTR, Aero Art Custom Airbrush și Pro-Bike.
* * *
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 13.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.